• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    Ahoj Všichni:) Návrat z vandru... Brdy. Neznáte někdo kopec Babka u Řevnic? Místo kde jsem prožil lucidní snění. Máte s tím někod zkušenosti? Vzhledem k pocitům a zážitkům si dovoluji tvrdit, že je to velice energetické misto a musím vypátrat co se tam v minulosti odehrávalo :)
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    Nechci o tom mluvit.. Pokud vidíte podobnosti mezi tíhnutím k mnohosti a cestou k jednotě, pak se nemusím namáhat. A jsem nemocný, takže na to vážně nemám energii.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ad kastaněda ... nejsou na těch příbezích spíš zajímavý ty metody a způsob práce se sebou než to jak to vypada v tom svete .. jak oni říkají druhé a třetí pozornosti ? když to zkusim můžu se podívat sám resp ověřit, co je na tom co říkaj pravdy
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    Kaliph: no a v cem si myslis ze se ty jh samanismy tak vyrazne lisi od indoevropskych kultur? me to teda prijdou prilis velky celky k operaci, navic mam potiz s tim pochopit, proc ta voda a pisek, ale zajima me co te k tomu vede
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    LODBROG: No, jestli se něco liší od známých nauk a filosofií, tak je to zrovna nagualismus:)

    Nemůžu nezareagovat, když už to říkáš, ale nechci to vysvětlovat.. Don Juan prezentoval jen jeden ze způsobů předání nauky, není to transparentní. Spíš by se dalo říci, že jihoamerické šamanismy se výrazně liší od indoevropských kultur, tak, jako se liší voda od písku..
    TYET
    TYET --- ---
    LODBROG: já taky nemám na mysli ty společenské stránky těch nauk, spíš právě tu podstatu, tu dřeň, určitě jsem to přehnala se slovem "všechny", tak se opravuju na "veliké množství" - a to mě zajímá, zajímá mě, jak zdánlivě nesourodé, cizí teorie říkají to samé
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    <ot>
    TYET: No, to bych taky úplně neřekl. Není to totéž. Ale není pravda, že by bylo to učení nagualů 100% vyjímečné v tom, v čem se tvrdí.
    Koneckonců "náš" křesťanský Bůh je sice jako milosrdný zuřivě líčen kněžími, ale ve skutečnosti je nám druhým dechem vnucováno jak se ho máme bát a snažit se zahlazovat hříchy (se kterými se už rodíme).
    K ráji nestačí dodržovat pár přikázání - přikázání jsou ve skutečnosti světšké zákony v náboženském rouše, abychom se tu nepožrali jak barbaři (kterého boha zajímá čí manželku jsem pořádal? Proč by mělo?
    Ne, je to normální zákoník, aby se větší množství lidí na jendom místě navzájem sneslo - snaha vnést základní řád a právo do společnosti.)
    Tuhle "společneskou" stránku mexické čarodějství vůbec neřeší - je přísně individuální a stará se jen a jen o duchovní cestu jedince.
    A tak bychom mohli pokračovat.
    Takže: ano, liší se - ale spíš tím, čím se zabývá a co opomíjí. Jako všechno. Zbytek je docela logický.
    </ot>
    TYET
    TYET --- ---
    LODBROG: to je pravda, všechny nauky mají tu podstatu vlastně totožnou, mě hrozně baví ty nitky z různých směrů, teorií a učení rozplétat, abych pak viděla, že ta základní má vždycky stejnou barvu
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    TYET: To je otázka náhledu (každého jednotlivce). Ve výsledku se učení nagualů od jiných náboženství/učení/filozofií zas tak neliší - i když je vidět že by se rádi lišili, a proto to líčí tak radikálně.
    Víc se (ve svém pohledu na věc) liší jednotliví zastánci nějaké víry než samotná nábožeství, IMHO.

    (Ona ta scéna, ve které Don Juan Castanedovi ztrhá "Tibestkou knihu mrtvých" jako totální pitomost je stejnětak slavná jako veselá. Ale to jsou prostě mexičtí šamani - vezmi si z toho co chceš: oni sami nikdy netvrdili, že budou mluvit pravdu a nic než pravdu ;)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    SLAPPY:
    SLAPPY: děkuji mnohokrát :-)
    TYET
    TYET --- ---
    WAMP_ELF: to máš pravdu
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    TYET: toho se ti imho dostává .. a největšího chápání se ti dostane, až to tu zabalíš a půjdeš dál ...

    prý pak jdeš před velkýho ducha, orla .. to je jedno ... a máš mu předvíct co a jak bylo ...ä pak jde právě o to jak si se stím ty sama popasovala .. jestli byl tvůj život a tvoje zkušenosti v něm dobré
    jestli mu to vyjasníš, prosvětlíš .. jestli to dokážeš ukázat v jasnosti, ve světle .. a v tom světle a jasnosti zůstat ... a nebo se radši utečeš schovat do stínů, protože na to nemůžeš koukat jaký to je .. a tim mín se stím někomu pochlubit

    stejně tak špatně se prý nabízí/chlubí se s utrpením a strastmi ... protože to je něco, o co nikdo nestojí, nikdo to nepožadu .. je to tvoje rozhodnutí
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TYET: Tohle nejni debata na internet a v podstatě to ani nejni na debatu..
    TYET
    TYET --- ---
    WAMP_ELF: co jsem čekala? doufala jsem a pořád doufám v pochopení
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TYET: a co jsi čekala. To o čem píšeš není souzeno zdaleka každýmu. Smiř se s tím čím jsi.
    TYET
    TYET --- ---
    mě právě děsí, že dobro i zlo jedno jsou, člověk je vychován a celý život žije v té dualitě a pokaždé se snaží rozhodnout se "správně", takže dospět do fáze, kdy na ničem nezáleží a zároveň záleží na všem stejně, že nikoho nemiluješ a zároveň miluješ všechny, že každé tvé rozhodnutí je stejně správné nebo stejně špatné jako kterékoliv jiné je hodně vzdálenej level :) a nejhorší na tom je, že člověk (já) se nechce vzdát možnosti být dobrý v tom tradičním smyslu toho slova, nehledě na útěchu v náruči dobrotivého Boha
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LOVE_DALI: hmm ja si myslim ze o tom jestli je vesmir hodny nebo zly rozhoduje kazdy z nas uvnitr sebe. protoze pokud by byl vesmir zalozen ciste predatorsky, odkud by se vzaly dobre kvality? protoze nepochybne dobre kvality existuji. samozrejme ze to u nas na zemi je zalozene na konzumaci energie. znas ten klasickej retez kdyz slunicko sviti na kytky, ty vyrostou, sezerou je kralici, ty sezerou lisky a atd atd az zas na konci ten nejvyssi predator zahyne a rozlozi ho hmyz a bakterie a vyrostou na nem kytky z apomoci slunicka. jo takhle to je jasny ze to muzeme videt rpedatorsky, ale jestli to je hodny nebo zly, pratelsky ci nepratelsky..to je bitva ktera se odehrava v kazdem z nas niterne. jde jen o to cemu uverime. jinak moznosti tu je spousta. nicmene samanske praktiky nam davaji krasny nastroj pro komunikaci s napomocnymi elementy, tak proc se bat smrti? zijeme a jsme soucasti tohoto systemu dokud zijeme. existujou praktiky jak se vymanit z kolobehu zivota a smrti. at uz je to alternativni smrt nagualu, kdy vyhrajete souboj s orlem a nebo meditaci k nirvane ci jinak.
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    TYET: Pokud vyhodíme představu Boha jako nekonečné lásky, kde upřímně řečeno to dost ukazuje na dogmatickou víru, že Bůh je takový, protože jinak by to přeci nešlo, tak nám doopravdy zůstane pouze to, že se musíme starat sami o sebe. A Nagualové si vzali jednoduchá fakta. Jediné, na co se můžeš spolehnout je čas a smrt. A vzheledem k tomu, že smrt je tu stále s námi, tak není prostor na flákání se. Aneb "neznáš ani dne ani minuty". Z toho principu je logické, že místo resignace vzlali Nagualové myšlenku smrti jako svůj hnací motor...

    OGMIOS: Nevím, jestli je Vesmír přátelský, ale když se podíváme na veškeré aspekty života. Nejenom našeho (jak si stále něco nalháváme, jak neposloucháme své vyšší já a z toho po tom do nekonečna trpíme), ale i duše naší rodiny, města, národa a v neposlední řadě lidstva, tak tady máme jednoznačný důkaz o tom, že Vesmír je predátorský a zlý. To, co se děje ve světě je samozřejmě důkazem úpadku naší morálky a hodnot. To samozřejmě generuje to, že 1% má možnost si s námi hrát na kočku a na myš a jsme pro ně, na fyzické (i duševní) rovině loutky. Ale zase je to začarovaný kruh (kruhy jsou nejlepší ne ;)). Je tomu tak, protože my tomu tak dovolíme...

    Takže otázka? Pokora a víra, že po smrti, když nebudu moc "zlý" je ráj, takže celý život budu pokorný a hodný a budu možná mít vstupenku do nebe. A nebo boj o vlastní individualitu a svobodu?

    Když jsme u představy pekla po smrti, tak mi to nedá vzpomenout si na Welsche, kde ve svých Hovorech s Bohem trochu rozebírá představu nekonečného pekla a utrpení.

    Pokud je Bůh, tak dobrotivý a všemilující, tak proč by něco takovýho dělal?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TYET: jinak ano, vidim to ze duse/vedomi tu sbira zkusenosti ktere se pote sdili se zdrojem. takze chapu odkud pochazi ta vize orla v uceni nagualu. takze jedina otazka kterou si ted muzu klast je: je tento vesmir pratelsky?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TYET: je to zajimavy, dost jsem o tom premyslel protoze pro kazdeho je ta smrt jina i to co prijde po smrti kazdy vidi jinak, nevim cim to je. myslel jsem si ze to muze byt kulturou jenze pak jsem videl ze treba i nase kultura dava lidem prozit okamzik smrti jinak. at uz nekdo potka prevoznika nebo to je jinak. ja co jsem videl je ze po smrti clovek prochazi nekolika urovnema tady na zemi, potom prichazi krajina ktera je podobna te zemske ale takova lepsi(treba koresponduje s predstavou raje) potom ale duse jde dal a dal a prochazi znamym vesmirem az projde za vesmir a dostane se zpatky ke zdroji. myslim ze uceni nagualu je jen jeden z pohledu na to same. urcite si myslim ze jim to funguje, ale take si myslim ze funguji pristupy jinych uceni/nabozenstvi. jde jen o to cemu veris a co si z tohohle sveta udelas, takova potom bude i tvoje zkusenost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam