• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    FIN
    FIN --- ---
    TIGRE: jj. taky jsme s kolegyní polonistkou došli k "překvapivému" závěru, že zaujímám ambivalentní stanovisko: osobně je rád nemám, v mnoha ohledech je ale musím respektovat. prostě proto, že ačkoliv je osobně nemám rád, nemohu popřít, že důvody k onomu respektu existují: já uvedl hrdé vlastenectví, tys zmínil další. "pokud se kouknu na polskou kulturu od filmu, literaturu až po výtvarné umění, mnohdy bychom mohli leda šoupat nohama " je jistě jedním z nich.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    RUDOLF: scanner nemám, ale někdo, kdo to tu čte, by třeba mohl mít přístup do elektronického archivu...
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    TIGRE: Přes to všechno myslím, že žít by tam nikdo z nás nechtěl
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FIN: no vidíš já mám k Polákům velmi ambivalentní vztah, na jednu stranu se jim směju, protože typický polák je pro mě takový mix němce (záliba v knírech), žida (smysl pro obchod a diasporický způsob života v cizině) a rusa (alkoholismus)... na druhou stranu z osobní zkušenosti i přes tohle posmívání nemůžu Polákům zapřít lidskost, sedláckou tvrdohlavost (v dobrém smyslu) a až překvapivou velkorysost. A pokud se kouknu na polskou kulturu od filmu, literaturu až po výtvarné umění, mnohdy bychom mohli leda šoupat nohama :)
    FIN
    FIN --- ---
    "již není"
    FIN
    FIN --- ---
    TIGRE: ano, z tohoto hlediska je to nepřesný výraz. jenže tragédie je v tom, že většina to nejspíš chápe právě oním nepochopením... někdy mám skoro pocit, že švejk již nadčasová satira, ale celkem výstižný popis mentality národa, a radost z toho tedy nemám...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    PEGGYK: Výrazy jako "národ Švejků" jsou zcestné už jen tím, že jejich autoři evidentně nepochopili genialitu Haškovi knihy. Ta je nadčasovou společenskou kritikou a pokud něčím není, tak tím, co si do ní mnozí projektují: tj. návodem na oblíbené "švejkování".

Co se týče jednotlivců a menšiny, která se skutečně mnohdy chovala s odvahou, jde jen připomenout, že se to s naší národní povahou a tím, co bylo níže řečeno, nevylučuje. Jak kdysi někdo trefně poznamenal: "Z existence létajících ryb můžeme těžko usuzovat, že je v povaze ryb létat." To, že tu bylo mnoho statečných Čechoslováků nemění nic na tom, že byli jen kapkou v moři národa konfidentů :)
    FIN
    FIN --- ---
    PEGGYK: jenže z toho plyne, že "zůstavší" dnešní čechové připosraní poněkud jsou, protože svých legionářů si vážíme leda tak ústy vymírajících našich dědečků - pro většinu národa je dnes vzor klaus a jeho "laciný antikomunismus". bingo.
    FIN
    FIN --- ---
    TIGRE: jenže zde naopak já jsem nucen říci, že jak poláky osobně moc/celkem "nemusím" - k čemuž důvod mi zavdala...
    1) osobní mnohaletá pracovní zkušenost (+ pár návštěv polska kdysi),
    2) reporty známého (1 rok v londýně na vlastní ose, živení se manuální prací kdekoliv) ze styku s polskou komunitou,
    3) celkem spousta zajímavých postřehů kamarádky studující intenzivně polonistiku
    a 4) řada postřehů mého známého, rodilého kašuba
    ...tak jedno, ve srovnání s čechy, jim upřít nemohu: i přes a taky právě pro své, v podstatě tragické, dějiny plné neustálých pokusů o roztrhání polska na kusy (stran "západu" - němců - i "východu" - rusů zejména, přičemž ve středověku i naši přemyslovci si rádi přihrábli) jsou tu hrdí a občas velice bojovní vlastenci. to jim nelze upřít, jakkoliv je nemám osobně moc rád. tak připosraní jako my nejsou.
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    TIGRE: Já vím, že mluví o národních povahách. A připosranost bych k nám jako typický rys rozhodně nekladla - je to urážka všech těch, kteří pro tenhle národ něco udělali a mnohdy obětovali i životy - namátkou legionáři, příslušníci všech tří odbojů, zahraničních armád, parašutisté za druhé světové, letci v RAF... a že jich nebylo málo!
    Připosranost coby národní vlastnost je nám z určitých stran vnucována s dovětkem, že jsme "národ Švejků"... Cui bono?
    Národ, který zapomene na své hrdiny a přestane si sám sebe vážit, je mnohem lépe ovladatelný. Navíc přestaneme-li si vážit sami sebe, ti druzí si nás tím spíš vážit nebudou a jak teda potom dopadneme???
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    FIN: OK tak nabízím lék na stigma z Benešova antivzoru: http://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_ingrjs.php
    J.S.Ingr - takový Jára Cimrman boje za samostatné Československo

bohužel koukám, že v tom životopisu chybí informace o úloze tohoto pána v připravovaném atentátu na Beneše - a nemůžu je nikde najít. Škoda
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    PEGGYK: já myslím, že Kemal mluví především o národních povahách a ne o jednotlivcích a co si budeme říkat, jedním z rysů české národní povahy je připosranost, vtipně umocněná pocitem vlastní důležitosti.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    TIGRE: když tak hoď sken:-)

PEGGYK: žiješ tu s hrdiny, čůráky i běžnými lidmi..
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    KEMAL: Buď prosím tak laskav a nepoužívej tyhle vulgární výrazy při označování národů, zejména toho, ze kterého sami pocházíme. Je to urážlivé a kromě toho naprosto nechápu, na základě čeho takhle zrovna Poláky a nás označuješ.
    A do jednoho pytle bych nás (Poláky a Čechy) neházela, v mnoha ohledech se lišíme.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FIN: nemám ho teď u sebe, ale souvisí to s odcizením se od spojenců. Přehlíživou a vypjatou situaci se sousedy jakou byla třeba neochota a systematická přezíravost vůči Rakousku a Maďarsku, v podstatě zbytečné územní půtky s Polskem, slepá orientace výhradně na Francii a její bezbřehá podpora například v nesplácení dluhů nebo uzavření smlouvy s bolševickým Ruskem, kterým jsme si znepřátelili například Rumuny nebo Poláky. Dále neschopnost reagovat a vzniklou situaci například v tom, že jsme nebyli schopni zartikulovat problémy s Německem Evropě... atd atd.

Prolétl jsem to včera večer letmo na záchodě, ale rád se k tomu článku ještě vrátím :)
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: btw já to taky nechápu, do jisté míry. mám hrdinné vzory rád, ale neznamená to, že kvůli nim bezhlavě vlítnu s práporem v ruce kamkoliv. jenže už jsem zjistil, že tohle světu prostě nevysvětlíš.
    FIN
    FIN --- ---
    TIGRE: no, zjednodušeně řečeno, dočetl jsem se během posledních let v různých článcích, že jsme se před druhou válkou stihli stát v evropě nepopulární. můžeš to nějak rozvést?
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: "poláci jsou stejní čůráci jako češi" - lol, no to ano. v některých ohledech dokonce horší, můžeš mi věřit. měl jsem příležitost pracovat pod/s poláky i čechy a přes mnohé výhrady k domácí scéně poláky mám ve škatulce "už nikdy". (a nejen já, ale i další kolegové z oboru:)

přesto ale... "vůbec nechápu, proč má někdo potřebu odvozovat své sebevědomí z nějakých národních ikon" - na tom není nic k nepochopení a já spíš nechápu, co na tom nechápeš. co je lidstvo lidstvem, vyskytují se velké osobnosti a stávají se ostatním vzorem. musíš přece ze své vlastní zkušenosti vědět, že výsostných individualistů rozhodujících a vážících znovu a znovu každý krok je menšina - většina lidstva halt následuje různé vzory. anebo má stigmata z antivzorů různého druhu. tak to prostě je, co je lidstvo lidstvem a dějiny dějinami. takže ačkoliv si můžeme dopřát individualistického osobního luxusu "že to nechápeme", čistě prakticky musíme s takovým jevem počítat.

je tedy reálná skutečnost, že bez ohledu na to, jaké beneš měl anebo neměl možnosti, mnoho čechů bylo z kapulace rozčarovaných a toto stigma se promítlo, zatímco poláci měli poněkud nadupanější sebevědomí ze dvou, byť tragických, hrdinských vzorů.

no a ten beneš... ano, na výběr z "hezky" a "ještě hezčeji" neměl. přesto, když to srovnám s háchou, který vědomě kryl eliáše, který vědomě kryl anebo se přímo účastnil ilegální činnosti, přičemž před válkou předpověděl, že zůstane a bude ho to stát krk, mají ti druzí mé sympatie oproti benešovi.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    O Mnichovu a předcházející cestě ČSR vlastní vinnou do izolace je docela zajímavý článek v posledním Respektu...
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    FIN: neser

fakt jsem alergický na to, když někdo svádí své vlastní charakterové nedostatky na Beneše, protože v září 1938 de facto nevyhlásil válku celému mezinárodnímu společenství. A srovnává zbabělé čechy se statečnými poláky, kteří "se aspoň bránili". Tady naštěstí vím že se nejedná o tvůj osobní případ, ale tím spíš nechápu, proč papouškuješ tuhle floskuli kterou jsi slyšel od bůhvíkoho. (ve skutečnosti vůbec nechápu, proč má někdo potřebu odvozovat své sebevědomí z nějakých národních ikon (Smetana, Hus, Komenský, Nývlt ... a samozřejmě Mašín) nebo se deptat anti-hrdiny (jakým je asi i ten proklínaný Beneš)

Za prvé, poláci jsou stejní čůráci jako češi - alespoň já jsem si nevšiml nějakého podstatného rozdílu (pokud něco jako národní povaha vůbec existuje)

Z druhé, zahájení 2.světové v ČSR v září 1938 a zahájení téhož v Polsku v roce 1939 vůbec nejde srovnávat, a to zejména vzhledem k tomu, že "české kapitulaci" předcházela takzvaná Mnichovská dohoda: http://www.valka.cz/clanek_10479.html . Proč?

Státní suverenita (tzn. i územní celistvost) ČSR vycházela z tzv. Versailleské smlouvy (ohledně hranice s Německem)

Ze školy víme, že tuto dohodu podepsaly veškeré tak zvané "Čelné mocnosti spojené a sdružené" - tzn. Říše britská, Francie, Italie a Japonsko (Spojené státy americké jsou sice rovněž "čelnou mocností", ale ty nikdy Versailleskou smlouvu nepodepsaly).

Mnichovskou dohodu podepsaly Říše britská, Francie, Italie (opět: "Čelné mocnosti") a Německo; Japonsko sice nepodepsalo, ale rozhodně ne proto, že by proti jejímu uzavření mělo nějaké výhrady - bylo mu to prostě a jednoduše šumák.

Mnichovská dohoda tedy, při svém vzniku, byla právně platným dokumentem, který prostě a jednoduše revidoval dříve uzavřenou smlouvu z Versaille (ohledně územního uspořádání ČSR ve vztahu k Německu).

Takže ten strašný zbabělec Beneš měl vpodstatě na výběr mezi dvěma možnostmi - buď bude právoplatnou dohodu respektovat, nebo si užije pět minut slávy a počínaje šestou minutou si oblíkne tepláky a půjde se zodpovídat před něco jako norimberský tribunál (to, že následný vývoj událostí /možná/ prakticky vyloučí druhou alternativu myslím že nemohl vědět, anžto nedisponoval křišťálovou koulí) - k tomu doporučuji otevřít výše připojený odkaz na text mnichovské dohody a přečíst zejména poslední větu souvětí článku 2).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam