DARJEEL: .. ano zahrnuje širokou paletu, včetně mě a tebe. Obecně se za neurózu považuje duševní nerovnováha s náseldkem stresu nebo duševní tísně. což mi v tomhle případě připadá jako, sice né konkrétní, ale adekvátní použití.
mystik tak jako neurotik vchází do kontaktu s neviditelným světem, mystik v takových vodách je v pohodě, umí se v tom pohybovat, plave; neurotik při takovém styku trpí, ztrácí orientaci, souvislosti i jistoty hmotného světa ztrácejí svůj tvar, rozměr nebo smysl, neurotik se nadále nemá čeho chytit a v záplavě chaotických vjemů bez jistoty o jejich původu se topí.
ale pokud je to tvůj obor a stím pojmovým systémem nějak pracuješ případně na tom závisí tvoje přijetí nebo odmítnutí, pak chápu, že ti nedělá dobře, když si stou tradovanou posvátností, nad kterou se dohadovali vědátoři řadu let, někdo vytírá záď jako já.
mě taky psychologie zajímala bavila, ale nejdřív přišla o punc vědy sociologie ... a vedle jejího snažení stála pak psychologie (v mých očích) doslova jako "zoufalá věda" :-)
nic proti ničemu: psychologům, psychiatrům ani sociologům zjevně jejich fundamentální a metodologické nejasnosti vůbec nevadí, svoje obory studují, vzájemně si potvrzují doktoráty a ve finále si všichni slušně vydělaji (sociologové teda musí mít mnohem víc štěstí než ti dva dříve zmiňovaní, ale nedejbože aby někdo přišel stim, že schizofrenie je psychotická a léčitelná porucha)
:-)
ALIQUPISO: jestli to spíš není tak, že božstva pracují s lidmi, s některými víc, případně, jsou ti někteří tímto tolik zaneprázdněni, že nemůžou dělat cokoliv jinýho .. a těm se potom říká šamani :-)
ALIQUPISO: u kastanědy se tomu říká stopování myslim. viz Dar Orla.
pokud svět budeme dělit na jendotlivosti, pak je jednotlivost a celek zbytku světa je potom proud znamení o životě a smyslu bytí té dané jednotlivosti. Otázka je jestli si toho někdo všimne a když si toho všimne jestli to dokáže interpretovat, tak aby z toho měl prospěch.
Delfské věštby v tomto ohledu byly proslulé. Viz např. Kroisos vs Kýros II. "Překročíš-li řeku Halys, zničíš velkou říši" .. ale kterou říši?
asi záleží jak a skym se to dělá .. pokud jsou oba na podobný úrovni může to bejt posilující .. ale většinou neni ... většinou se kluk udělá a ztratí, nebo ženská klasicky neudrží a ztratí ... Mantak Chia - kultivace mužské(/ ženské) sexuální energie (1,2) .. až to přečteš a přijde ti to zajímavý, napiš, můžem pokecat.