• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    KUATO
    KUATO --- ---
    NIKOPOL: jj, tehdy lidi byli k temhle vecem blize, na druhou stranu, velmi zridka se nasel nekdo, kdo byl schopen tohle prekrocit, protoze ve sve podstate to jsou velmi trivialni veci, ktere jsou vyssimu poznani (pochopeni osudovosti, propojeni mikro a makrokosmu, tedy prepodstatneni cloveka do bytosti vyssiho radu) velmi vzdaleny.

    ad krestanstvi - mas pravdu :o). krestanstvi je plne pohanskych zvyku a symbolu. krasne to popsal Fulcanelli v Tajemstvi katedral a Pribytcich filosofu, ze krestanstvi je v podstate plastik starych antickych mysterii, na ktere navazalo. bohuzel exoterni forma krestanstvi je notne v upadku, aspon to, co je tady na zapade. slysel jsem, ze pravoslavi pry je na tom lip, ale vlastni zkusenost s tim nemam.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OLIAS: ja vim..nevim ejstli to je domontovany..jen koukam do toho klubu na fotky a tahle byla dneska :D no nekdy se nicmene na stromech nachazeji zaimavy tvary. ja mam treba srdicko na jabloni po odriznuty vetvi a nekde jinde jsou potom cely stromy jako bytosti :)
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    KUATO: Pravda, alchymie třeba, to je hodně adrenalinová disciplína a spojení s přírodou je naprosto zásadní..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: no ja jsem se jednou takhle x let nazpatek ptal kterou cestou se vydat. tenkrat me hodne lakala keltska cesta a odpoved byla ze to je jen cesta, ze cil je starsi nez vsechno tohle.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no se to nejaky cas nazpatek resilo snad v reiki diskuzi o tom co je jeste reiki a co je uz magie a nektere ty pripominky ohledne etiky jsou pochopitelne. nicmene ja osobne to vidim vse3chno jako prirozenou soucast. stejne tak jako jdu rano na zachod tak to je pro me magickej akt stejne tak jako kdyz nekam vlozim energii pro zdar zameru. s energii pracuju a pro me je podstata sveta. vse co delam vychazi ze zameru me existence v tomto svete a ten je energeticky. tudiz vse co konam je magie. bud tedy ustrnu a ani se nehnu nebo se smirim s tim ze ovlivnuju deni kolem sebe.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: no tak to pozor - kdyz delas se zivlovyma bytostma, tak fungovani prirody spada prave do jejich ranku :o). a pokora? dlouho je, protoze kdyz neco zmrvis, muzes umrit, navic si uvedomujes svoji titernost ve srovnani s vesmirem celym. a pozdeji uz mozna neni, protoze neni nikdo, kdo by mohl nebo nemusel byt pokorny :o).
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    OGMIOS: Pardoon, je to krásný, ale zdá se mi to při vší úctě trošku domontovaný...vidno hlavně na pažích..nebo se pletu? Je to z googlu, nebo to Dawit přímo fotil?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    KUATO: v první polovině 18 století měli ještě lidi povědomí o magii a pohanských rituálech samy o sobě, slyšely od babiček a tet, v 18. století ještě byla všeobecně živá víra v živly a uctívání místních duchů, víl a hospodáříčků bylo na běžnym pořádku.
    Neznám nikoho z těch pánů o kterých píšeš, nicméně jejich pokusy by se dali chápat spíš jako systematizace lidových zvyklostí a tradičních přístupů k těmhle oblastem, vzhledem k tomu v jaký době vznikaly.
    Jinak množství tradičních místních zvyklostí, které bylo nesnadno vykořenit, byly křesťanskou věroukou adoptovány (viz Mariánské kulty, uctívání sv. Jana atd. atd.)
    člověk se vlastně docela podiví, když se dozví, který dnešní zvyk, tradice má jaký význam a proč. taky mu z toho může dojít, že to asi bylo skutečně něco, když to přežilo, biť v pozěněné formě, stovky a něky tisíce let, a máme to tu dneska jako na podnose ... neříká se snad "je to pravda" když někdo pšíkne ? nenosíme šperky ještě dnes, nenosíme amulety, nevěštíme z karet, nevykládáme horoskopy ? nevyhledáváme tak zvaná "dobrá znamení" ?
    OGMIOS: přesně :-)
    jsem to psal už předtim, vedly naše předky, povedou i nás, když budem naslouchat a ne furt hustit něco, co jsem se někde dočetli nebo co si myslíme.
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    KUATO: Pracovat by se mělo s poznáním jako takovým.. Směrů je mnoho a lidi mají různý zájmy.. Jak tu bylo řečeno, informací je všude halda a dá se po nich těkat donekonečna. Já sem třeba blíženec a těkám teda strašlivě, no...co já bych toho chtěl přečíst, vědět, zažít:-)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: pro většinu lidí je lepší (a pro šamana taky), když si o něm místní myslí, že je pomatený ožralec, než aby věděli, co si občas kutí v chajdě :DDD
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: njn a příjde mi tam podstatný aspekt, že je to hodně abstraktní, já tam moc nevidím pokoru a úctu k přírodě a její síti života (ale o magii toho mnoho nevím, třeba se pletu)... zajímavé mi příjdou ty různé transmutační mechanismy, ale právě odlišná mi tam příjde ta "odpojenost" od přírody...
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    Bříza je mi nejblíž od malička, pořád jsem po nich lezl, měl v nich ´svý místo´. Podobnou náklonost cítím k borovici, jasanu a lísce.. To jsou s stromy..

    V Norsku jsem narazil na obří břízu, nic takovýho jsem nikdy neviděl..obrovský větve velikosti našich velkých bříz..ohromná síla - na zdejší poměry nepředstavitelný, na to že bříza se dožívá relativně nízkého věku a pak se rozpadá, aby živila nastupující stromy. ohromující. Pořád jsem se k ní vracel..Jednou byla obrovská vichřice, která pomálala mnoho stromů v okolí, spěchal jsem ve strachu o ni, ale vydržela!!

    I tady v Praze je zajímavá bříza..Zaujala mne už z dálky svojí extrémní bělostí a zvláštním tvarem..Pak jsem zjistil, že ji někdo připravil o velkou část kůry..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: a co proste jit dal? ja vim ze moc nenavazeme ale kdyz jdes zpatky k prirode tak mas vsechno co potrebujes. nemusis se zabyvat jak to delal tenhle ci tamten clovek..proste jit zpatky k prirode.
    ma to mozna jedinej zadrhel a to etickej, ja zjistuji ze to co clovek najde kdyz jde k prirode je to co nekteri oznacujou za magii a jako takove to odsuzují. ja ale vidim veskere lidske konani stejne, vse ovlivnuje energeticka pole kolem nas. podle me je to vsechno jen dovednost ktera se muze a nemusi rozvinout.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: je otazka, jestli u nasich ceskych mistnich tradic by clovek nemusel nez samanismem pracovat s nejakou modifikovanou formou krestanstvi treba v ramci magie nebo alchymie. jenze s tradici magie, ktera ma nejaky system, pomoci nehoz by clovek ziskal komplexnejsi poznani, je to tezke. stredoveke grimoary (Faust atd..), to je spis demonologie, tam zadny vyvazeny system neni, a Bardonuv system, ktery FB prevzal asi od Quintschera ten cert vi od koho (nektere naznaky ukazuji na puvod u Martineze de Pasquallyho, pac nektere z Bardonovych sigil jsou u v jeho pracech), jenze to je max. prvni polovina 18. stol. tedy dost mlada tradice.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jinak taky mam rad ovocny stromy. ovocny stromy jsou fajn :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no u nas jsou velky lipy treba. taky tu je spousta velkejch buku, at uz v parku nebo na okolnich kopcich. vubec mam treba radsi stromy ktery rostou nahore na kopcich an tech nejmin hostinych mistech. jak rostou velice pomalicku a kazdy ziviny si vazej a drzej se na kamenech silou vule. jo to jsou bojovnici :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: starší stromy, njn, to už je kolikrát vzácnost... kamarádka sbírá lipové květy na 450 let starým stromu... takový jsem u nás v okolí ještě nenašel, spíš menší puberťáky, jak Ty říkáš :o)

    a břízy, to jsou kámoši... a ještě jak hoří i mokrý, to se taky hodí :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: dík, mám období kdy to jde samo a období kdy to flákám... ale joga valí furt, každej den v podstatě... a tang lang quan, to je dravost sama :o)
    To přeskládání a poskládání je dobrý, taky jsem si s tím vyléčil různý neurózky z dětství, ale k něčemu jsem se nedokopal a naopak mě to pak táhlo do dark sideu... takže jsem též opatrný.

    Ad střed... my máme koncept centeringu, který je s tímhle úzce spojený a dá se právě dělat celkem jednoduchý (ale mega účinný) techniky, kterýma se dá centrovat během dne... jinak samozřejmě obecným základem je uvolněný hluboký dech a rovná páteř.

    NIKOPOL: http://www.dharmagaia.cz/...a-vegetalismo-samanismus-mezi-mestickym-obyvatelstvem-peruanske-amazonie

    https://www.google.cz/...=u&source=univ&sa=X&ei=ZT0LUuuzJunV4gSOiYCABw&ved=0CDEQsAQ&biw=1024&bih=640

    Já jsem taky zastánce místních tradic, ale tím jak jsou přerušený, tak se inspiruji u kultur, který jí přerušenou nemají... využívám moderní doby, internetu k tomu najít ztracená vlákna... něco samozřejmě přenositelný není, ayawaska nám tu fakt neroste, stejně jako tu nežijí jaguáři a anakondy... souhlasím co píšeš ohledně naší krajiny... v určitém smyslu jsem hrdý čech :)

    Ad cizí čarodějové - oni mají taky mnohem víc nepřátelskou přírodu... tady byli tak maximálně vlci a ty vybili lidi někdy na konci 19. století.. teď se pomalu vrací, ale nesežerou Tě jak někde v tajze... kdežto v obou amerikách kočkovitý šelmy, velký hadi škrtiči i jedovatí, podvodní zvířata atd. V džungli není pánem tvorstva člověk, ale anakonda...

    Já myslím, že ten dravčí pohled je metodika, něco jako u bu, dej ránu nebo dvě dostaneš... že to platí pro určitý výsek zkušenosti (aby člověk nepromarnil život, aby se uměl plně aktivizovat z nuly na sto atd.), ale ve své podstatě je vesmír milující lůno... třeba naše česká příroda takhle rozhodně rezonuje, úplně Tě vítá a těší se z Tvé přitomnosti a sežerou Tě tak maximálně komáři (pokud nenajdeš kakost ,-)

    NIKOPOL: to chce fakt rituál, pak je to léčivý a zároveň bezepečný, protože tím rituálem děláš hranice a kontext...
    jsem si říkal, jestli náhodou... ty statický pozice jsou fakt mazec, taky mě to hodně baví, imho hodně dobrý druh meditace... pomohl mi uvolnit se z držení mysli (si tak stojím, ruce nad horním dantienem a mysl řve po pár minutách "bolí, bolí, dolů" a já jen tak stojím a reflektuji bolest... a mysl řve furt a až jsem to nevydržel tak jí odpovídám, "tak si je dej dolů sama, jestli to dokážeš" a držel jsem dál... a v tu chvíli se pustila a zmlkla, bolest přešla v cítění energie... osvobození... fakt nádherná zkušenost :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam