• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    CUKI
    CUKI --- ---
    HONZAL: S tím souhlas, ale za mě by ta volba měla být na každém z nás a to není.
    ILTU
    ILTU --- ---
    NEI: Psi, i jezevčíci s krátkejma nožičkama, dokáží ujít neuvěřitelné štreky. Veskrze je potřeba je zajistit jen do hromadné přepravy, a na to obvykle stačí dobrý pohodlný košík a kšíry.
    A až bude starej, nebudeš s ním plánovat "přechody Tater" a nějaké nosítko vezmeš s sebou, jen abys mu ulevila, až nebude moct, nebo ho dostala zpátky. A to už obvykle je pes dost rád, že se nese, a spolupracuje ☺️
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: Souhlas, ale jedna věc je mít možnost si to rozvrhnout jinak a druhá je aby jsi měl to dítě kam dát. Moje žena šla z mateřský po 2,25roku a do poslední chvíle jme nevěděli jestli se dítě dostane do dětské skupinky alespoň na dva dny v týdnu. A i když to vyšlo, byl to nápor pro oba a dost možná začátek konce manželství. V jiných zemích s tím km dát dítě po roce rodičáku není takový problém. Naštěstí naši politici tak moc zapracovali na změně, že tím odradili lidi mít ty děti, takže teď rok od roku bude ve školkách i školách více místa :-D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    HONZAL: No ale zo skracovanie uvazkov je celkovo problem akurat vy na vyber mate.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    CROSS: a je genderově spravedlivější, že se pak o to dítě stará žena ze Syrie? Nebo libovolné chudší krajiny. Ta kojenecká péče znamená, že se musí starat někdo jinej a to bude jiná žena.

"V Česku se to prodává, jako že jenom matka, co je doma s dítětem 3 roky". Já bych řekl, že hodně žen oceňuje tuhle možnost, ne každý vidí smysl života v tom, že otročí v korporátu, když už tady zmiňujete to otroctví v kontextu péče o dítě.

MART1NKA: To bude spíš mentální nastavení, že do té práce se musí asap. Nikdo je nenutí, ony to tak maj zjevně nastavené. Ale jsou většinou na vyšších pozicích, rozhodujou o procesech a tam je samozřejmě delší výpadek problém.

btw. kdyby byla větší podpora, aby chlap byl víc zapojený například zkracováním úvazků apod. jsem za. Pro mě třeba možnost být s dítětem v době, kdy vyrůstá mnohem větší hodnota, než ta kariera. Naštěstí díky home officům ta možnost tak nějak je.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MART1NKA: ano, 80% lidstva je naprosto marná, a najít tu použitelnou pětinu a obklopit se jí jako hrází proti průměru je jeden z hlavních questů celýho dospělýho života. Jak s tím souvisí pay gap, nebo nedostatek ženskejch v politice a managementu, si nejsem uplně jist.

MART1NKA: v každý práci, co jsem kdy dělal, byla minimálně jedna mýtická kolegyně, která byla na mateřský ještě než jsem nastoupil, a byla na ní až do mýho odchodu o pětiletku pozdějš, a já za ní jenom jednou za rok vyplňoval inventuru osobního bordelu, co byl celou mojí kariéru schovanej někde v rohu ve skřínce. Tak na dekádu mateřský to zvládly roztáhnout snad všechny, občas akorát nevyšel interval, tak se na pár měsíců vrátily do kanclu, zmateně koukaly, co se kolem za těch pět let změnilo, a než se dokopaly k čemukoliv většímu, zase putovaly do porodnice/na rizikový těhotenství domů. Když takhle úspěšně prožiješ třetinu aktivního života, halt ten plat a pozice na konci bude podle toho vypadat.

CROSS: řek bych, že je tu ten systém nastavenej celkem flexibilně, ale stejně si 98% rodičovský berou ženský, a 80% z nich jde na maximální možnou dýlku. Je jim průměrně 28, když to prvně řešej, z tradičního konzervatismu je těžko vinit, takže asi tenhle model vyhovuje skoro všem... ale pak se nejde moc divit, že je tu vznikaj kariérní mezery.

VERSONNENHEIT, JAJITA: já upřímně doufám, že si dospělý lidi kočírujou svůj život natolik, že žijou s partnerem podle svýho výběru, a nestěžujou si, že si radši nevybrali Pištu Hufnágla každýmu, kdo je to ochotnej poslouchat
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    HONZAL: Nemci maju plne hradeny rok. 3 mesiace je extrem, co neni v EU bezny. Spis to je 6 mesiacov-rok.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CROSS: Ony sa v Nemecku vracaju po roku a potom na to maju vybudovany system plus muzi participuju viac, takze je bezne, ze mi kolegovia beru druhy polrok a ze robia rozvazanie potomstva po kruzkoch oni. Teraz mam na materskej dvoch vyvojarov z tymu na 6 mesiacov.
    V takomto prostredi to tie zeny motivuje viac, vyhlad byt otrokyna neni uplne libivy.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    HONZAL: A to dieta das do babyboxu alebo ako si to predstavujes? Pohybujem sa v dost osvietenych kruhoch a chlapa co by siel na matersku dobrovolne neznam (rodicovsku po roku este ano). To to dieta das chuve?
    CROSS
    CROSS --- ---
    HONZAL: brání jim systém, protože kojenecká péče v Česku (aspoň pokud je mi známo, ale možná se pletu?) neni moc rozvinutá, částečný úvazky jou jen předmětem vášnivých debat v anarchistických akademických kroužcích, ostatně ono „nevím, jestli tohle je něco, co je nutný kopírovat“ indikuje, že to neni ani moc společností akceptovanej vzorec chování.

Ale je to přesně i v tom pozorovaném „ kolegyně v Německu se skutečně do práce vracejí asap, třeba po 3 měsících je běžné.“

V Česku se to prodává, jako že jenom matka, co je doma s dítětem 3 roky, je dobrá matka (a zároveň je přece jasné, že to bude právě matka, doma, a roky), a pak si stěžujeme, že to končí nerovností v odměňování a kariérním postupu.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: Muzi maju viac mentalnej kapacity v praci, ked nemusia manazovat potomstvo v pracovnej dobe a nie su s nemocnymi doma a su drzejsi vo vyjednavani, tak sa nedivim, ze beru viac.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Jinak teda potvrzuju, že kolegyně v Německu se skutečně do práce vracejí asap, třeba po 3 měsících je běžné. Kdo se jim pak stará o dítě v kojeneckém věku netuším, hádám chůva ze Syrie nebo z východní Evropy a taky nevím, jestli tohle je něco, co je nutný kopírovat. Jakože ano, padne agument, že ten chlap doma s dítětem nezůstane a ta zátěž leží mnohem víc na ženách a je to pravda. Ale jestli je řešení

1. děti nemít vůbec
    2. outsourcovat na ženy z chudší krajin

tak nějak nevím, co je vlastně lepší / horší
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    MART1NKA: Nikdo ženám nebrání po 6 nedělí zase skočit do pracovního procesu nebo snad ano?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VESTIGIA: a herodesium a rodicovske kluby. One stop shop auditko pro vsechno, co jste chteli rict a nikdo to nechtel poslouchat! :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MART1NKA: Zrovna jsem to chtěl napsat. Naprosto zásadní diskvalifikace je česká luxusní rodičovská. Tedy on to není luxus, ale totální lobotomie dané ženy (muže). A pokud chci něco dělat na top úrovni, tak si to prostě nemohu dovolit takovou kariérní prodlevu a ujede mi vlak. Proto zastávám dost nepopulární názor, že koukat na to, aby bylo stejně lidí na vrcholných pozicích od obou (dneska asi od každého :-)) pohlaví je naprostý nesmysl. Problém je jinde. Diskvalifikaci žen jen proto, že to jsou ženy, vidím mnohem víc jinde. Ostatně v mnoha ohledech jsou diskvalifikováni zase muži, ale o tom se nikde nepíše. Protože to žádný chlap nijak neřeší. Je si vědom, že každý má jiné dispozice a i možnosti.

Fakt bych tohle neviděl tak černě. Zrovna nedávno jsem se bavil s jednou Španělkou, která pracuje na vrcholné pozici tady v CZ a dost si právě pochvaluje rovnější přístup než doma. Přitom ES je na vrcholu žebříčku.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MART1NKA: mas pocit, ze vydelavas o 18.5% min nez tvoji muzsti kolegove?
    EKG
    EKG --- ---
    MART1NKA: Tyjo dik, mam potvrzeno, co jsem davno vedel. Uz se tady fakt ke svy narodnosti radsi nehlasim. Ze jsem sadista, to jeste projde, kazdy zbozi ma svyho kupce. Ale kdyz mam vysvetlovat, co vsechno "muzi" z "meho" naroda povazuji za normalni, to uz vyvolava zdvizena oboci a omglookatthetimegottago celkem spolehlive.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Imho toto je mimo jine sposobene tym, ze su tu dlhe rodicovske kde zena vypadne z prac procesu (ale to su i inde v post kom svete) v kombinacii s tym, ze potom na nu padne velka vacsina starostlivosti o deti, takze praca ide na zbytok zivota stranou. Ja som od istej doby uplne prestala pracovat so zenami s detmi v ceskom prostredi. Teraz robim s Nemcami a tam zensky leadership deti ma. V mojom obore v Cesku som mala jednu zenu s detmi vo vedeni za 10 rokov, vsetko ostatne chlapi. Je to i dost generacne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam