• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: hmm..no ja prave to co poznavam tak nezahrnuje tolik nejaky nadprirozeny bytosti, bozstva ci svaty...samozrejme ze nejaky bytosti clovek potkava, ale spis my vize zahrnujou jiny veci. kolo casu, zdroj vsehomira. jediny kdy jsem mel silnou interakci takhle s bytosti bylo kdyz me slunce vzal a ukazal mi devastaci sveta a rekl ze se to musi zastavit. jinak ma zkusenost je spis v ramci poznani toho jak se tocej kola vesmiru.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    OGMIOS: ... ježíš je imho sluneční hrdina, nositel světla. takže asi je to v pořádku.
    myslim, že k tobě přijdou jen ti, který jsi schopen uznat (případně si snima dovolit setsang) .. to ale platí i o těch ne tak hodných bytostech.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    hmm..ja nikdy zadnyho takovyho svatyho nepotkal, ja potkavam treba slunce nebo mesic..
    no pro me je konkretne slunce nejvetsi autorita :D
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DARJEEL: to máš asi pravdu .. sice mě ještě nenapadlo, že vykupoval ty budoucí hříchy .. ale vlastně to vnímám dost podobně. předevšim stou vinou, která je tu doslova všudypřítomná.
    co mi stim zmůžem: .. po tý cestě, co jsem povídal, si taky nejsem jistej tim, že nějaký oni něco dělali a sekali. když o tom teď mluvím vlastně jsem zažívat dost rozpor mezi touhle naší kulturou a jejím odkazem, dědictvím a tim co sám považuju za správné, dobré ... dokud jsem neviděl sám sebe ve zbroji.
    on konc konců žádnej čas neexistuje, všechno je teď.


    OGMIOS: dobře to píšeš, nicméně chození na kopec se nám taky dochovalo, před týdnem jsem byl na winterbergu a místní kostel tam zrovna tu neděli pořádal pouť na Kvildu :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    lidi malo chodej na kopec, teprve kdyz jde clovek na kopec tak zjisti ze je zbytecny se se spoustou veci tahat
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: potkal, ale nic neříkal, jak píše Kuato, jenom zářil :))) ale on tam byl i Buddha a vůbec další archetypy... a úplně moc živé vody jsem si od tam neodnesl, takže si to pamatuji tak mlhavě :o)

    NIKOPOL: tak on přesahuje celé křesťanství, vždyť jsou teorie, že žil už kdysi dávno a ne kolem roku nula, navíc to byl aramejec... a prvotní křesťané, kopti atd. to byli extatici, k šamanům měli imho blízko... to že se z toho potom stalo to co se stalo, to už je záležitost mocipánů...

    A imho pro nás evropany má speciální význam ještě v tom, že skrze jeho soucit dochází k oduštění našich hříchů... já to chápu tak, že v tomhle jsou mystické dějiny tak nějak reverzní, on vykoupil svojí obětí hříchy, které jsme po planetě teprve měli nasekat (kolonizace, otrokářství, imperialismus US, dosaď si dál cokoliv) a vlastně nám pomohl v tom, že tahle fáze se stala, ale už není třeba se za ní vinit... (ano, vnímám tam riziko zproštění se odpovědnosti, ale zase co třeba naše generace zmůže s tím, že frantíci, španělé a angláni dělali bordel po celé planetě, teď už nic)... ale třeba pocity viny a s tím spojený strach, to vnímám jak ve svý rodině, tak třeba i u jiných lidí.. i třeba na terapiích, takovejch lidí, co se za něco viní...
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    OGMIOS: no .. já zrovna nedávno ... orel mě vzal a někam nes, když jsem se ptal, kam letíme řikal, že za králem. když jsme tam byli, myslim, že to byl on, ale v rovině boží, tak jako Odin se nakonec stal pánem všehomíru. dal mi pár rad a úkol, jehož provedením si nejsem příliš jist.

    jinak mi o setkání snim povídala indiánka, a řikala, že když ho viděla poprvé, při vědomí všech věcí, co provedli křesťani jejím lidem, řekla "co chceš?" .. odpověď byla "jsem tu abych pomáhal" ,,, "no dobře. ale moc se ke mě nepřibližuj".
    když pak potřebovala pomoc, zpoměla si na ježíše. a volala ho ... a říká mu "chceš pomáhat? .. já zrovna ztratila klíče od auta, je noc a my tady v cizím městě, daleko od domova jsme v tíživý situaci".
    nic se nestalo. ale měla pocit, že se má vrátit do jednoho obchodu, kde se stavovali někdy odpoledne. příbuzní jí to rzmlouvali, že je to blbost, že je noc a i kdyby tam klíče byly nebude tam nikdo kdo by jim je vydal.
    nicméně, nemaje lepší řešení vydala se zpět do toho obchodu. když se k němu blížila uviděla, že dveře jsou alinko pootevřené a skrz mezeru se dere ven světlo. pospíšila zaťukala, vstoupila a řiká "dobrý den, omlouvám se, že vás tu přepadám, ale chtěla jsem se zeptat jestli se tu nenašli klíče?"
    pán za stolem jí výtal a s úsměvem na tváři jí říká, že to snad není možné, že je jistě pod ochranou boží nebo ve spojení s prozřeetlností, protože on sám neví z jaké pohnutky se zdržel v obchodě až do momentu "... kdy zavolal velký šéf a řekl mi, že někdo si přijde vyzvednout klíče ať tam ještě zůstanu"

    dále dle odčitých svědectví (včetně mého) je energie ježíše krista přítomna vždy při rituálu (a teď nevim jak tomu řikaj) přijímání svátostí, oplatka a víno nakonci mše, přesně, jak slibuje v bibli (nevím na jakém místě).
    v té situaci taky akorát zářil .. a žehnal lidem.
    při svojí poněkud anticírkevní orientaci jsem si ale řekl, že nejsem křesťan a že to asi neni pro mě. (což teď je jaksi trošku na písku, vzhledem k tomu naposled :-) )

    já ho chápu jako bytost dobrotivou, ochranitele ... spasitelem si nejsem zatím úplně jist, předevšim pa k proto, že nevim, co se tim myslí.
    ale husťák všech hustců to teda bejt musel, prostě frajer :-)
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    OGMIOS: :-))))
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: ja mel jednu takovou vizi pred cca 13 lety, a nerikal nic, jenom zaril :o). imho na to, aby krestanstvi prezilo takovou dobu, kdy hlavne v zacatcich bylo silne pronasledovano, tak si myslim, ze neni mozne, aby za nim nestal nejaky silny impulz.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: hmm..potkal jste nekdo jezise na svejch samanskejch cestach? rikal neco jestli byl nebo nebyl?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DARJEEL: no třeba i vážně :-) .. konc konců on už žádnej další avatar po ježíši nebyl (omlouvám se muslimům za nerespektování postavy mohameda, ale to je spíš z důvod, že o něm nic nevím a jeho současní stoupenci se mi jeví jako poněkud agresivní)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NIKOPOL: zrovna čtu teho Lunu a ten popisuje, že jeho informátor-ayahuascero vzývá různé duchy, ale na dotaz odpoví, že nejvyšší bytostí je samozřejmě Ježíš Kristus a nejvyšší bytostí panenka Marie (ale je otázka, jestli je tak vycepovanej odpovídat, aby se chránil, nebo to myslí vážně a nebo si z milého antropologa tropí žerty... oni totiž ti indiáni se taky furt smějou a dělají si srandu z kdečeho :)

    KUATO: jop, tak už tomu rozumím... takže vlastně trochu jinak a jinou cestou se dojde k tomu, že je to všechno neskutečně kouzelné a numinózní stvoření :)))
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    KUATO: .. ano.
    slyšel jsem taky, že mnoho mladších církví je na tom líp. třeba křesťanství v brazílii a vůbec v tý jižní americe, kde to funguje dost synkretisticky, vedle marie, ježíše, svatý rodiny světěj živly (ale těch úplně přímejch zkušeností moc nemám, jen vim, že to křesťanství nevypadá všude stejně, nemá všude stejnou zatuchlou skoro chorobnou náladu jako u nás v republice nebo v okolních státech.

    našel někdo, zřídka: o tom nic nevím, zdá se mi, že když bylo informací víc a přístup víceméně přímý, lidí co na to přišli a pokročily muselo být mnohem větší množství než dnes, kdy si tu mažeme huby kde jakou "skepsí", "praktičností", "ekonomií", "demokracií" a podobnejma zvěrstvama

    KUATO: ... mno ale na zemi jsme proto abysme se naučili bejt lidma, vyšíma bytostma už jsme
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: tva predstava je blizko pravde :o). je to velmi nebezpecne, kdyz se clovek takhle zavre (minimalne drive, nez nabyde dosti zivotnich zkusenosti). ale treba s tema rostlinama se pracuje hodne a musis si je vetsinou sam natrhat a jeste nekdy prihlizis k astrologickym udajum, takze do prirody se chodi. ale spis (aspon u me, nevim jak druzi) se lisi usazeni (fyzicke) prirody kolem nas ve svetonazoru cloveka - je vnimana jako pecet/manifestace/personifikace vyssich (planetarnich) sil/geniu. je to jen jedna rovina z mnoha, ktere vsechny jsou propojeny urcitym radem. nic neni profanni. vse je bozske a naplnene extazi :o). tohle poznani se samozrejme postupne vyviji od nuly az do bodu, kdy magie a alchymie jdou ruku v ruce, protoze jedna obsahuje klice k tajemstvi te druhe.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: tak kdyz samansky cestujes tak zivlove bytosti potkavas.
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    DARJEEL: NOo, nejenom les je holt příroda..:-))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: no já měl takovou romantickou naivní představu, že ten alchymista sedí ve své pracovně a spíš odhání komáry, než že by si sedal pod strom a rozmlouval s duchy lučního kvítí :)))
    Tak tak jsem to myslel, ale možná se fakt mýlím, jak píšu, magie jde mimo mě... živlové bytosti už mi příjdou taky mnohem abstraktnější než konkrétní rostlinní učitelé, ale tak třeba je to takový dobrý průsečík...
    KUATO
    KUATO --- ---
    OLIAS: jiste, to je soucast hry. riziko, ktere jsi nucen podstoupit. bez sazky neni moznost vyhry. selekcni mechanismus, ktery vyradi ze hry neschopne (lhostejno, zda hlavou ci rukama) a nepozorne. zaroven to slouzi jako spoustec urcite iniciace, kdyz se musis vnitrne vyrovnat s tim, ze mozna umres, kdyz selzes (a latka, se kterou pracujes a kterou budes pozivat, bude malo ocistena). ale imho vetsi rizika prichazeji az s pracema v kovni risi, kde je jedovatin spousta. pri praci v risi rostlinne a animalni ti hrozi maximalne to, ze te zena vyzene, kdyz zacnes destilovat moc nebo shnilou krev treba :o), ale to stejne skoro nikdo nedela (animalie). vetsina lidi z tehle branze v cr dela akorat s rostlinama, nebo studuji (teoreticky) Velke Dilo a prakticky nelaboruji.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: hmm kosmicke perspektivy :D no ja hlavne mam teloktery je tady na zemi a dokud se nenaucim teleportovat na jiny planety tak bych byl desne rad za takovej krasnej zivot s prirodou :D
    a az se budu umet teleportovat tak az me tady nastvete tak bliknu a budu 10milionu svetelnejch let jinde :D
    jinak ja vim jak to asi myslis, kosmicke perspektivy jsou fajn ale me telo je ma kotva, je to muj pristav.
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    KUATO: No asi jak pro koho..záleží, co děláš..Co vím, mnoho alchymistů při pokusech zahynulo, zmrzačilo se, otrávilo...
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: je to krasne, ale neni to spasne :o). kdyz si liznes jednou toho, jak se da zit v kosmickych perspektivach, tak se cloveku v hlave neco zmeni a cokoliv mensiho je uz nedostatecne. ale tim to nechci hanet! je to mnohem lepsi nez to, co zije drtiva vetsina lidi. a mozna, ze clovek i skrze vedome ziti v lune prirody nahlidne (satori) universalismus, ktery jini hledaji v abstraktnejsich vecech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam