MORPHLER: původně jsem se pozastavil nad tím, jak nikopol spojil šamanismus ve víru/prožitek (co chceš) že všechno je živé a jednotné; když si představím jak tyhle pojmy spojit něco dostanu, ale nezískám tím pochopení, jak k tomu nikopol došel a v jakém smyslu to tvrdí on..( zvlášť když některá jiná fakta která zde uvedl nejsou pravdivá);
proti tvojí snaze vysvětlit si vše slovy, ze kterou jsi mi moji kratochvíli označil (na textové diskuzi si merito věci vysvětlit slovy.. jak bláhová činnost) se ironicky ohrazuju.. i proti tvému inklinoriu, že jistému paradigmatu nerozumím se ohrazuju, to ty s prominutím nemůžeš vědět i kdyby to tak nebylo, ne na základě dvou příspěvků;
možná jsem se zeptal na ty vazby nikopola příliš překotně, ale já věci pitvám a nikopol mi nevysvětlil nic než spojení, která možná jsou platná za obecné duchovní pravdy, ale jejich opakování je takové.. jak to jen kulantně říct, nepřesvědčivé
MORPHLER: někdo možná chce objasnit nepopsatelné, ačkoliv takto položená snaha je odsouzena k marnosti (a na místo takové bych volil jiné termíny), mě zajímá především jak nikopol vazbu, že vše je živé, protože to "vše" spojují fungující principy a musí obsahovat ducha, vzal ? a je to jen takto, není možné to rozvinout ?
NIKOPOL: jo, docela by mě zajímalo, jak bys mi vysvětlil, že vše je živé, protože to spojuje princip fungování světa a tím je duch/bůh etc.je to vážně takový problém ? :) je to snaha objasnit nepopsatelné ? nebo mi aspoň řekni, co to je ta energie, která je vším, když to není fyzikální veličina, která koná práci ?