.. já se k tomu pojmu úplně moc nehlásim ...
ale chápu ho v tom smyslu, že jakási antropologická definice, nebo schéma se poněkud osamostatnilo a stalo se jménem pro, z hlediska naší dnešní kultury, silně alternativní vidění a vnímání světa, jeho pojetí ... dneska se ten pojem jméno tak protěžuje a využívá, že by tomu snad někde v časopise mohli chtít říkat i životní styl.
podle mě jde o to: že na rozdíl od rádoby vědeckýho, materialistickýho pojetí světa, kde jako v marxismu, je duch jen jakousi nutnou nadstavbou hmoty, která je arci neživá, a blíže neznámým procesem z ní vzniká hmota živá, která pak procesem pokusů a omylů (ve smyslu darvinismu) dospívá až k dokonalosti savčího mozku, který pak nabývá jakýchsi duševních velikostí včetně individuality (obrovská to a přechválená duševní velikost) a jako jakýsi vedlejší produkt (dalšího konceptu "nevědomí") pak generuje sny ...
narozdíl od toho všechny tyhle (řeknu) filosofický proudy označovaný souhrným antropologickým pojmem šamanismus, tvrdí že žáklad světa a jádro života je duchovní, energetický povahy .. že svět je sen a nebo předivu snu do značný míry podobná substance (teda něco docela jiný, opačný než na začátku tupá, neživá hmota). že každá myslitelná hmota v tomhle světě pochází z toho duchovního principu, zdroje a že jako taková je vždy a všechno hmotný ve světě též živý, inteligibilní.
(inteligibilní jakože poznává, činí zkušenost svýho života interakcí se svým okolím i když ta zkušenost tkví (z našeho pohledu) v pouhý fyzický koexistenci).
z pohledu indiánů podle mě taky žádnej šamanizmus neni ... oni svůj pohled na život, filosofii, žijou ... život světa je pro ně běžný. duchovní povahy jsou i nemoci a tak maji specializovaný povolání (z našeho pohledu) kterým je curandero/curandera nebo prostě ten který umí s duchy (s podstatou a základem každý bytosti ve světě, ať už hmotný nebo nehmotný) mluvit.
to je šaman ...
proto taky ty paralely s neurotikama atd. protože normální většinovej, řekněme klasickej pohled naší společnosti na tyhle věci je, že člověk mluvící s duchy nebo s tím co není vidět a odvolává se na ( z prvního dojmu) nedokazatelnou existenci něčeho nebo život z definice neživý věci, je prostě blázen, vyšinutej.