PEGGYK: právěs provedla typický obranný manévr, s nímž se setkávám celý svůj život a který by se v kostce dal shrnouti takto:
"no no no, nejsme horší než jiní".
přijde zpravidla vždy po upozornění na řadu průserů, jichž jsme se šikovně sami na sobě během historie dopustili.
no, tak ten rozhodně odmítám. a řeknu proč:
1. jsme. jsme, samozřejmě, také lepší než někteří - podobně jako jsme horší než někteří další - ale to není žádný důvod smést vlastní průserózy ze stolu a důkladně se nad nimi nezamyslet. přesně v tom duchu ale bývá používán.
2. vůbec mě nezajímají ti horší. je snad nasnadě, že chceme-li někam kráčet, musíme se srovnávat s těmi lepšími, od nich se učit a k nim upírat svůj zrak. není proto důvod se spokojit s postřehem, že takoví italové jsou x krát větší průseráři než my a vlastní státnost si srali a nechali dojebat x krát a narozdíl od nás války prakticky jen prohrávali. je zato ale důvod se podívat na některé aspekty hrdých severských národů, švýcarů nebo velké vlastenectví poláků, s nímž přežili y násobné porcování polska kdekým. (poláci mají podobné rysy - veliké vnitřní půtky, nesvorná šlechta a přetahovačky o trůn.)
"S těmi Přemyslovci to píšeš poněkud zjednodušeně a nepřesně..." - řekni mi v čem konkrétně. chceš-li můžeme se tu pustit do důkladného rozboru ranných přemyslovců i těch po nich a na krvavých rodinných konfliktech, do nichž nemálokrát jednotliví pretendenti o knížecí stolec a později trůn císaře vysloveně zatáhli, ne vždy, často ale ano, si to celé názorně zdokumentovat. (imho zbytečná práce, na to stačí toulky českou minulostí - tam je to rozvedené, jéje.)
není důvod k sebemrskačství, pravda. jenže - a v tom se patrně s tigrem naprosto shodujeme - my se rádi chlubíme jen tím lepším a to špatné odsouváme na "ně" a poznámkou "no no no nejsme horší než jiní"... není-li důvod k sebemrskačství, není důvod ani k "opomínání" v tomto ohledu. nakonec, přiznal jsem na jaké kvality hrdý jsem - jen jsem jedním dechem uvedl diskvality, kterými jsme si to mnohokrát dokurvili.
(sport ignoruji, nezlob se: dějiny a kulturu činilo mnoho věcí, nikdy však, jak kdo daleko doběhl nebo zda jarl olaf stygisson přehodil oštěpem záliv, až mu puklo srdce - to je právě tak roztomilá vyprávěnka pro lid na dlouhé večery, ne však kulturně či státotvorný prvek.)