• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANSpaceX (Falcon 9 / Falcon Heavy / Dragon / SuperHeavy / Starship / Starlink) + Tesla, Neuralink, Boring, xAI
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    TOXICMAN: budou u téhle konstrukce taky nějak ucpávat nějaký díry, aby to pomohlo s otočením boosteru při zapálení horního stupně, nebo už na to kašlou?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: V2 a V3 je stejne spatne jako SS2 a SS3. Ale V4 uz je skutecne invativni ;)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Comparison of V3 and V2

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    Falcon 9’s first stage has landed, completing this booster’s 30th flight!

VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: KAERO:
    Hosi, hosi... doufal jsem, ze spolecnymi silami a dovednostmi ocistite NASA obvinenou ze zamerne degradace videozaznamu SST, ale vy se misto debunkovani insinuaci ufologistu hasterite, takova skoda energie.

mmch KAERO, jak jsi daleko s debunknutim paperu Kevina Knutha? Je to uz 6 let a verejnost je nadale matena profesorem fyziky z Suny Albany s jeho rozborem pozorovani vehiklu se zrychl. ~~ 6000 g.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    Falcon 9 is vertical at pad 4E in California ahead of today’s launch of the Transporter-15 rideshare mission. The 57-minute launch window opens at 10:19 a.m. PT

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    We Tried To Crash Into A Self Driving Tesla
    https://www.youtube.com/watch?v=U2nGKk9JVL4
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @CSI_Starbase
    The second arm of the chopsticks for Pad A have been shortened down.

Now all of the landing rail components, and hydraulics can be re-installed in their shortened configuration.

PES
    PES --- ---
    Zatím jen ukázal...
    Amazon ukázal konkurenci pro Starlink: satelitní internet nabídne i maličkou anténu do batohu - Cnews.cz
    https://www.cnews.cz/clanky/amazon-ukazal-konkurenci-pro-starlink-satelitni-internet-nabidne-i-malickou-antenu-do-batohu/
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: odrizl je kvuli tomu ze je lide pouzivali v rozporu s terms and conditions.
    PES
    PES --- ---
    TOXICMAN: To si vykupuje špatné svědomí za předchozí odříznutí StarLink terminálů???
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @Gwynne_Shotwell
    Today marks an incredible milestone as Ukraine becomes the first European country to make @Starlink Direct to Cell available to customers!!

The satellite-to-mobile service is powering life-saving connectivity when and where people need it most - during prolonged blackouts or in areas where terrestrial networks are often damaged. Looking forward to connecting more people in Europe with our next-generation capabilities!
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: debata začala u příhradových interstage prstenců, ale jako ok, tohle jsem třeba moc nevěděl. Saturn V byl teda určitě montovaný vertikálně ve VAB, ale o Saturnu I jsem nikdy moc nepřemýšlel, včetně třeba přepravy na start. Jeho první stupeň byl mimochodem jen cluster nádrží z Redstone, viz https://en.wikipedia.org/wiki/Saturn_I#S-I_stage
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: jenze tohle tvoje tvrzeni taky neni pravda: " _Americké rakety_ až do SpaceX byly vertikálně montované,"
    SpaceX nebyl prvni, NASA byla prvni. Logicky. Viz treba redstone. Na tomhle obrazku mas redstone, jupiter a Saturn I(!) hezky horizontalne montovane, a u redstonu vim ze i horizontalne transportovane:
    JANOS
    JANOS --- ---
    LAUNCHER: Tak jo :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JANOS: Gratuluji, luxus.

Našel jsem si tenhle Tvůj starý post: [JANOS @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]

Takže, pls se nám vrať, zvu Tě tam na sušenky a limonádu. Přebral jsem to tam a hejtery, grafomanske neznalky atp jsem vyhnal ohněm a mečem.
    JANOS
    JANOS --- ---
    Tak kdyz mi k tomu presunu FSD ze staryho auta jeste slibili i 3 roky nabijeni zdarma tak jsem to odkliknul...

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: éé, ok. _Americké rakety_ až do SpaceX byly vertikálně montované, byl tomu přizpůsobený i náklad (SpaceX s tím měli problém a nakonec museli variantu s vertikální integrací nákladu až na rampě nabídnout taky). SpaceX byla první _americká firma_, která změnila zažité zvyklosti.

Souhlasím, že stylisticky to bez nějaké redakční úpravy a proofreadingu nedává smysl.

Ano, SpaceX jako firma se naopak od horizontální montáže (v ruském stylu) vrátila k americké tradici skládání rakety (stacku) až vertikálně na rampě. Jako máš pravdu, že protože to tady fakt někdo čte, a protože dodatečná editace postů není možná (Mastodon je v tomhle skvělej...), tak by bylo dobré se zamyslet, když píšu věci, jejichž část je nevyslovená, jakože v tomhle případě nekomentuju ve stylu "firma SpaceX vs. zbytek světa, jak je dnes obvyklé", ale přeci jen pokládám SpaceX prostě za jednu z amerických aerospace firem a mluvím spíš o rozdílech v přístupu v americké vs. ruské konstrukční škole (je teda zajímavé, jak Čína operativně okopíruje z každého kosmického programu, co si je ji zrovna hodí - zrovna rakety přepravují na rampu vertikálně, a Indie taky... )

Minimálně se teda vyjasilo, že Rusové kapalinové motory ve stavu beztíže startovat umějí (ono by by bez toho nešlo provádět žádné složitější manévry posledních stupňů, ostatně). Akorát čím větší stupeň, tím větší voser. A spíš jsem čekal debatu, že se mýlím, a někdo vyhrabe nějakou americkou raketu s příhradovou interstage konstrukcí, na kterou jsem zapomněl... ty začátky byly divoké a barvité.

Ale to jsem holt ve špatném klubu, hmm, to by patřilo spíš do toho vedlejšího.
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: taky nechapu tuhle vetu:
    "SpaceX nejdřív přešli od vertikálně montovaných raket (stacků) k horizontální montáži a horizontální přepravě na start,"
    SpaceX montovala i prepravovala Falcon 1 horizontalne, Falcon 9 taky horizontalne. At hledam jak hledam vertikalne je nemontovali. Takze SpaceX leda tak presla od horizontalni montaze a transportu k vertikalni montazi a transportu u Starship.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam