• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    a nedávno jsme probírali Partizip II. a s tím různé fráze, takže na Zwitschernde Vögel přisadil kolega volnou asociací "springende Brüste". Třída pochopitelně lehla :))
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    LIBRIUM: já zas mám ráda zvukomalebné zwitschern :) - cvrlikat
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LIBRIUM: roztomilé :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    E2E4: quietschen je normalne sloveso, zvukomalebne
    podobne ako miauen (mnaukanie, macky)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Musím se podělit: hledal jsem něco v katalogu náhradních dílů na auto, a našel jsem jakousi součástku, ke které je poznámka

NUR BEI BREMSENQUIETSCHEN

prostě pískající brzdy jsou brémesn-kvičen :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FLEGMA: to je blbost / hloupost

nebo se mi jeste libi: "du redest Quark" kdyz uz jsme u tech potravin :)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    Jak byste přeložili: "Das ist (doch) Käse." Několikrát jsem tohle zaslechl v diskuzi a přijde mi to spolu s "Das ist Blödsinn" taková slušnější varianta od "Das ist Scheiße". Stejně jako v češtině můžu i v lepší společnosti říci: "Je to na kočku" nebo "Je to hloupost" místo vulgárního "Je to k hovnu". Německo - anglický slovník to překládá buď jako "it's junk" nebo "it's nonsense". Taky by bylo zajímavé vědět, z čeho idiom etymologicky pochází, našel jsem na internetu jen nějaká nepříliš přesvědčivá vysvětlení :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    ROTWEIN: Řeším vysloveně "Ende" kvůli záměně se stejně psaným příjmením. A vlastně ani nemusím řešit celou větu. Takže škoda, to "m" to lehce komplikuje, že tedy k záměně dojít normálně nemůže, ale nějak si s tím poradím.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    MVEK: což zvolit elegantnější ein Buch zurück (durch)blättern? (pro)listovat knížku pozpátku, dá se tím vyhnout kostrbatému konci a začátku:)
    jinak vom Ende samozřejmě jde, je to srozumitelné...
    MVEK
    MVEK --- ---
    nebo to musí být "vom Ende"?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Měl bych amatérský dotaz, "od konce" (např. listovat od konce knihy/příběhu na začátek) se přeloží jako "von Ende"? Tedy je to 3. pád (či 4.?) a bez členu?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    kazdy den se clovek dozvi neco noveho :)
    az se citim trapne (zejmena v tomhle auditku), ze jsem to nevedela
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    GOBERS: jaktoze je to tak podobny? je to nahoda?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Chystám si poslední dobou dost intenzivně materiály na seminář moderní jidiš literatury, takže i hodně čtu - a dnes jsem byl přistižen při tom, jak mi to kontaminuje němčinu. To jsem tak vykládal o své návštěvě Polska před dvěma lety a povídám "Zwei Jahre zurück war ich..." (jidiš: Mit a zvey yor tsurik bin ikh geven...)

Připomíná mi to historku jednoho kamaráda, který vyrůstal v tříjazyčném prostředí jidiš-vídeňština-spisovná němčina a občas z toho měl pěkný guláš - takže jednou byl ve škole vyvolaný a chtěl říci, že si nevzpomíná, ale vypadlo mu v tom stresu to německé slovíčko. Věděl, že to je jinak než v jidiš (ikh gedenk nisht), tak zašrotoval v hlavě a téměř samovolně z něj vypadlo: "Ich denke nicht..." K velkému pobavení celé třídy pochopitelně... ;)
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    ..trolling done right, nebo možná taky ne...

každopádně by mě zajímalo, jak byste přeložili
    "O Kraft, erinnernde Kraft der Liebe!"
    v dalším místě textu pak "... mit aller Erinnerungskraft eurer Liebe."
    NECECH
    NECECH --- ---
    Na, dann viel Spaß bei eurer wohltätigen Veranstaltung hier!
    NECECH
    NECECH --- ---
    nekdy je ten google translate opravdu vystiznejsi nez lidsky prekladatel :D
    NECECH
    NECECH --- ---
    PROMETHEA: Wir beraten Sie hier, frei von ausreichender Qualität, und Sie werden nicht über obsessive Gefühl, von jemandem unter Umgang
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NECECH: ten unbook prosimte zvaz, pro dobro nas vsech

my si tady budem radit zdarma v odpovidajici kvalite a ty nebudes mit vtiravy pocit, ze ti nekdo bere ksefty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam