• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    Kdo to má těm lidem furt říkat: Ono by možná pomohlo víc kontextu... :-) Chcete-li něco přeložit Z češtiny, nezapomeňte taky, DO jakého jazyka.

A na triviální dotazy je tu klub Angličtina - slovíčka, fráze atd. aneb Jak se to sakra řekne?
    Takže ne, domácí úkoly ani práci za vás neděláme; a resumé diplomek taky výjimečně.

Nevrlý správce varuje: nemám rád flamewary a vůbec příliš vysoký poměr šumu k signálu; dvakrát měřte, přemýšlejte a používejte náhled. Zajímají nás fakta, ne vaše názory. Mažu běžně v zájmu přehlednosti diskuse (ZEJMÉNA: děkujte předem a nebudeme se muset prokousávat dodatečnými "jéé, díky"), a přílišné prudiče jsem už i banoval.
    Překládáte nějaký text a narazili jste na speciální termín z oboru, který neovládáte? Třeba je tu někdo z oboru a poradí vám.
    Měly by zde být pokládány a zodpovídány otázky typu "Jak mám přeložit CT-180 utility launcher?" společně s kontextem těchto termínů.

Varování: Try Googling It First.

php skript na vyhledavani v merriam-webster, cambridge advanced student's dictionary, ve slovníku na seznamu a v princeton wordnet dictionary v jednom okne - tadeas.net/slovnik/
    Po práci legraci: Perličky z překladů
    Pro práci organizaci (doložíte-li moderátorovi kredenciálie -- je lepší obracet se na moderátora tohoto klubu než tamtoho, neboť onen bývá offnyx): Překladatelské doupě - překlad jako živobytí, překlad pro radost, zkušenosti, disputace et cetera

Doupě translatologů: nosek.i-line.cz - asi chcíplo, zkuste Web Archive

rozbalit záhlaví
    PSYCHOTOXIN
    PSYCHOTOXIN --- ---
    MADIETTA: To je překlad?:)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    PSYCHOTOXIN: tak to se teda šeredně pleteš.
    PSYCHOTOXIN
    PSYCHOTOXIN --- ---
    You´ve got another thing comin´
    Že by fráze?:)
    Kdo poradí?Prosííííím:))
    DASHA
    DASHA --- ---
    MADIETTA: jo, to mi zni zatim nejlip, diky! ( CORWEX .. nad bogem jsem meditovala.. a nemohla prijit na vhodny privlastek)
    CURDLED: ´putrid´ uz mi oproti ´stale´ zni hodne silne.. (ale mozna je to jen muj osobni dojem?)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    MADIETTA: tak asi

anebo putrid little pond, chcete-li byt hodne negativni
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    DASHA: dala bych tam "the stale waters of Czech theater".
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    Určitě bych tam zapracoval "bog" ("petrified bog"?)
    DASHA
    DASHA --- ---
    CURDLED: otazkou je jak chapat, co tim chtel autor rici? Ja to automaticky pochopila tak, ze se mu CR zda trochu zatuchla a neprogresivni..
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    DASHA: co treba "frozen little pond" , Cesko je prece docela maly rybnicek
    DASHA
    DASHA --- ---
    Zdravim, prekladam CJ/AJ reviews na divadlo..

Hrstka nadšenců a skutečných profesionálů, kteří v nuzných podmínkách české zamrzlé bažiny nepřestávají experimentovat a riskovat.“

They are a bunch of enthusiasts and also real professionals with no fear of experimentation and taking risks in the poor environment of ..

Ceska zamrzla bazina... co s ni? =)
    Kamos rodilak navrhuje´ the terminally conservative form of cz theatre´, ale to mi prijde jako konzerva v konzerve.. =), navic autor bazinu blize nespecifikuje..

pomohli byste, prosim?*
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    CURDLED: Díky, klopýtnutí je přesně to, co jsem hledala! Zaškobrtnutí a už vůbec ne zakopnutí se mi tam nelíbilo, tak jsem šla volnější cestou, ale tohle je přesně ono.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    tak v recke filosofii je vrazda neco co je mimo vsechny kategorie, to odlozeni je vlastne metoda jak to obejit. zdeformované dite nemuze hledat dobro,protoze k tomu nema potrebnou vybavu. a hory/lesy/kanony jsou vice prostorem duchovnim,bozskym,nebezpecnym a tajemnym,nez anticka obec.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    WITTGENSTEIN: taky me napadlo, jestli to nejak souvisi se subtropickym podnebim Recka a Italie - asi by jim to na zahrade dlouho plakalo.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    WITTGENSTEIN: uplne normalni milosrdenstvi - robatko rychleji zmrzne
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    JULIANNE:
    tam je to ve smyslu zaškobrtnout, klopýtnout (=pri pokusu o preskoceni mesice), cili zkusil bych nejakou rozumne znejici ceskou metaforu jako zaklad (napriklad Dosáhnout na měsíc).

Anebo tam prostě narcpěte "kdyz klopýtneš o Měsíc"
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    Protoze je tam vetsi zima? :)) Ne, nejspis to bude to pohozeni, Oedipa taky nechali jako nemluvne kdesi na kopci.
    KAREN
    KAREN --- ---
    WITTGENSTEIN: taky me na prvni dojem napadla nejaka jemnejsi verze, ale asi fakt jde o nejaky spartansky testovani/odkladani slabsich kusu...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAGUMI: Je to fakt zvláštní. Proč bys zrovna s novorozencem utíkal mezi kopce? Nemůžeš ho vystavit živlům na zahradě?

Viz též: The Greek historian Herodotus (approximately 484-424 B.C.) records that the King of Medes ordered a newborn baby be killed: “The herdsmen made haste to answer the summons, and
    Harpagus said to him: ‘The king’s orders are that you must expose this infant in the wildest spot you
    know of amongst the hills, where it may soonest die.’”
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MAGUMI: On second thought, "pohodit" by víc sedělo k tomu tradičnímu studenému anglickému odchovu na internátních školách.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    WITTGENSTEIN: Nevím, jestli bych v tom primárně četl ten význam "pohodit", jako první mi naskočil význam "vystavit působení zimy a větru."
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    O dost přísné edvardiánské matce: "She was the kind of mother who believed in exposing newborn babies on hillsides."
    Vykládám si to správně? Fakt šlo o odkládání dětí?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Child_abandonment
    +
    Infant exposure - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Infant_exposure
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam