• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    KAREN
    KAREN --- ---
    MIFKAL: napada me uz jen "capabilities", pokud neni vhodna "productivity". neni nad to si takhle pri poledni trochu zaslovickarit...
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MIFKAL: Mně jako první naskočila "productivity", ještě než jsem došel do konce tvého příspěvku, efficiency spíš ve spojení "labor efficiency" nebo "efficiency at work."
    NELDE
    NELDE --- ---
    MIFKAL: Competencies
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    MAKROUSEK: Máš k tomu nějakej zdroj? Jinak jsem si velmi jistá, že abilities jsou v textech z tohohle oboru něco absolutně jinýho (různé varianty na schopnosti a věci kolem toho).

UMIAKI: Díky moc, ale myslím si, že to spíš ne, protože s potenciálem, který téhle definici odpovídá víc, se tam taky hraje celkem hodně. V zásadě nejméně vyblokované věci, co se dají najít jako s tím společné, jsou právě productivity a efficiency.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MIFKAL: Abilities
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Prosím pěkně, v psychologii / HR speaku a různých teoriích kolem výkonu a výkonnosti, máte někdo jasný řešení na to, jak se překládá výkonnost?
    Výkon je v tomhle kontextu performance, to je celkem nezpochybnitelné, ale výkonností, kterou mám popsanou jako "vnitřní komplex psychofyzických dispozic, jimž nemusí vždy odpovídat skutečný výkon v nepříznivých vnitřních i vnějších podmínkách", si nejsem tak úplně jiná. Funguje tam podle mě v rámci téhle definice i jiných různě vygooglených definic jak "productivity", tak "efficiency", ale oboje se mi tak napůl blokuje s tím, když se v textech z oboru (včetně mého oboru) různě objevuje efektivita a produktivita.
    Jde o text zabývající se definicí psychické odolnosti a ve spojení s tím se tam právě hodně šermuje tím, čím je ovlivněn výkon a výkonnost a tak.
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: Chmň. Zeptám se ho i tak, je tam toho bohužel povícero.

Btw, rozkošná pasážička v dějinách Marvel Comics o tom, jak se ze Steva Ditka, tvůrce Spider-Mana, stal přesvědčený randovec, rval ty ideje do komiksů a Stan Lee s Jackem Kirbym se mohli vzteknout :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: Myslím, že tam byli jenom lupiči :-(
    RIP
    RIP --- ---
    WITTGENSTEIN: Dobrý nápad, dík.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    RIP: Napiš rovnou na ales.drobek@gmail.com
    RIP
    RIP --- ---
    Nevíte, jestli existuje zavedený termit na "looters" Ayn Randové? Plenitelé, drancovníci, co já vím?
    (Na jakou roztodivnou šepleť jeden nenarazí co překladatel komiksový :-))
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    CURDLED: JJ, je to nějakých Němců.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Zrejme to nepsal rodily mlucvi, v takovych zbytecne slozite sroubovanych souvetich v chemicke literature si libovali Nemci a obcas taky Polaci. A ta interpunkce je moc divna.
    KAREN
    KAREN --- ---
    GAARQ: jo, asi na to jdu moc po selsku (po brnensku doufam ne, na kontaminaci si davam pozor ,D) .))
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MAGUMI: ďu arr belkam :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAREN: u nás se tohle osekávání bere jako hantec, dobré nebylo ztužování tuků, ale výsledky procesu ztužování. tož tak :) nevím, kdo je cílová skupina toho textu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    GAARQ: roger that.

a ze tak rejpu, ty "vysledky ztuzovani" nejsou totez jako proste "ztuzovani" nebo "vysledne ztuzovani" (ztuzeni?)? mam tendenci tyhlety odborny/technicky texty osekavat na dren sdeleni a eliminovat doslovnost a takovou tu "rozbredlost"...
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    GAARQ: Děkuju moc. :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAREN: v chemické češtině běžně spolu s (v/v) nebo (v/w).

MAGUMI: dobré výsledky ztužování za různých pracovních podmínek, i za relativně nízkého tlaku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam