• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PULNOCGen Z
    Generation Z aneb zoomers aneb mladi lide kteri momentalne delaji sve prvni krucky ve svete dospelych. Co je zajima? Co je nezajima? Co je pre ne charakteristicke? Koho voli? Proc nevoli? Na tyto i jine otazky zkusime nalezt odpovedi zde.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    WRNQ: :D omg
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    PALEONTOLOG: Jo, to rozhodně...syn mi dneska vyprávěl, jak dělal během hodiny prezentaci v Canvě a jak se ostatní bavili, že to nastavili tak, aby to učitelka nemohla editovat a zároveň naše metodické centrum s velkou pompou zveřejnilo boomer video pro kokegy, jak s Canvou pracovat:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    WRNQ: já teda vidím rozdíly v mediální zábavě a pc gramotnosti, 12 letý holky zprovoznily seousedce built-in navigaci a můj 12 letej syn mi aktuálně řekl, jak napsat formát čísla tak, aby bylo pro příjemce ukrytý. tímhle se dnes děti baví.
    SUK
    SUK --- ---
    CANEBRA: s GenZ jsem v kontaktu dost casto (sam jsem pozdni Y) a nevidim na nich zase tak nic moc negativniho, prijdou mi jako celkem OK lidi, jen by to obcas chtelo mit nejaky slovnik :D
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Ja učím cizince nejčastěji rok narození 2005-2007. Jsou to trochu vanilky, ale jinak je s nima dobrý pořízení. Beru to jako výhodu, syn je rok 2014, tak mám trenažér.

Každopádně je otázka, jestli je rozdíl mezi Čechy a cizince. Trochu cítím, že jo. Ti moji jsou takový dospělejší, řekla bych.
    FIFI
    FIFI --- ---
    CANEBRA: Prosim, ta nedochvilnost - to se zde nekde psalo? Nemuzu to najit.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FIFI: rok sem rok tam, spíš jde o to, jestli pasuje charakteristika
    FIFI
    FIFI --- ---
    CANEBRA: Pokud je generace Z ze clanku

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-generace-z-si-zvykla-komunikovat-jinak-264465
    Cituji:

I za pomocí těchto slov by se dala ve zkratce popsat generace Z - generace lidí narozených zhruba mezi lety 1997 a 2010, tak mam doma s jednim
    Clovekem z generaci Z pravidelny kontakt doma.

Ovsem kdyz v tehle citaci v clanku kliknete na to podtrzne generece Z
    tak se dostane na https://www.seznamzpravy.cz/tag/generace-z-82354 a zde pisi: Lidé z generace Z, které se někdy zkráceně říká Gen Z, se narodili mezi lety 1996 až 2009.

Takze je to opet nepresne:)

Pokud by platily roky 1996-2009, tak mam doma dva lidi z generace Z, nebot mam jednoho, ktery se narodil tri dny pred zacatkem roku 1996 (a ten clovek se mel narodit az v lednu 1996).

Takze opet - nevim. Nevim zda jsem s nimi v pravidelnem kontaktu, protoze nejsme schopni se domluvit, ktere roky tam patri:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CANEBRA: tak zase horoskop se řídí tím, co při zrození vdechneš za kosmické emanace, takže to jde přesně podla času, narozdíl od organickýho nelineárního vývoje společnosti a pronikání trendů a zanikání přežitků :) ty generace reflektujou tehdejší poměry, který je utvářely, žejo, to ale neznamená, že nemůže bejt část společnosti výrazně napřed a část výrazně pozadu
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    PALEONTOLOG: No tak… narozdíl od horoskopu viď :)
    A teda téma propriocepce už je na úplně samostatnou diskuzi. Jestli se někdo cítí nebo necítí bejt X Y může bejt zajímavý ale v tomhle kontextu je to dost jedno. Těžko popíšeš celou generaci pár větnou charakteristikou, to je jasný. Ale pro účely diskuze jsem to jen chtěla zarámovat
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    A teda ke gen Z mám dvě myšlenky.

Je tu někdo, kdo je s nima v pravidelným kontaktu? Pedagog, poradce, nevimco… zajímala by mě reálná zkušenost, jaký “ty mladý” doopravdy jsou. Jakkoliv generalizovaná.

Moje jediná zkušenost je, že bydlim v ulici kde je učňák (elektotechnika) a jinak nic. Takže líheň mladých mužů. A za ty léta, co to pozoruju takhle z dálky dochází k vývoji akorát v oblasti módy a drog. “Hej kámo, včera sem se zkratomoval, že sem málem poblil autobus”. A teda ze svýho mileniálskýho pohledu kvituju úbytek tepláků nad kotníky a debilních bílejch maxitenisek.

Nicméně k věci- hyperkorektnost. Je tohle téma? Zaslechla jsem z více míst, že gen Z je hodně citlivá až přecitlivělá například na pojmenovávání věcí. Za mě teda termín sněhová vločka může znamenat i toto. Takový to urážení se kvůli tomu, že slovník učitele/ přednášejícího/ rodiče není dostatečně woke neno citlivý vůči jejich vnímání světa. Takovýto, že se třeba na akademický půdě dostanete do bodu, kdy se bude tak dlouho dohadovat o formě, až radši na žádnou diskuzi o obsahu ani nedojde. Máte s tim někdo zkušenost?
    Třeba o tý nedochvilnosti jsem neměla tušení a docela by mě to sralo, to je fakt debilní vlastnost.

A druhá věc- jasně, je to první generace od mala plně ovlivněná internetem a sockama. Což nese mimojiný i řadu negativ, jak už tu zaznělo (psychické zdraví..). Krom toho už víme, jak hodně tyhle věci ovlivňují kognitivní schopnosti. Tak jsem zvědavá, jak bude tahle tiktoková generace fungovat společensky. My ani ty předchozí jsme se zrovna nevytáhly, tak jsem doufala v ně, ale nějak nevím nevím.
    PIKACZU007
    PIKACZU007 --- ---
    PALEONTOLOG: je to tak...jsem 22.12.1979 a jsem vlastně kombinace X a Y, nicméně se považuji za X
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FIFI: já vycházím z toho, že boomer je stav mysli
    FIFI
    FIFI --- ---
    CANEBRA:
    Na nyxu je klub [Boomers - co všechno je špatně a co vše bylo fajn.] kde se toto resilo, ja osobne uz se ptala mockrat :) a nikdo neumi urcit, kdo kam patri:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CANEBRA: to není horoskop, že přechodem z 31.12.1979 změníš povahu
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    Ony ty časový rámce jednotlivých generací si každej používá podle toho, jak se mu hodí. Nepřijde vám? Tohle je víceméně první obrázek na google na to téma. Je to z nějakýho webu o marketingu. Házím to sem teda jen tak pro kontext, jestli to vnímáme plus mínus stejně.

PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    XCHAOS: Asi jsem se špatně vyjádřila, taky nemyslím, že je to o studu, spíš o tom, co se sluší a patří, jak píšeš ty. Prostě co je doma, to tam zůstane a hlavně ať všechno vypadá dobře z venku na první pohled.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PREKOTKA: to není o studu, to je spíš o tom, že předchozí generace to až na vyjímky považovaly za nepatřičné. Ale třeba generace Y v tomhle ohledu taky dávala emocím docela průchod....
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    ARGANNAH: Já myslím, že se to táhne od mileniálů až po Z :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Počkat, sněhový vločky jsou mileniálové, nebo ne? Nebo už se to stalo oblíbenou mezigenerační nadávkou?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PREKOTKA: snehovy vlocky pouzivaj prave ty neleceny ptsd z doby "spravnyho/drsnyho" mladi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam