• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    YANINNA: http://www.masaze-kurzy.cz/rekvalifikacni.php známá si chce dělat tenhle, já dělám ted kurs tčm http://inspirita.cz/cz/kurzy_pro_terapeuty jsem z něj nadšená, ale co vím tak volný termín je až na září ..a musíš na to mít živnosták.
    ANNA
    ANNA --- ---
    YANINNA: můžeš si tu pro začátek udělat třeba rekvalifikační masérský kurz (sportovní a rekondiční masáže), na základech pak stavět dál (výhoda je, vezmeme-li to z pragmatické stránky, že tehle rekvalifikační kurz je akreditován MŠMT).
    ale přirozeně ani rekvalifikační kurz tě zas tak moc nenaučí, chce to praxi a imho sebevzdělávání, pokud je člověk zodpovědný a chce to dělat dobře.

    dále viz třeba tady: http://www.ftvs.cuni.cz/verejnost/czv2/fyzioterapeuticke-kurzy.htm (jo, google je mocný duch:)

    já bych na to asi šla od podlahy, vykašlala bych se na new age nabídky superduchovních kurzů a vsadila bych na poznatky zdejšího lékařství, imho nějaká znalost anatomie etc. etc. není nikdy na škodu (pak taky třeba líp poznáš, jestli nějací kurzovní guruové kecají blbiny, a budeš si schopná sama vybírat efektivněji:))
    YANINNA
    YANINNA --- ---
    moc Vas zdravim.. opet se po delsi dobe hlasim.. za ty tri mesice, co jsem sem poprve napsala se toho hodne zmenilo. pomahala jsem, dost me to vzalo, zkolabovala jsem, semlelo me ego - od toho jsem utrpela nejvic.. ale nejak jsem se sebrala a hodne uvazovala. svou cestu citim u konce - protoze jsem kvuli hledani odjela cestovat a chci se vratit domu. Uz delsi dobu mam jasne, ze se tomu chci i nadale venovat. A hlavne, chtela bych pomahat pomoci masazi - treba fyzioterapie. Udelala jsem si kurz Thai masazi tady v Thaisku, ale neni to ono.. Potrebuji ale zacit od zacatku. pochopit..Hledam neco v cr, nevim cim zacit tech kurzu je tolik a tech lidi co to porada. Nikdy jsem nestudovala zadnou zdravotnickou skolu..a tak ted nevim kam se vrhnout..ma nekdo prosim nejakou radu, kde, s cim a jak zacit?? Dekuji moc...
    MTO
    MTO --- ---
    Šamanismus, duchové a spiritismus
    http://www.carovnezrcadlo.cz/samanismus

    vypada zajimave, obsah sekce:

    * Když duchové přijdou na zavolání
    * Duchovní přístupy k depresi
    * Rozhovor se šamankou
    * Četba o šamanismu
    * Urban Primitive, Raven Kaldera
    * Šamanismus, Tom Cowan
    * Šamanské léčení, Fried Froemer
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Metašamanismus v podání učení dona Juana
    "Ačkoli jsem vždycky věřil, že knihy Carlose Castanedy jsou výmysly postavené v základu z Východních nauk s velkým podílem imaginace autora, a v žádném případě nauky připisované Don Juanu Matusi nejsou naukou o Prvotním stavu, tak jelikož tvrdí, že učedníka vedou jak za cestu vidění běžných lidských bytostí, tak i za cestu vidění 'čarodějnice'/šamana, znamená to, že v případě, že se nejedná o výmysly Carlose Castanedy, mohou tyto nauky pocházet z autentické metašamanské tradice."
    — Elias Capriles, v článku Beyond Mind III: Further Steps to a Metatranspersonal Philosophy and Psychology, International Journal of Transpersonal Studies, 28(2), 2009, s. 34


    (Pozn.:
    — Za "šamanismus" Capriles považuje tradici, kde šaman věří, že svět duchů či vize, které zažívá, je "ten skutečný svět", zatímco ta běžná realita je jeho nějakým nedokonalým odrazem či přímo iluzí.
    — "Metašamanská tradice" překračuje i tento náhled a považuje všechny zkušenosti, ať ty odehrávající ze za běžného stavu vědomí, tak i ty, odehrávající se za rozšířeného stavu vědomí, za pouhé odrazy v zrcadle, které se nesmí zaměnit za zrcadlo samotné. Podrobněji o tom autor hovoří v článku Science, shamanism and metashamanism.)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    yaninna: byt tebou nehodim za hlavu anobrz peclive zvazim a projdu co rika ANNA 151320

    a co se me tyce - otviram a zaviram oci tak jak mi telo (vedomi) dovoli. a jak jsem leceni vnimala poprve? jako kdyz me nekdo vyuzil, pouzil. jako znesvobodneni. jako dalsi komplikovana zalezitost zivota, se kterou zustanu/budu po jeho vetsinu samotna/sama.
    YANINNA
    YANINNA --- ---
    lidi, moc Vam za vse dekuji / za vase nazory...nechtela jsem se ujistit jestli jsem lecitel a jsem natolik dobra, tenhle pristup se mi opravdu prici.. jen jsem chtela vedet, jak jste to vnimali vy, poprve.. jake to pro vas bylo a podelit se o to s vami. jak uz jsem psala, nemam nikoho, kdo mi otevrel oci, ukazal cestu, nemam nikoho koho muzu poprosit o konzultaci a tak jsem se obratila na Vas. na jedne strane jste mi pomohli, ale na druhe strane.. vsak vy vite...nemyslim to zle, pisu jak to citim..nekdo si vybral pravou stranku veci, nekdo levou.. ale vzdy je to takhle a ja se s tim musim naucit zit.. takze dekuji za rady.. :-) jste fain.. ja se zase ozvu, az se budu chtit podelit.. :-) a ja vim, ze mam pred sebou velky kus prace.. ale tesim se na to :-)moc...
    ANNA
    ANNA --- ---
    F0N: každý stav má příslušný modus operandi, různým rozpoložením odpovídají různé způsoby práce.

    tím specifickým módem operandi jsem myslela to, co se mi stává, když se ocitnu ve stavu hlubokého vhledu do něčeho, že mě naplní jistota, jistota týkající se především nějakých příčinností jevů/věci, kterou nahlížím. v tom okamžiku ponoru například zcela jasně cítím, že život, tedy ta doba mezi narozením a smrtí, je jen taková částečka jakési snad nepřetržitě se jevící kontinuální existence, cosi jako jeden level hry, nebo že původ nějakého zdravotního problému je přesně v téhle zkušenosti a momentu, ze kterých postupně rostl, apod, doplňte vyhovující... jsou to takové chvíle plné jasně vnímaného smyslu a souvislostí.

    ovšem to je změněný stav vědomí. který se změní zas do jiného (jinak změněného) stavu vědomí, jemuž odpovídá jiný způsob práce. moje běžné vědomí, ale i jinak změněné změněné vědomí, nahlíží stejný jev/věc jinak, vidí více možností, neoplývá takovou jistotou, je více spekulativní... nějak s energií pracuju pořád, nejen tehdy, když cítím, že vím, co přesně mám dělat. krom toho, právě následkem toho střídání různých poloh vědomí - různých pohledů, si uvědomuju, jak nejisté to všechno je, že moje přesvědčení o jistotě v nějaké věci je prostě mým přesvědčením, dočasným hlubokým pohledem na něco, který moje mysl přetlumočila, jak přetlumočila. přes veškerou osobní jistotu stejně zůstává na člověku zodpovědnost, která přesahuje jeho osobní prostor, o to víc, pokud chce léčit druhé, nebo jim jiným způsobem zasahovat do života. já se třeba nechci zaštiťovat jen okamžiky, kdy jsem o něčem přesvědčená, nechci v sobě pěstovat nejistotu pramenící z toho, že mám sice spontánní vhledy, ale ve vědomí si to nedokážu srovnat; proto se snažím poctivě pracovat s pochybnostmi, s různými ale, nešít horkou jehlou...
    F0N
    F0N --- ---
    ANNA: Ten stav "modus opperandi"je vtedy ked pracujes s energiou, takze presne vies co mas urobit?
    ANNA
    ANNA --- ---
    OLIAS: ad 3. imho člověk vnímá děje podle nastavení+nalazení vlastní mysli. imho ten, kdo se cítí povolán k šamanskému umění, by v tomhle duchu se sebou měl pracovat, snažit se vidět za tu tapetu, kterou si člověk natahuje na svět pro zjednodušení orientace ve světě, ne si jen vybrat ze dvou možností "reálné/nereálné", "dobré/špatné"... čiliže by měl být schopen dekonstruovat a nerozsypat se a také stavět.

    já třeba kdysi doufala, že až přijde nějaké zásadní prozření, zmizí nejistota, bude jasné, jak co je, ale nakonec to vypadá tak, že nejistota je tu pořád, jen já jsem schopná se s ní mnohem víc smířovat, jinými slovy můj pocit není tak závislý na tom, jak interpretuju dění okolo.
    pak jsou samozřejmě chvíle změněného vědomí, kdy jsou určité věci úplně jisté, mizí pochybnosti atd., ale to považuju za takový specifický modus operandi, za specifický projev vědomí. pak je potřeba tyhle zážitky strávit a přenést nějak do jiných stavů vědomí, třeba tzv. běžného.
    ANNA
    ANNA --- ---
    přijde mi, že mezi rizika téhle fáze objevování schopností, které se nejeví zrovna úplně běžné, patří přeceňování sil. člověk se může lehko vyčerpat, stejně jako nabýt přesvědčení o vlastní výlučnosti. pro velké nadšení a vervu si často neuvědomí širší souvislosti (například že dávat energii někomu, kdo jí nebude schopen konstruktivně využít, je nošení dříví do lesa, možností spousta), může vydávat energii na "prkotiny", přičemž v těžších chvílích (nezdar, vyčerpání) bude mít problém se tím nenechat zdrtit a pokračovat... nebo, pokud se opije přesvědčením o vlastní moci, bude lidi manipulovat vlastním egem, nikoliv energií, se vším ne/veselým vytěsňováním, které k tomu patří... příliš mnoho pochybností může člověka zastavit, příliš málo pochybností ho zas může rozjet špatným směrem.

    možná bych se ptala, YANINNA: , sebe sama. třeba proč tě zajímá, jestli si tvůj kamarád jen vsugeroval, žes mu pomohla, nebo jestli jsi mu skutečně pomohla? nakolik si na tom například chceš ověřit, že je něco takového skutečně možné, a nakolik v tom hraje roli třeba tvoje osobní důležitost, to, že ti dělá dobře, když se můžeš považovat za léčitele. jestli je pro tebe nejdůležitější to, že je druhému lépe, nebo to, že jsi to ty, díky komu mu je lépe.

    jinak bych si asi zkusila představit tu situaci - někdo má problém, já mu ho pomůžu odstranit, on se poté cítí lépe. vsugeroval si to, nebo jsem mu opravdu pomohla?
    problém ustal, ať už díky sugesci, nebo jinak.
    je otázka, jestli by si s tím problémem ten člověk poradil sám, nebo by mu někdy pomohl někdo jiný, v danou chvíli asi ten člověk sám nebyl schopen to vyřešit sám, takže opět, ať už díky sugesci, nebo něčemu jinému, mu svým zásahem pomáhám řešit problém.

    i to je docela dost:))
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    ANNA: 1. Jo, v internetový komunikaci nemusí bejt zdaleka vždy všechno jasný mezi řádky - obzvláště u podobných diskuzí..tak jsem se ujišťoval, jak je to myšlený.

    2. Ano, vše je ´reálné´..hehe:-)) Hodně reálné jsou třeba taky pochybnosti - Jakmile se v nich ocitáme, už praská led..

    3. Jak pro koho...Pro někoho může být šamanská moc pomocníkem, pro jiného neštěstím, pro třetího sugescí..

    jinak díky..
    ANNA
    ANNA --- ---
    OLIAS: ano. proto jsem reagovala příspěvkem, který se snaží naznačit, odkud mají tendenci rozpory pramenit.

    pomíjivá sugesce je přece stejně reálná jako kterákoliv jiná. stejně jako jsou reálné ty rozpory.

    z toho Yaninny příspěvku cítím rozpor "jakási šamanská moc" vs. "prosté lidské schopnosti", přičemž pro mě například to nejsou dvě různé věci. tedy po letech zpracovávání rozporností ve jménu duševní integrity:)
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    ANNA: No, takže si ale rozumíme ne? Já v tom Yaninně příspěvku vidím celkem jasnej rozpor..

    Vídím nemoc, pohraju si s ní, pošlu ji, kam patří - ale pak nevím, jestli jsem pomohla, nebo to byla pomoc sugesce..

    Na tvou otázku včem by měla být sugesce méně reálná bych odpověděl asi - Sugesce může být stejně tak silná až za hrob, jako pomíjivá..
    ANNA
    ANNA --- ---
    OLIAS: schopnost sugerovat zdraví beru jako stěžejní šamanskou dovednost. úvahy o tom, jestli je něco skutečného, nebo jestli je to sugesce, beru jako klasický produkt mysli fungující v určitém kulturním prostředí, tedy konkrétně v prostředí západní kultury (ne, že by se to nemohlo vyskytovat jinde).
    Na jednu stranu je dobré být sebe/kritický, na druhou mi to uvažování "je to sugesce, nebo skutečnost?" přijde jako příznak materialisticky zaměřeného vnímání. v čem by měla být sugesce méně reálná?

    ale jo, člověk si může připadat mnohem obyčejnější, když si uvědomí, že jeho magické schopnosti jsou třeba vlastně jen schopnosti pouhé sugesce:))

    takže... co člověk, to názor:)
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    YANINNA: Podívej, jak tak čtu tvoje příspěvky, myslim, že je velice těžký hodnotit, nebo analyzovat, nebo mít jasnej názor na to, co děláš, když je to tímhle způsobem zprostředkovaný.

    Jestliže jsi léčila, měla bys to sama vidět a vidět i to, jestli si to vsugeroval, nebo ne..
    Pokud máš nějaký schopnosti, tak otázky tohodle typu, by neměly bejt na místě..

    YANINNA
    YANINNA --- ---
    vite,jeste me zajima vas nazor na tohle. vcera ten muj kamarad, pac jsme odblokovali salsi vec, zacal citim velkou bolest na levem rameni. to, ze vse co na nej zapusobilo zle, mu zustalo tuplem viset na zadech, to uz jsem mu rekla. no, a tak jsem si za nej jen sedla a rekla, pockej, ale nic ode me necekej, nikdy jsem to nedelala... trochu jsem si s tom jeho ramenem pohrala, a ta bolest odesla. vzala jsem ji a poslala tam kam patri :-)a hned pote ho to preslo.. a dnes rano byl ok.. jen me zajima.. jesli to neni otazka toho ze si to vsugeroval.. to ze jsem mu pomohla..
    WOA
    WOA --- ---
    Na začátku byly hory a bylo moře.
    Pak hory přestaly být tím, čím se zdály být
    a moře přestalo být, čím se zdálo být...
    Pak zase byly hory horami
    a moře mořem.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    pokud neco povazujes za skutecne, je to skutecne i ve svych dusledcich.
    YANINNA
    YANINNA --- ---
    dekuji vsem kdo se k tomu vyjadril. napsali jste mi vsichni to co uz jsem davno vedela, jen jsem to v sobe neumela najit.. dekuji Vam za smer,ktery jste mi dali.. moc si toho vazim.. dnes jsem provedla silenou vec, sdilela jsem s sobe bolest kamarada, o kterem jsem psala, ze mu pomaham... je to silene.. nestihla jsem to se s tim vyrovnat.. nedobila jsem se.. a je to silene, muci me to zevrnitr.. uzira.. takovy smutek.. az me z toho boli srdce..vim, ze se to asi nema, netusim jak jsem ho od nej vzala.. ale byla jsem v nem.. boze, to je pocit.. to je pocit zjiteni ze vam opravdu nehrabe, ale ze to je skutecnost..je to hodne zvlastni.. nevim jestli to dokazu.. ale je to nadhera, se ted na nej podivat.. vite, kdyz vite, ze opravdu je to to ono.. je to on, cely nahy kdo pred vami stoji.. vidite kazdy pohyb myslenky.. v ocich.. ale vim, ze to da jeste praci, ale to co jsem dnes udelala.. prekvapila jsem sama sebe..jen jsem se chtela podelit..
    ATREY
    ATREY --- ---
    Kdyz si ukopnu palec, tak taky nikdo nevi jak moc to boli dokud si ho neukopne sam. O to jde prizit si svou zkusenost.
    Udrzet si to svoje je taky dulezite. Kdyz dite place, ze upadlo, dame mu bombon. Tim mu odvedeme pozornost od bolesti. Delame to vsichni, timto zpusobem manipulujeme s mysli ostatnich. Problem je vsak ve zneuziti v cisi prospech.
    Pokud je to k pomoci, je to v poradku.
    To ANNA: vzpomen si na psy. Znicil jsemcely svet, to je hrozne......
    Nedas si pivo, cigaro, bombon......
    ATREY
    ATREY --- ---
    Duchovni samota neni fyzicka samota. Pozor to si neplest. Do sebe vidi jen a jen kazdy sam. On je ten kdo svuj svet vytvari. Proto jsou zkusenosti nesdelitelne. Daji se pouze asociovat v pribezich a napodobach. Svety muzeme spolecne sdilet nikoliv vsak prozit.
    Samozrejme laskyplny vztah ten svet prozari.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam