• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    AETHER
    AETHER --- ---
    JESSIEATREIDES: Goethe Institut v Praze ma i absencni fond - nelze si pujcit pouze veci oznacene tusim oranzove, coz jsou vetsinou knihy encyklopedickeho charakteru, ruzne prirucky atd.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: jo, a další super německá knihovna (pro Severočechy) je v budově Hospodářské fakulty TU v Liberci - knihovna Nadace Hermanna Niermanna. Bohužel, pokud je mi známo, tak ani z GI ani z této knihovny nelze knížky odnášet - můžeš využívat jen jako čítárnu. Ale možná se to již změnilo.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: zase dobrá zpráva je, že drážďany jsou vzdálené jen dvě hodiny autem a tam je - naštěstí - skvělých knihkupectví dost.
    AETHER
    AETHER --- ---
    Ja jsem se v Goethe institutu nikdy nemela tu cest ucit, nicmene co vim z ohlasu, tak je to asi skutecne ok:)

Jinak s knihkupectvimi s nemeckou literaturou je to tezke, nicmene prave v Goethe institutu maji velmi dobrou knihovnu.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Kdepak, učí u nich rodilí mluvčí i Češi - a rodilí mluvčí umí lépe či hůře česky. Jinak se k doporučení kurzů GI též připojuji. V případě zájmu můžu dohodit osobní kontakt, ale myslím, že se člověk dobře domluví s kýmkoliv přes telefon.
    VOY
    VOY --- ---
    Tak to je pozitivni zprava, dekuji. Uci u nich vsechno rodili mluvci? Umi cesky? Nebo jen nemecky a anglicky? Kdyz jsem tam volal, tak me trosku prepadli, protoze me prepojili rovnou na nemce :-).

A kdyz uz jsem tu, chtel bych se zeptat, existuje v Praze nejake knihkupectvi specializovane na nemeckou literaturu v originale podobne jako treba Big Ben pro anglictinu? Chtel bych si studium doplnit kazdopadne cetbou a preferoval bych pro zacatek neco jednodussiho, takze bych asi potreboval nekoho, kdo by mi v obchode poradil. V normalnich obchodech mi prijde, ze vyber neni moc velky.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VOY: Přidávám i své doporučení.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: goethe institut mohu jen doporučit.
    VOY
    VOY --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s kurzy nemciny v Goethe institutu? Doporucili byste? Nebo nejakou jinou skolu? Poradte prosim. Na anglictinu jsem chodil do British Council, tak bych si predstavoval neco na podobne urovni kvality...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    to by bylo nutny pro velkou koalici, imho :-) ale pokud uskutecnej tu jamajku, nebo pokud se o to pokusej, tak by angie mohla dostat sanci.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    BLOWUP: tak teď jsem četla, že možná nebude kancléř ani Gerd ani Angie. Že se dohoudnou na třetí osobě...:))
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    podle mne rezignoval protoze jednak nechce podrazit schrödera, a jednak nechce paktovat s angie. A mozna tou rezignaci prave chce otevrit cestu ke koalici jamajka.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    RETAL: myslíš, že to je ten důvod, proč Joschka rezignoval na šéfování vládní strany, totiž, že se on sám nechce vlastně s FDP moc punktovat?
    RETAL
    RETAL --- ---
    Ano, přesně tak, "Schwampel" = "die schwarze Ampel". Brrr. Nicméně pokud vím, používalo se to jen v neděli, teď už se o variantě CDU/CSU + Zelení + FDP mluví jako o "die Jamaica-Koalition" :-)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    VANEK: :))
    Taky se nám zrodil nový termín - Schwampel, tuším matně, že coby náhražka schwarze Ampel.... bude to takový překladatelský oříšek...
    A Joschka tedy umí překvapit....
    http://www.sueddeutsche.de/,tt1m1/deutschland/artikel/993/60933/
    VANEK
    VANEK --- ---
    ROTWEIN: To se pozná ta západní vyspělá společnost se 40 lety náskoku :-)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    NECECH: u nás je spousta kreténů a stranám to na hlasech zrovna neubírá:)))
    NECECH
    NECECH --- ---
    Protože Westerwelle je strašný kretén!
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Proč má vlastně FDP v Německu tak malý vliv?
    AETHER
    AETHER --- ---
    NECECH: no toho se trochu bojim...
    NECECH
    NECECH --- ---
    AETHER: Třeba německou verzi opoziční smlouvy? :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam