• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    FIN
    FIN --- ---
    PREVIT: souhlas. protože socilismus, cesta to k ideálnímu komunistickému zřízení, přece *neměl chyby*, tak se vlastně ani o chybách mluvit nesmělo, dokud strana neschválila, o kterých se mluvit smí. klasika.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Zivotni prostredi bylo niceno v minulosti hlavne nove a rychle se rozvijejicim prumyslem. A to nezavisle na statnim zrizeni, oficialni ideologii, nebo ekonomickem systemu. Nikdo nejdriv nepremyslel nad skodlivosti koure, smogu a ruzneho prumysloveho odpadu. Az kdyz se zjistilo, ze se takhle pokracovat neda, zacalo se proti znecistovani neco delat.
    Problem vlady komunistu byl v tom, ze delali dlouho, jakoby nic a nikdo nesmel narusovat plneni planu nejakym remcanim proti znecistovani zivotniho prostredi. Navic jejich zeme sotva zvladaly vyrobu zakladnich veci, natoz aby ji jeste komplikovaly nejaou ekologii. Mezitim uz Zapad zavadel u aut katalyzatory a vytvarel predpisy, ktere omezovaly zdroje znecisteni.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    CICO: exploataci? :))
    CICO
    CICO --- ---
    FIN: jasně, já mluvím o té exploraci krajiny, která se tady, podobně jako na severu Čech, za bolševika zkrátka nezastavila před ničím...a protože šlo o činnost opravdu intenzivní, jsou některé škody prakticky nevratné
    FIN
    FIN --- ---
    CICO: souhlas. už mi byla podána přednáška na téma "kterak vejfuk instalatérskou trubkou nahradit". co dodat? lidi prostě jsou blbé, některé halt hodně.
    FIN
    FIN --- ---
    PREVIT: o chocholouších nevím, ti doposud ani nově v centru nejsou. zmizení vrabců je zmíněno, včetně odkazu na "příčiny neznámé". nejprostším vysvětlením - paradoxně - bude čistší prostředí a tudíž nárůst potravinové konkurence v podobě druhů, které se předtím prostě neudržely, soudil bych já baj voko.
    CICO
    CICO --- ---
    PREVIT: oops, malá korekce...moderní diesel je samozřejmě OK...jenže spousta "moderních" dieselů v ČR mají nefunkční filtr pevných částic, případně ho nemají vůbec (majitelé ojetin jej prostě vytáhnou a emisemi většinou projdou) a následně se do ovzduší dostávají částice řádově menší, než z těch starých Avií etc....a ty jsou člověku velmi nebezpečné...ale tohle režim rozhodně nepodporuje, takže je to trochu OT
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    PREVIT:
    To jeste nemusi znamenat ze to je neskodny.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    FIN: Jo to je pekny. Uz jsem tam nahledl. V zajmu objektivity bych tam taky napsal, ze naopak vymizeli vrabci a chocholousove (ty pamatuju v Krci a na Pankraci). Ale tezko rict proc...:)
    FIN
    FIN --- ---
    CICO: no on rozdíl mezi kvalitnějším černým uhlím a masou hnědého s vysokým podílem síry, dusíku, příromností berylia a některých dalších "lahůdek" v rámci nahánění pětiletek na 380 % samozřejmě ani jiný být nemohl :-)
    CICO
    CICO --- ---
    FIN: ...tak samozřejmě, že ten kraj má průmyslovou tradici, sahající minimálně až k 20. letům 19. století, ale ani tihle "kapitalisté 1. generace" si některé věci prostě nedovolili...to až naprosto nesoudný komunista, jemuž lehce nahrával i technologický pokrok té doby udělal z Karvinska měsíční krajinu, postavil šachty v jednom z nejmalebnějších koutů Beskyd a huť na výrobu cca 5 mil. tun oceli na dohled centru a přidal chemičku a několik koksoven...prostě zmrdi, tečka.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    RAGNAROK: Nemas pravdu. Videt nic neni a citit je jen takovej sladkej zapach, kdyz stojis primo u vyfuku.
    FIN
    FIN --- ---
    PREVIT: ostatně proto jsem postoval níže tento miničlánek
    Jakpak se nám proměnila příroda v Praze (1989 – 2012) | Sněhulák v parném létě
    http://snehulakvparnemlete.wordpress.com/2012/10/17/jakpak-se-nam-promenila-priroda-v-praze-1989-2012/
    je to výsledek, jen stručný, mého celoživotního pozorování v praze. dole je shrnuto, co v praze žilo (myšleno v centrální) před rokem 1989, předtím nové přírůstky. všechny zmíněné druhy jsem pozoroval, opakovaně, některé i chytil a držel v ruce, v jediném případě (roháč) byl odkázán na kamrádem pořízený záznam :-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    PREVIT:
    Kdyz se zahreje tak ne ale studeny starty jsou pekna garda.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    RAGNAROK: I novy diesel uz temer nesmrdi. Jednim takovym jezdim.
    FIN
    FIN --- ---
    RAGNAROK: spalování většiny plastů pod 5000 stupňů je prasárna. hlavně kvůli dioxinům :-)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    FIN: Javim, ze to vis, to byla jen takova forma souhlasu.:)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    PREVIT:
    S tim rozsirenim dieslu to de ale ted zase k horsimu kor kdyz lidi jezdej na mero. Taky kdyz doma topejej papucema a petlahvema.
    FIN
    FIN --- ---
    PREVIT: já vím, že je obrovskej. proto to připomínám :-)

a libůstka na závěr: znáte krásnou českou horor-pohádku panna a netvor? tak ty záběry, kdy studénková na koni jede do netvorova zámku a projíždí lesem holých bezlistých a bezjehličných bezútěšných sloupů, tak to není umělecky vyhledané prostředí - to je normální vzhled vrcholů krušných hor v té době :-) to tam bylo všude - lesy mrtvých pahýlů a mezi nimi rum, eroze, kopřivy a vzácně růžové hrozny květů vrbky úzkolisté, která jako jedna z mála vůbec takové prostředí a kyselost snesla .-)

jistě se mi už nedivíš, že pouhý pokus o tezi "jak neničíme prostředí" mi musí přijít už na základní rovině pozorovací a myšlenkové jako naprosto směšný a od reality odtržený :-)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    PREVIT: ...a taky vim, jak me vadi cyklista na uzke silnici, jako ridici...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam