• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    KAREN
    KAREN --- ---
    možná dost elementární dotaz, nicméně jak překládáte "jurisdiction" ve smyslu územní/"územně-právní" jednotky?
    samozřejmě dle kontextu, o jakou tu jednotku se má jednat, nicméně je košer to překládat jako "stát", pokud v textu házej jednu "jurisdikci" za druhou a jde jednoduše o různý státy? nebo existuje nějakej šikovnej českej všeobjímající termit? nejsem si jistá právníma náležitostma...
    VANEK
    VANEK --- ---
    MIKATCHOU: To je spíš https://cs.wikipedia.org/wiki/Local_administrative_unit ; může tam být rozdíl administrace jako správa shora versus sebevláda. LGU nebo něco podobného jsem teď řešil v nějakém eurospeaku a tuším se používaly místní vládní instituce.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    možná taky místní správní jednotka, teď mě napadá...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    BOBASH: to zní dobře, díky
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MIKATCHOU: místní územněsprávní celek?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    prosím vás, jak byste prosím přeložili termín "local government unit" ?
    díky!!!
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CATHERINE: Rozhodne bych byl pro vetsi srozumitelnost - oni turisti ne vzdycky byvaji rodili mluvci, a treba na takovy "veneration" koukaji jako Telemannovy vrata. Obavam se ale, ze leckde ma se zjednodusenim problem zase zadavatel; to uz avsak bude tvuj boj.
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    GOBERS: dekuju. je to na informacni tabule v klastere, takze ne uplne odborny text, spis popularne naucny. asi u takovych textu clovek premysli i o tom, jestli je lepsi to mit uplne presne, anebo radsi vic srozumitelne? /treba v pripade tech modliteb/. hovori se tam jak o tech soucasnych reholnicich, tak o tech ve stredoveku.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CATHERINE: Jasně, monk je u premošů blbost (i když na to - jako na mnoho jiných blbostí - pochopitelně narazíš). V zásadě v angličtině rozlišuješ monk (benediktýn, karmelitán, apod.), friar (františkách, dominikán) a regular (premonstrát, augustinián) - takže pokud potřebuješ jednoslovný termit, tak tento. Všichni dohromady (monk, friar i regular) se dají označit termínem religious.

Nicméně to je hodně "technická" terminologie, která zní trochu koženě. Záleží na kontextu. Pokud by to bylo ve vazbě "premonstrátský ..tjádadádydá..", tak by bylo nejlepší použít Father - ale samostatně stojící to použít nejde. Tomu "canon" je radno se vyhýbat mimo případu oficiálních názvů institucí, protože byť jsou premoši historicky řeholní kanovníci, tak dnes se ten pojem kanovník už hodně posunul (směrem k čestné hodnosti za zásluhy) a mohlo by to být matoucí.

CATHERINE: gather for choir prayer (s tím, že "choir prayer" je přesný ekvivalent, ale v angličtině relativně málo užívaný, trochu obvyklejší by bylo gather for the [Divine] Office).

"slavit svatost smireni (zpoved)"
    celebrate the Sacrament of [Penance and] Reconciliation (confession)
    (Oficiální název je v současnosti svátost pokání a smíření. Když se to zkracuje, je v češtině obvyklé užívat "svátost smíření", ale v angličtině to druhé, "sacrament of penance".)
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    GOBERS: jeste prosim radu. jak dobre prelozit "schazeji se k chorove motlitbe" a "slavit svatost smireni (zpoved)". dekuji.
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    GOBERS: diky, ohledne monastery x abbery, priory jsem to vytusila, ale ted je mi to jasnejsi ;) a jak je to s tim monk/canon?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    To je teďka nějaká religiózní či religionistická vlna? Se aspoň Gobersi nebudeš nudit :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CATHERINE: Tady se ty zbožné dotazy dneska množí... ;-) ;-)

I premonstrátskému klášteru se dá normálně říkat klášter (monastery). Pokud chce být člověk opravdu pünktlich, tak místo toho řekne kanonie (canony). Termíny jako opatství (abbey), převorství (priory) jsou "hodnosti" v rámci hierarchické struktury řádu, nikoliv formální ekvivalenty kláštera/kanonie - tj. každé opatství je klášterem, ne každý klášter je opatstvím.

Monastic life a monastic building klidně užívat - ta premonstrátská "kanovnickost" je spíš jen historická, jejich duchovní život se až tak zásadně od jiných řeholních řádu neliší.

MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    GOBERS: Děkuju, to je skvělý. Já tušil, že to nebude tak jednoduché a že googlením bez znalosti církevního práva to bude jen nástřel. :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MAGUMI: Whůůů... volal mě někdo? :D :D

Apoštolský stolec - The Holy See Apostolic see
    (Apoštolský stolec může označovat kterékoliv stolec dle tradice založený apoštolem, tj. minimálně pět patriarchátů. Často užíváno jako synonymum Svatého stolce, tj. Říma, ale význam širší a dobré to rozlišovat)

nejvyšší představený řeholní společnosti - superior general of a monastic/religious corporation / order (tady fakt nevím) The supreme moderator of a religious institute
    (Řeholní společnosti jsou definované v kán. 573nn CIC 1983 a je to právní temit, nejvyšší představený v kán. 592)

velmistr - Grand Master ✔

velkokancléř - Grand Chancellor ✔

předseda nebo místopředseda Konference vyšších řeholních představených mužských řeholí České republiky - chairman or vice-chairman (?) of the Conference of Major Superiors of Men's Religious Orders Institutes of the Czech Republic
    (konference vyšších (řeholních) představených je kán. 708 CIC 1983. Její předseda a místopředseda nemá v CICu jasné označení, lze tedy překládat buď tak, jak máš, nebo ekvivalentně s biskupskou konferencí - viz níže.)

předseda nebo místopředseda České biskupské konference - President or Vice-President Pro-president of the Czech Bishops' Conference Conference of Bishops
    (Takto oficiální právní termín. - kán. 452 CIC 1983)
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    Ahoj, nemate nekdo zkusenosti s texty ohledne premonstratskych klasteru v anglictine? Opravuju nekym prelozeny text a pouziva se pro klaster slovo "monastery", a dal vyrazy "monastic" (life, building) a "monk". Podle toho, co jsem zatim nastudovala, nejsou premonstrati mnissky rad, takze reholnici jsou kanovnici "canon regulars", misto "monastic life" bych mela pouzit zrejme "canonical life"/ "canonical buildings" (?) a drzet se terminu "Abbey". Je prvni sada terminu vyrazne spatne? Vyznate se v tom prosim nekdo lepe nez ja? Dekuji.
    MICANA
    MICANA --- ---
    CATHERINE: Já si to taky jenom představuju, ale asi je to spíš nějaký kamrlík těsně u vstupu do té arény, kde se ti jezdci soustřeďujou přímo před jízdou. Tělocvična mi evokuje něco jiného. Ale je to jenom jeden výskyt, naštěstí, nějak to vyoslím.
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    MICANA: netusim, jak ta mistnost vypada, ale neslo by pouzit telocvicna?
    LIBUSHKA
    LIBUSHKA --- ---
    ahoj, potrebuju prelozit web do nemciny - zamereni iso standardy - mohli byste mi nekoho doporucit? dikydik - idealne do posty
    MICANA
    MICANA --- ---
    IDLE: Aha -- ono to asi bude něco takového, ale kdybych tam měla dávat rozcvičovnu, tak to už tam teda radši asi dám tu šatnu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam