DIMS: tak jako tak asi napíšu něco o své zkušenosti. když prostě na vlastní kůži vidím (:)), jakou sílu tohle má, nakolik mě to dokáže jako lidskou bytost zcelit a posílit, tak se nad tím různě zamýšlím.
chtěla jsem si taky udělat srovnání. se vší upřímností o sobě nebudu mluvit jako o šamance, mmj. proto, že šamanskou tradici znám jen nepřímo, což je pro mě moc málo, abych mohla posoudit, co to vlastně je a co ne, nehledě na to, že mám pocit, že tehle titul by měl být vyjadřován spíš schopnostmi a činy, než nějakým (samozvaným) prohlášením...
tedy, zajímalo mě hlavně to, a) jaký může mít práce s tím, co se nazývá totemovým zvířetem, efekt na konkrétního člověka; b) co vůbec k tomuhle spojení vedlo, jakou má ten vztah podobu etc.
prostě: jak se v naší kultuře, která se už nějakou dobu vyděluje z přírody, objeví nějaká anomálie? komu se to děje? jak v Čechách probíhá komunikace s duchy? jsou to vnuknutí, vnitřní rozhovory, neb vám to někdo posílá českou poštou?
protože mi přijde, že díky prostředí jsme tu i přes možné spojení s přírodou tak nějak mezi profánním a pověrčivostí. přijde mi trochu nesmyslné dodržovat cizí tradici, která vyrostla z a v jiných podmínkách, takže z podstaty bude jinde vždy působit groteskně, nuceně, pochybně. (proto vlastně mojí duši přijdou i všechny ty semináře tak nějak polovičaté...)
důvěrné informace nechci z nikoho lámat, ovšem imho pro každého je důvěrné trochu něco jiného. je otázka, jestli je pro mne, jakožto výhonek západní kultury, nutné dodržovat všechny ty tajnosti, nebo nakolik je takové tajení posilovačem víry a následně síly, zkrátka jestli má smysl si hrát na bytost pověrčivější, než jakou skutečně jsem, přes všechno to osvícenství, které ve mně zanechalo stopy.