PROMETHEA,
ROTWEIN: njn, mluvení... já jsem víceméně srozuměn s tím, že pro tenhle druh užívání cizího jazyka nejsem tak docela ten pravý - konverzace mě odrazovala už v začátcích na základce a na střední, jakkoli jsem jinak neměl problémy ani s gramatikou, ani se slovní zásobou (z té gramatiky ostatně žiju dodnes)... takové ty úlohy typu 'popiš obrázek' považuju za zločin proti lidskosti (stupidita úkolu samotného ruku v ruce s vědomím vlastní neschopnosti ho důstojně splnit mě ubíjí)... k mluvení mám velmi málo příležitostí, a ani je moc nevyhledávám... a češtinu jsem zvyklý používat dost komplikovaně a propleteně, takže v cizím jazyce se po chvíli zaženu do slepé uličky, na kterou už mi nestačí slovní zásoba, a pak už jde do kopru i gramatika. (A že blekotám i česky, když na mě někdo vybafne, a já to nečekám - no natož pak cizojazyčně.)
Nicméně občas se dopouštím pokusné samomluvy, a pozoruju, že jak jsem začal (mnohem) víc číst, zlepšil jsem se v ní ;-)
Hm, ty seriály mě celkem zajímají - nějaký tip na něco s alespoň trochu uměleckými ambicemi? Příjemné je samosebou sledování Simpsonových a Futuramy v němčině, doporučuji :-)