OGMIOS: dík, mám období kdy to jde samo a období kdy to flákám... ale joga valí furt, každej den v podstatě... a tang lang quan, to je dravost sama :o)
To přeskládání a poskládání je dobrý, taky jsem si s tím vyléčil různý neurózky z dětství, ale k něčemu jsem se nedokopal a naopak mě to pak táhlo do dark sideu... takže jsem též opatrný.
Ad střed... my máme koncept centeringu, který je s tímhle úzce spojený a dá se právě dělat celkem jednoduchý (ale mega účinný) techniky, kterýma se dá centrovat během dne... jinak samozřejmě obecným základem je uvolněný hluboký dech a rovná páteř.
NIKOPOL:
http://www.dharmagaia.cz/...a-vegetalismo-samanismus-mezi-mestickym-obyvatelstvem-peruanske-amazonie
https://www.google.cz/...=u&source=univ&sa=X&ei=ZT0LUuuzJunV4gSOiYCABw&ved=0CDEQsAQ&biw=1024&bih=640
Já jsem taky zastánce místních tradic, ale tím jak jsou přerušený, tak se inspiruji u kultur, který jí přerušenou nemají... využívám moderní doby, internetu k tomu najít ztracená vlákna... něco samozřejmě přenositelný není, ayawaska nám tu fakt neroste, stejně jako tu nežijí jaguáři a anakondy... souhlasím co píšeš ohledně naší krajiny... v určitém smyslu jsem hrdý čech :)
Ad cizí čarodějové - oni mají taky mnohem víc nepřátelskou přírodu... tady byli tak maximálně vlci a ty vybili lidi někdy na konci 19. století.. teď se pomalu vrací, ale nesežerou Tě jak někde v tajze... kdežto v obou amerikách kočkovitý šelmy, velký hadi škrtiči i jedovatí, podvodní zvířata atd. V džungli není pánem tvorstva člověk, ale anakonda...
Já myslím, že ten dravčí pohled je metodika, něco jako u bu, dej ránu nebo dvě dostaneš... že to platí pro určitý výsek zkušenosti (aby člověk nepromarnil život, aby se uměl plně aktivizovat z nuly na sto atd.), ale ve své podstatě je vesmír milující lůno... třeba naše česká příroda takhle rozhodně rezonuje, úplně Tě vítá a těší se z Tvé přitomnosti a sežerou Tě tak maximálně komáři (pokud nenajdeš kakost ,-)
NIKOPOL: to chce fakt rituál, pak je to léčivý a zároveň bezepečný, protože tím rituálem děláš hranice a kontext...
jsem si říkal, jestli náhodou... ty statický pozice jsou fakt mazec, taky mě to hodně baví, imho hodně dobrý druh meditace... pomohl mi uvolnit se z držení mysli (si tak stojím, ruce nad horním dantienem a mysl řve po pár minutách "bolí, bolí, dolů" a já jen tak stojím a reflektuji bolest... a mysl řve furt a až jsem to nevydržel tak jí odpovídám, "tak si je dej dolů sama, jestli to dokážeš" a držel jsem dál... a v tu chvíli se pustila a zmlkla, bolest přešla v cítění energie... osvobození... fakt nádherná zkušenost :)