KAERO: éé, ok. _Americké rakety_ až do SpaceX byly vertikálně montované, byl tomu přizpůsobený i náklad (SpaceX s tím měli problém a nakonec museli variantu s vertikální integrací nákladu až na rampě nabídnout taky). SpaceX byla první _americká firma_, která změnila zažité zvyklosti.
Souhlasím, že stylisticky to bez nějaké redakční úpravy a proofreadingu nedává smysl.
Ano, SpaceX jako firma se naopak od horizontální montáže (v ruském stylu) vrátila k americké tradici skládání rakety (stacku) až vertikálně na rampě. Jako máš pravdu, že protože to tady fakt někdo čte, a protože dodatečná editace postů není možná (Mastodon je v tomhle skvělej...), tak by bylo dobré se zamyslet, když píšu věci, jejichž část je nevyslovená, jakože v tomhle případě nekomentuju ve stylu "firma SpaceX vs. zbytek světa, jak je dnes obvyklé", ale přeci jen pokládám SpaceX prostě za jednu z amerických aerospace firem a mluvím spíš o rozdílech v přístupu v americké vs. ruské konstrukční škole (je teda zajímavé, jak Čína operativně okopíruje z každého kosmického programu, co si je ji zrovna hodí - zrovna rakety přepravují na rampu vertikálně, a Indie taky... )
Minimálně se teda vyjasilo, že Rusové kapalinové motory ve stavu beztíže startovat umějí (ono by by bez toho nešlo provádět žádné složitější manévry posledních stupňů, ostatně). Akorát čím větší stupeň, tím větší voser. A spíš jsem čekal debatu, že se mýlím, a někdo vyhrabe nějakou americkou raketu s příhradovou interstage konstrukcí, na kterou jsem zapomněl... ty začátky byly divoké a barvité.
Ale to jsem holt ve špatném klubu, hmm, to by patřilo spíš do toho vedlejšího.