• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: no já měl takovou romantickou naivní představu, že ten alchymista sedí ve své pracovně a spíš odhání komáry, než že by si sedal pod strom a rozmlouval s duchy lučního kvítí :)))
    Tak tak jsem to myslel, ale možná se fakt mýlím, jak píšu, magie jde mimo mě... živlové bytosti už mi příjdou taky mnohem abstraktnější než konkrétní rostlinní učitelé, ale tak třeba je to takový dobrý průsečík...
    KUATO
    KUATO --- ---
    OLIAS: jiste, to je soucast hry. riziko, ktere jsi nucen podstoupit. bez sazky neni moznost vyhry. selekcni mechanismus, ktery vyradi ze hry neschopne (lhostejno, zda hlavou ci rukama) a nepozorne. zaroven to slouzi jako spoustec urcite iniciace, kdyz se musis vnitrne vyrovnat s tim, ze mozna umres, kdyz selzes (a latka, se kterou pracujes a kterou budes pozivat, bude malo ocistena). ale imho vetsi rizika prichazeji az s pracema v kovni risi, kde je jedovatin spousta. pri praci v risi rostlinne a animalni ti hrozi maximalne to, ze te zena vyzene, kdyz zacnes destilovat moc nebo shnilou krev treba :o), ale to stejne skoro nikdo nedela (animalie). vetsina lidi z tehle branze v cr dela akorat s rostlinama, nebo studuji (teoreticky) Velke Dilo a prakticky nelaboruji.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: hmm kosmicke perspektivy :D no ja hlavne mam teloktery je tady na zemi a dokud se nenaucim teleportovat na jiny planety tak bych byl desne rad za takovej krasnej zivot s prirodou :D
    a az se budu umet teleportovat tak az me tady nastvete tak bliknu a budu 10milionu svetelnejch let jinde :D
    jinak ja vim jak to asi myslis, kosmicke perspektivy jsou fajn ale me telo je ma kotva, je to muj pristav.
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    KUATO: No asi jak pro koho..záleží, co děláš..Co vím, mnoho alchymistů při pokusech zahynulo, zmrzačilo se, otrávilo...
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: je to krasne, ale neni to spasne :o). kdyz si liznes jednou toho, jak se da zit v kosmickych perspektivach, tak se cloveku v hlave neco zmeni a cokoliv mensiho je uz nedostatecne. ale tim to nechci hanet! je to mnohem lepsi nez to, co zije drtiva vetsina lidi. a mozna, ze clovek i skrze vedome ziti v lune prirody nahlidne (satori) universalismus, ktery jini hledaji v abstraktnejsich vecech.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: hmm ja si rikam jestli je potreba to prekracovat. podle me takovej krasnej zivot ve spojeni s prirodou. kdy uctivas mistni duchy a vsechno klape..no to je proste romantika :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    OLIAS: proc by mela byt alchymie adrenalinova zalezitost? je to velmi relaxacni vec, co vim :o). vsechno je taaak pomaaale :o). vsechny destilace, kalcinace, cirkulace.. mesic - zadna doba.
    KUATO
    KUATO --- ---
    NIKOPOL: jj, tehdy lidi byli k temhle vecem blize, na druhou stranu, velmi zridka se nasel nekdo, kdo byl schopen tohle prekrocit, protoze ve sve podstate to jsou velmi trivialni veci, ktere jsou vyssimu poznani (pochopeni osudovosti, propojeni mikro a makrokosmu, tedy prepodstatneni cloveka do bytosti vyssiho radu) velmi vzdaleny.

    ad krestanstvi - mas pravdu :o). krestanstvi je plne pohanskych zvyku a symbolu. krasne to popsal Fulcanelli v Tajemstvi katedral a Pribytcich filosofu, ze krestanstvi je v podstate plastik starych antickych mysterii, na ktere navazalo. bohuzel exoterni forma krestanstvi je notne v upadku, aspon to, co je tady na zapade. slysel jsem, ze pravoslavi pry je na tom lip, ale vlastni zkusenost s tim nemam.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OLIAS: ja vim..nevim ejstli to je domontovany..jen koukam do toho klubu na fotky a tahle byla dneska :D no nekdy se nicmene na stromech nachazeji zaimavy tvary. ja mam treba srdicko na jabloni po odriznuty vetvi a nekde jinde jsou potom cely stromy jako bytosti :)
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    KUATO: Pravda, alchymie třeba, to je hodně adrenalinová disciplína a spojení s přírodou je naprosto zásadní..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: no ja jsem se jednou takhle x let nazpatek ptal kterou cestou se vydat. tenkrat me hodne lakala keltska cesta a odpoved byla ze to je jen cesta, ze cil je starsi nez vsechno tohle.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no se to nejaky cas nazpatek resilo snad v reiki diskuzi o tom co je jeste reiki a co je uz magie a nektere ty pripominky ohledne etiky jsou pochopitelne. nicmene ja osobne to vidim vse3chno jako prirozenou soucast. stejne tak jako jdu rano na zachod tak to je pro me magickej akt stejne tak jako kdyz nekam vlozim energii pro zdar zameru. s energii pracuju a pro me je podstata sveta. vse co delam vychazi ze zameru me existence v tomto svete a ten je energeticky. tudiz vse co konam je magie. bud tedy ustrnu a ani se nehnu nebo se smirim s tim ze ovlivnuju deni kolem sebe.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: no tak to pozor - kdyz delas se zivlovyma bytostma, tak fungovani prirody spada prave do jejich ranku :o). a pokora? dlouho je, protoze kdyz neco zmrvis, muzes umrit, navic si uvedomujes svoji titernost ve srovnani s vesmirem celym. a pozdeji uz mozna neni, protoze neni nikdo, kdo by mohl nebo nemusel byt pokorny :o).
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    OGMIOS: Pardoon, je to krásný, ale zdá se mi to při vší úctě trošku domontovaný...vidno hlavně na pažích..nebo se pletu? Je to z googlu, nebo to Dawit přímo fotil?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    KUATO: v první polovině 18 století měli ještě lidi povědomí o magii a pohanských rituálech samy o sobě, slyšely od babiček a tet, v 18. století ještě byla všeobecně živá víra v živly a uctívání místních duchů, víl a hospodáříčků bylo na běžnym pořádku.
    Neznám nikoho z těch pánů o kterých píšeš, nicméně jejich pokusy by se dali chápat spíš jako systematizace lidových zvyklostí a tradičních přístupů k těmhle oblastem, vzhledem k tomu v jaký době vznikaly.
    Jinak množství tradičních místních zvyklostí, které bylo nesnadno vykořenit, byly křesťanskou věroukou adoptovány (viz Mariánské kulty, uctívání sv. Jana atd. atd.)
    člověk se vlastně docela podiví, když se dozví, který dnešní zvyk, tradice má jaký význam a proč. taky mu z toho může dojít, že to asi bylo skutečně něco, když to přežilo, biť v pozěněné formě, stovky a něky tisíce let, a máme to tu dneska jako na podnose ... neříká se snad "je to pravda" když někdo pšíkne ? nenosíme šperky ještě dnes, nenosíme amulety, nevěštíme z karet, nevykládáme horoskopy ? nevyhledáváme tak zvaná "dobrá znamení" ?
    OGMIOS: přesně :-)
    jsem to psal už předtim, vedly naše předky, povedou i nás, když budem naslouchat a ne furt hustit něco, co jsem se někde dočetli nebo co si myslíme.
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    KUATO: Pracovat by se mělo s poznáním jako takovým.. Směrů je mnoho a lidi mají různý zájmy.. Jak tu bylo řečeno, informací je všude halda a dá se po nich těkat donekonečna. Já sem třeba blíženec a těkám teda strašlivě, no...co já bych toho chtěl přečíst, vědět, zažít:-)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: pro většinu lidí je lepší (a pro šamana taky), když si o něm místní myslí, že je pomatený ožralec, než aby věděli, co si občas kutí v chajdě :DDD
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: njn a příjde mi tam podstatný aspekt, že je to hodně abstraktní, já tam moc nevidím pokoru a úctu k přírodě a její síti života (ale o magii toho mnoho nevím, třeba se pletu)... zajímavé mi příjdou ty různé transmutační mechanismy, ale právě odlišná mi tam příjde ta "odpojenost" od přírody...
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    Bříza je mi nejblíž od malička, pořád jsem po nich lezl, měl v nich ´svý místo´. Podobnou náklonost cítím k borovici, jasanu a lísce.. To jsou s stromy..

    V Norsku jsem narazil na obří břízu, nic takovýho jsem nikdy neviděl..obrovský větve velikosti našich velkých bříz..ohromná síla - na zdejší poměry nepředstavitelný, na to že bříza se dožívá relativně nízkého věku a pak se rozpadá, aby živila nastupující stromy. ohromující. Pořád jsem se k ní vracel..Jednou byla obrovská vichřice, která pomálala mnoho stromů v okolí, spěchal jsem ve strachu o ni, ale vydržela!!

    I tady v Praze je zajímavá bříza..Zaujala mne už z dálky svojí extrémní bělostí a zvláštním tvarem..Pak jsem zjistil, že ji někdo připravil o velkou část kůry..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam