• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MADIETTA: má to alko i nealko verzi. takže asi jako u zázvoru, řešení limonáda nebo pivo podle obsahu alkoholu ;)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAKROUSEK: jo, zatím to tam takhle mám.
    GAARQ: problém je ve slově pivo, přívlastek už je celkem podružný.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MADIETTA: kašťové pivo :) to je ten strom, z jehož kořenů a kůry se výtažek do ono nápoje dělá. tady nic moudrého nevymyslíš, není to tu vůbec kulturně pochycené, známe to jen z améru a ono je to fakt z kořenového výtažku. nebo ze smilaxu lékařského, ale to je dešte pod okap.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MADIETTA: Jejda. A co bylinkova limonada treba?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Jak byste překládali "root beer"? Kořenové pivo odmítám akceptovat. :/
    APRIL_CLIFFORD
    APRIL_CLIFFORD --- ---
    ahoj, prosím pěkně o radu: potřebuju správně přiřadit (co nejpřesněji) odpovídající významy v češtině:

assisted living facilities = zařízení (dům) s pečovatelskou službou?
    supported housing = podporované bydlení
    sheltered housing = chráněné bydlení

odpovídá to? assisted living si jistá nejsem. v češtině terminologii znám (plusmínus). díky!
    RIP
    RIP --- ---
    Kanady a texasky jsou bezva, díky moc.
    MICANA
    MICANA --- ---
    MICANA: Palestina. Usárna není bohužel oblečení.
    MICANA
    MICANA --- ---
    RIP: oxfordky, kanady
    IDLE
    IDLE --- ---
    (Tím myslím z kategorie kalhot, ne že bych to měla za totéž.)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Kromě manšestráků jsou ještě texaxky. Pokud to teda ještě někdo říká. :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    RIP: turecké kalhoty?
    RIP
    RIP --- ---
    Mám v textu pasáž, kde jsou 4 názvy oblečení odvozené od názvů místních: cardigan, balaclava, jodhpurs,
    Panama hat.
    Potřebuju k tomu české pandány (knotext nula, může to být cokoli). Zatím mám manšestráky, panamák (ofkóz, jde zachovat) a vietnamky, v nejhorším by šel i ten svetr cardigan, ale kdyby vás napadlo něco pěkného...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MICANA: myslím, že máš pravdu. Rošt je hezké, ale bude to mřížka.

Mřížky na chladnutí - Vše na vaření
    http://www.vsenavareni.cz/mrizky-na-chladnuti/
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MICANA: souhlas, když jsem ještě překládala kuchařky, tak byl úzus "rošt" do trouby nebo na gril a "mřížka" na chlazení
    MICANA
    MICANA --- ---
    GAARQ: To si netroufám posoudit, já to mám výhradně z literatury (kuchařské teda, coby velmi nadšený amatér a příležitostný překladatel dotyčných textů). U nás doma se chladilo, kam co padlo, čili z rodiny to nemám. Rošt v jiných kontextech jo, v tomhle to neznám.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MICANA: asi je to lokální, rošt v podobném případě používáme běžně, mřížka by mě ani nenapadla...
    MICANA
    MICANA --- ---
    MADIETTA: Pokud jde o takové to domácké pečení, říká se tomu (kuchyňská) mřížka, "dáme zchladnout na mřížku". S roštem jsem se v receptu v tomhle významu ještě nesetkala. V průmyslovém provozu ovšem nevim.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Explosively pumped flux compression generator - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Explosively_pumped_flux_compression_generator

Máme český ekvivalent? Zajímají mě první dvě slova, zbytek bude podle všeho "poudový kompresní generátor".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam