A teda ke gen Z mám dvě myšlenky.
Je tu někdo, kdo je s nima v pravidelným kontaktu? Pedagog, poradce, nevimco… zajímala by mě reálná zkušenost, jaký “ty mladý” doopravdy jsou. Jakkoliv generalizovaná.
Moje jediná zkušenost je, že bydlim v ulici kde je učňák (elektotechnika) a jinak nic. Takže líheň mladých mužů. A za ty léta, co to pozoruju takhle z dálky dochází k vývoji akorát v oblasti módy a drog. “Hej kámo, včera sem se zkratomoval, že sem málem poblil autobus”. A teda ze svýho mileniálskýho pohledu kvituju úbytek tepláků nad kotníky a debilních bílejch maxitenisek.
Nicméně k věci- hyperkorektnost. Je tohle téma? Zaslechla jsem z více míst, že gen Z je hodně citlivá až přecitlivělá například na pojmenovávání věcí. Za mě teda termín sněhová vločka může znamenat i toto. Takový to urážení se kvůli tomu, že slovník učitele/ přednášejícího/ rodiče není dostatečně woke neno citlivý vůči jejich vnímání světa. Takovýto, že se třeba na akademický půdě dostanete do bodu, kdy se bude tak dlouho dohadovat o formě, až radši na žádnou diskuzi o obsahu ani nedojde. Máte s tim někdo zkušenost?
Třeba o tý nedochvilnosti jsem neměla tušení a docela by mě to sralo, to je fakt debilní vlastnost.
A druhá věc- jasně, je to první generace od mala plně ovlivněná internetem a sockama. Což nese mimojiný i řadu negativ, jak už tu zaznělo (psychické zdraví..). Krom toho už víme, jak hodně tyhle věci ovlivňují kognitivní schopnosti. Tak jsem zvědavá, jak bude tahle tiktoková generace fungovat společensky. My ani ty předchozí jsme se zrovna nevytáhly, tak jsem doufala v ně, ale nějak nevím nevím.