• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    Jsme na začátku zkoumání tohoto fenoménu.
    Není zatím jasná cesta kudy jít. Pouze otevírat diskuze.

Nebát se položit tuto otázku sám sobě? Kolik toho sdílím? Kolik času sítím věnuji? Dokážu si najít přátele jinak nežli přes internet?

Jak si o nebezpečí sociálních sítí povídat?
    Jak se o tom učit?
    Jak postupovat v případě průseru?
    Jak se vám daří toto téma aplikovat v praxi - dobré rady?
    Jak se z toho nezbláznit a žít s tím?
    AI a dopady na naše životy a životy dětí - vývoj?
    Šíření téma do všech sociálních a zájmových skupin - nejen do škol?

Aktuality na toto téma..
    Digitální detox...
    Trend srovnávání - je to největší nebezpečí??
    Jak nás nalákal dobře nastavený algoritmus??
    Kdy je život na síti už vlastně nebezpečný? Jak to poznám??

"Debata lehce moderovaná", spíše odborná, prosím minimum OT, trolení a dalšího marastu. Pokusme se zde o slušnost a pochopení.

v kostce současný pohled odborníků, sítě a děti:

Konkrétně je dle odborníků potřeba:

– okamžitě navýšit kapacity dětské psychiatrie a psychologie,

– systematicky podpořit rodiče v oblasti digitální hygieny,

– omezit používání digitálních zařízení ve školách (včetně přestávek),

– otevřít diskusi o systémové regulaci přístupu na sociální sítě do 16 let

– a využít výnosy z digitálních služeb na prevenci duševního zdraví dětí.

Odborníci zároveň formulují i desatero základních pravidel pro každodenní praxi v rodinách, prvními čtyřmi body jsou:

– žádné obrazovky do 2 let,

– nepoužívat telefon jako „digitální dudlík“,

– vypínat zařízení minimálně 90 minut před spaním,

– vytvářet doma zóny bez technologií (např. u jídla či v ložnici).
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QUANTI: eh, ok, a v meziválečném období byly místo soukromých tryskáčů vzducholodě, já vím....
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XCHAOS: Jak jako nulová interaktivita? Co Kinoautomat a Rozpaky kuchaře Svatopluka? 😂
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: nic z toho co popisuješ nemění na faktu, že ta věta je zavádějící a újmu dostala i naše generace.

" Nakonec i naše generace vyrůstala na sociálních sítích (fórech) a negativně nás to nepoznamenalo."

Nevidím moc ,co a jak by muselo přijít a jak aby se to napravilo a udělalo správně a globálně se tohle hnulo jinam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: tohle je složitá otázka, protože fakt nevím, jak by můj život vypadal bez počítačů a bez Internetu.

Počítače bez Internetu... hmm, psací stroj, na kterém se dají hrát počítačové hry? Tím jsem strávil několik let mládí. Online komunikace byla první využití, které alespoň trochu dávalo smysl. Ale samozřejmě, původní subkultury se vyčerpaly, přišly davy, které chtěly akorát zábavu a nezajímala je alternativa k televizní monokultuře.

Ano, to co se vyvinulo z korporátních sociálních sítí je problém, ale pořád se přes to lidi svolávají na různé akce, o kterých by jinak vůbec nevěděli. Jak říkám, aby to člověk odsoudil plošně, musel by mít nějakou představu, co nabídnout místo toho. V dětství jsem zažil, že 2 televizní programy musely stačit každému: nulová interaktivita, celá generace prožila svůj produktivní věk naplánovaný každý večer podle televizního programu... ono hodně lidí zapomnělo, jak špatné byly některé fáze 20.století.

Ano, dnešní stav je tristní, algoritmy socsítí jsou past, AI je past, ale někde pod tím je příležitost udělat to správně, a to jsou třeba takové sociální sítě, které se vrátí ke kořenům, bude tam záruka, že neinteragujeme s chatboty, že obsah není algoritmicky cílený, moorov zákon se využije spíš než k AI nesmyslům ke snížení energetické náročnosti natolik, že severy poběží lidem v předsíni a vše bude decentralizované.

Hllavní problém je s tím: kam se před éru Internetu vracet? Reálně zbývá živé vystupování a tištěné publikace na papíře. Všechna mezilehlá elektronická média v podstatě přestala existovat. Digitální médium není apriori zlo samo o sobě - problém je, že bylo určitým "zavirované". Ale nevidím to jako neřešitelnou situaci.

Odkaz, který jsem se dával, je příkladem toho, že můžeš mít článek na blogu, a pod ním federované komentáře, přicházející z Fediverse. Tedy žádný monopol Facebooku, Xitteru, Instagramu. Je principiálně možné té dělat i bez toho zisku pro korporace (když nepočítáme zisk z prodeje elektroniky, na které to celé poběží)
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: tak do toho se zamotat nechci - on píše že to naší generaci nepoznamenalo a tomu vůbec nevěřím. jsme první generace která tím naopak trpí a nych a uživatelé zde, jak stárnou, je dokonalý příklad
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: hehe, logicky jsou čtyři možnosti:

- myslí si, že je to nepoznamenalo a nepoznamenalo je to
    - myslí si, že je to poznamenalo, ale nepoznamenalo je to
    - myslí si, že je to nepoznamenalo, ale poznamenalo je to
    - myslí si, že je to poznamenalo a poznamenalo je to

Musíš to srovnávat s tím, co bylo předtím. Ano, diskuzní fóra a korporátní socsítě nejsou dokonalé, jedny jsou uzavřené ostrovy, v druhých vládne algoritmická timeline. Ale co bylo předtím? Televize? časopisy? Nebyla žádná možnost propojit se vůbec s nikým... mimo undergroundovou a alternativní scénu a vůbec nějaké zájmové a profesní skupiny. Ale neexistovala možnost publikovat.

Ano, je to zneužívané. Ale internet byl od začátku emancipační médium: každý mohl publikovat. Ano, zvrtlo se to, vydalo se to řadou špatných směrů. Ale není žádné "předtím", ke kterému by se šlo vracet... před Internetem bylo vlastně všechno jen institucionalizované, cokoliv nezávislého bylo nutné malonákladové, samizdat...
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: s tímto bodem vůbec nesouhlasím....

"Na sociálních sítích není inherentně nic špatného. Nakonec i naše generace vyrůstala na sociálních sítích (fórech) a negativně nás to nepoznamenalo."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zákazem sociálních sítí trestáme oběti – Sesivany's blog
    https://blog.eischmann.cz/2026/06/17/zakazem-socialnich-siti-trestame-obeti/
    N_I
    N_I --- ---
    Michaela Slussareff

Zákaz sociálních sítí do 16 let: ano, nebo ne?

V médiích na to máte dvě minuty. Tady snad trochu víc ...a ta otázka si ho zaslouží, protože poctivá odpověď není ani „ano", ani „ne".

Téma je zase živé: von der Leyen otevřela dveře evropskému zákazu a panel expertů má svá doporučení předložit 13. července. Tak proč to prostě nezakázat, když to dětem škodí? Čtyři poznámky:

1. Ony už zakázané jsou. Česko patří k přísnějším zemím, regulace tu platí do 15 let, mezi 13. a 15. rokem jen se souhlasem rodičů. Že by posun o jediný rok, bez čehokoli dalšího, zázračně proměnil dnešní situaci? Tomu úplně nevěřím.

2. Škodí. A nejen dětem. A právě proto je nestačí „jen zakázat" do šestnácti. Návykovost, podsouvání toxického obsahu, radikalizace atd. nezmizí.
    A jde o víc než o jednotlivce. Tytéž algoritmy, které drží děti u obrazovky, formují i veřejné mínění dospělých, od polarizace přes dezinformace až po cílené vlivové a geopolitické operace, které umějí rozkývat náladu celé společnosti i výsledky voleb. Sociální sítě dávno nejsou „dětský problém"; jsou otázkou odolnosti demokracie..

3. Bezpečnější online prostor je reálný. Návykové prvky a toxické algoritmy mohou zmizet, protože nejsou zákonem přírody, ale obchodním modelem. A jako EU máme štěstí: vznikají tu a platí nástroje jako DSA, AI Act a připravovaný Digital Fairness Act, který míří přesně na návykový design. Že to není jen teorie? TikTok byl letos shledán v rozporu s DSA právě kvůli návykovému designu, díky čemuž se dane problematické prvky na evropský TikTok nedostaly. Sem bychom měli soustředit pozornost prioritně.

4. Děti v té džungli nejen vyrostou, budou v ní pracovat, žít a vychovávat další generaci. Proto potřebujeme hlavně vzdělávat: děti i jejich rodiče. A pojmenovat, co by mělo dítě na každém stupni školy znát a umět, aby se digitálním světem orientovalo dobře. Ne ho z džungle do šestnácti držet a pak ho tam poslat bez mapy.

Místo cedule „vstup zakázán" radši pojďme usilovat o lepší džungli a lepší průvodce.

Snad i o tom se budeme moci pobavit na čtvrtečním kulatém stolu v Poslanecké sněmovně.
    N_I
    N_I --- ---
    promo článek co vypadá jako něco strašně zajímavého, vrtěti psem

Požadovaná stránka je dočasně nedostupná.
    https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zdravi/841045/adelu-32-meli-kvuli-silenym-bolestem-za-hysterku-skoncila-na-psychiatrii-nemoc-odhalila-ai.html
    N_I
    N_I --- ---
    babíš zakáže drogy takže už žádné problémy nebudou a bude klid, teda kromě chlastu a nikotinu to je cool a debata nad tématem zákazu telefonů do školy také nebyla dlouhá, dobrý slon v porcelánu

Babiš: Nová pravidla pro telefony ve školách by měla začít platit od září 2027 - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-nova-pravidla-pro-telefony-ve-skolach-by-mela-zacit-platit-od-zari-2027.A260621_091919_domaci_iluj
    N_I
    N_I --- ---
    TikTok mění pravidla hry. Čeští influenceři budou nově vydělávat přímo z prodejů
    TikTok začal v Česku zpřístupňovat nový program, který může zamíchat influencer byznysem. Tvůrci už nebudou vydělávat jen za počet zhlédnutí nebo placené spolupráce se značkami. Nově mohou získávat provize přímo z nákupů svých sledujících. Podle odborníků jde o jednu z největších změn na české influencerské scéně za poslední roky.
    N_I
    N_I --- ---
    Vyhazov expertů, nábor influencerů. Co se to děje na ministerstvu životního prostředí? S jakými plány a s jakou expertízou na něj míří fandové Motoristů? A kde všude se pod Turkem a Červeným škrtalo?
    🎧 Hostem podcastu #Vinohradska12 je Adéla Karásková Skoupá, redaktorka Deníku N.

Nedávno u nás proběhla debata nad koncem klasické demokracie a masívním nástupu influencerů do politiky. Už se to samozřejmě dávno děje, ale honba za lajky bude větší a větší. Plénum na FB apod bude rozhodovat o rezignacích politiků a ti budou dělat kroky pro zalíbení masám na internetu. Opět je to směr, který možná povede ke konci klasických hranic a států a života dle not korporací a trendů.

Márinka, Dewii, Sugar Danny nebo kluk z kamením brzy ve vašem parlamentu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    N_I: Stejnej nesmyl jako používat klasické zdvořilostí fráze např. V angličtině.
    Zkus někdy někomu na How are you odpovědět něco jinýho než, že je vše zalité sluncem. Uvidíš ty výrazy. Protože na to se tě přece nikdo neptá. Je v tom tedy velký rozdíl.

A odpověď AI děkuji, také značí že její odpověď byla vyčerpávající a není třeba pokračovat.
    N_I
    N_I --- ---
    ahojky:)))

Mnozí uživatelé začínají konverzaci se Seznam Asistentem jednoduše: „Ahoj“, „Ahojky“, „Dobrý den“ nebo „Zdravím“. Přibližně dvě třetiny pozdravů mají neformální podobu. Stejně přirozeně podle dat přichází i poděkování. Výraz „Děkuji“ patřil spolu se slovem „Ano“ k nejčastěji zadávaným výrazům.

Data naznačují, že lidé mají tendenci přistupovat k umělé inteligenci podobně jako k lidskému partnerovi v rozhovoru. Přestože pozdrav ani zdvořilostní fráze nejsou pro fungování asistenta potřeba, uživatelé je do komunikace běžně zařazují.

Rozhovory s AI nejčastěji začínají otázkou. Lidé se ptají pomocí slov „Jak“, „Co“, „Proč“, „Kdy“ nebo „Kolik“. Typicky hledají rychlou odpověď na konkrétní problém, aniž by museli procházet výsledky vyhledávání nebo specializované weby

Zdraví a děkují. S AI si Češi povídají jako s člověkem - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-zdravi-a-dekuji-s-ai-si-cesi-povidaji-jako-s-clovekem-40583452
    N_I
    N_I --- ---
    Dominik Voráč

V pátek si mě pozvali do ČT24, abych okomentoval zamýšlený kanadský zákaz sociálních sítí pro děti mladší 16 let. Takže nemusím zdlouhavě vymýšlet ilustrační obrázek, který zaujme 🙂

Ale teď k tomu podstatnému: co zatím víme z Austrálie, která podobný zákaz už zavedla?

👉 61 % australských dětí ve věku 12–15 let, které měly účty na omezených platformách před zákazem, stále používá alespoň jeden účet.
    👉 51 % dětí, které je před zákazem používaly, uvedlo, že zákaz nijak nezměnil jejich online bezpečnost. 14 % dokonce uvedlo, že se kvůli zákazu cítí méně bezpečně.

Jak to interpretovat? Na jednu stranu se dá říct, že pokud zákaz část dětí ze sociálních sítí opravdu dostal, pak přece aspoň částečně funguje. Na druhou stranu se ale musíme ptát, co znamená zákon, který v praxi porušuje nebo obchází více než polovina cílové skupiny. A je možné, že těch 61 % je ještě spodní odhad –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ u podobných témat může fungovat i efekt sociální žádoucnosti, kdy se dítě v dotazníku raději nepřizná, že pravidla porušuje.

👉A jdeme dál: mezi dětmi, jejichž používání sociálních sítí bylo zákazem výrazně narušeno, 51 % uvedlo, že kvůli zákazu dostává méně zpráv o světovém dění. Mohli bychom si říct: dobře, tak možná přejdou k tradičním médiím, která jsou důvěryhodnější. Ale chyba lávky! Stejný výzkum ukazuje, že 71 % mladých lidí považuje za obtížné najít zprávy relevantní pro lidi jejich věku. A 75 % uvedlo, že zpravodajské organizace nemají představu, jak jejich život skutečně vypadá.
    N_I
    N_I --- ---
    reality check - jdou dvě dívky po ulici a jedna druhé říká: mě už to ani nebaví ty reelska, jsem z toho úplně unavená

všímám si, že mezi mladšími tato otázka rezonuje bez zásahu přenášek, lekcí, odborníků...pár z nich si toho všímá že jim to nedělá dobře vůbec

jinak krize středního věku, přechod, vyhoření jsou pěkný peklo ruku v ruce sledování socek...a skoro bych řekl že na krizi středního věku nebo vyhoření je úplně nejhorší linkedIN a nyx...
    N_I
    N_I --- ---
    HONCKA: jako dle popisu to vypadá, že to máš všechno hezky srovnaný a domyšlený, takový dospělý chování. já bohužel třeba to klikání na např. desky nemám vůbec pod kontrolou a je lepší to u sebe nemít

já se třeba i díky čtení těhle článků sám hlídám a pokládám si otázky kde mi to dost úlítává...

dám příklad - kámoši šli na pivo, ovínění pak klikali na koncert v rakousku, koupili si tři lístky, pak druhej den zděšení že ten termín nemají vlastně čas a jet nemůžou.

já získal lístky skoro zadax a jel na výlet....ale ovínění klikat, neradno...a může se to plíživě dít kde komu...

všichni tři ti kuci maj docela vysokou fin. gramotnost jinak....
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    N_I: nevim fyzicky moment ztráty u mě nikdy nenastal, číslíčka nebo papírky. Když jsem platil cash, tak se mi celkem často stávalo, že jsem nevyšel, protože jsem v tom měl bordel a nevěděl jsem ani kolik mi zbejvá. Teď platím z 95 % bezhodotvostně a vím kolik mám a přesně za co a kdy jsem to utratil.
    N_I
    N_I --- ---
    důvod proč nemám banku v mobilu

Peníze mizí v mobilu: proč utrácíme víc, než si myslíme – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/penize-mizi-v-mobilu-proc-utracime-vic-nez-si-myslime/r~aaa29ee24caf05b3beda6d6a293d118d/
    N_I
    N_I --- ---
    prago nemusím, ale k tématu to je

Dělat umění skrze AI je zvrácené, vždyť je to automatická pračka, říká raper Kato | Forbes
    https://forbes.cz/delat-umeni-skrze-ai-je-zvracene-vzdyt-je-to-automaticka-pracka-rika-raper-kato/?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam