• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    LIBRIUM: já zas mám ráda zvukomalebné zwitschern :) - cvrlikat
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LIBRIUM: roztomilé :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    E2E4: quietschen je normalne sloveso, zvukomalebne
    podobne ako miauen (mnaukanie, macky)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Musím se podělit: hledal jsem něco v katalogu náhradních dílů na auto, a našel jsem jakousi součástku, ke které je poznámka

NUR BEI BREMSENQUIETSCHEN

prostě pískající brzdy jsou brémesn-kvičen :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FLEGMA: to je blbost / hloupost

nebo se mi jeste libi: "du redest Quark" kdyz uz jsme u tech potravin :)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    Jak byste přeložili: "Das ist (doch) Käse." Několikrát jsem tohle zaslechl v diskuzi a přijde mi to spolu s "Das ist Blödsinn" taková slušnější varianta od "Das ist Scheiße". Stejně jako v češtině můžu i v lepší společnosti říci: "Je to na kočku" nebo "Je to hloupost" místo vulgárního "Je to k hovnu". Německo - anglický slovník to překládá buď jako "it's junk" nebo "it's nonsense". Taky by bylo zajímavé vědět, z čeho idiom etymologicky pochází, našel jsem na internetu jen nějaká nepříliš přesvědčivá vysvětlení :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    ROTWEIN: Řeším vysloveně "Ende" kvůli záměně se stejně psaným příjmením. A vlastně ani nemusím řešit celou větu. Takže škoda, to "m" to lehce komplikuje, že tedy k záměně dojít normálně nemůže, ale nějak si s tím poradím.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    MVEK: což zvolit elegantnější ein Buch zurück (durch)blättern? (pro)listovat knížku pozpátku, dá se tím vyhnout kostrbatému konci a začátku:)
    jinak vom Ende samozřejmě jde, je to srozumitelné...
    MVEK
    MVEK --- ---
    nebo to musí být "vom Ende"?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Měl bych amatérský dotaz, "od konce" (např. listovat od konce knihy/příběhu na začátek) se přeloží jako "von Ende"? Tedy je to 3. pád (či 4.?) a bez členu?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    kazdy den se clovek dozvi neco noveho :)
    az se citim trapne (zejmena v tomhle auditku), ze jsem to nevedela
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    GOBERS: jaktoze je to tak podobny? je to nahoda?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Chystám si poslední dobou dost intenzivně materiály na seminář moderní jidiš literatury, takže i hodně čtu - a dnes jsem byl přistižen při tom, jak mi to kontaminuje němčinu. To jsem tak vykládal o své návštěvě Polska před dvěma lety a povídám "Zwei Jahre zurück war ich..." (jidiš: Mit a zvey yor tsurik bin ikh geven...)

Připomíná mi to historku jednoho kamaráda, který vyrůstal v tříjazyčném prostředí jidiš-vídeňština-spisovná němčina a občas z toho měl pěkný guláš - takže jednou byl ve škole vyvolaný a chtěl říci, že si nevzpomíná, ale vypadlo mu v tom stresu to německé slovíčko. Věděl, že to je jinak než v jidiš (ikh gedenk nisht), tak zašrotoval v hlavě a téměř samovolně z něj vypadlo: "Ich denke nicht..." K velkému pobavení celé třídy pochopitelně... ;)
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    ..trolling done right, nebo možná taky ne...

každopádně by mě zajímalo, jak byste přeložili
    "O Kraft, erinnernde Kraft der Liebe!"
    v dalším místě textu pak "... mit aller Erinnerungskraft eurer Liebe."
    NECECH
    NECECH --- ---
    Na, dann viel Spaß bei eurer wohltätigen Veranstaltung hier!
    NECECH
    NECECH --- ---
    nekdy je ten google translate opravdu vystiznejsi nez lidsky prekladatel :D
    NECECH
    NECECH --- ---
    PROMETHEA: Wir beraten Sie hier, frei von ausreichender Qualität, und Sie werden nicht über obsessive Gefühl, von jemandem unter Umgang
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NECECH: ten unbook prosimte zvaz, pro dobro nas vsech

my si tady budem radit zdarma v odpovidajici kvalite a ty nebudes mit vtiravy pocit, ze ti nekdo bere ksefty
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NECECH: Já si tedy nevšimla podtitulu "zadarmo ani kuře nehrabe". Tenhle přístup mě tady docela šokoval... netušila jsem, že přátelské rady na netu někdo může chtít zpoplatnit. Kdyby se tu chtělo překládání nějakých statí či románů... ale takhle... přijde mi to uhozené.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam