• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    Opět prosím o pomoc pro offnyx přítelkyni - nemáte někdo po ruce náhodou překlad románu George Sandové Indiana, konkrétně druhý odstavec 29. kapitoly (kvůli citátu), děkuji uctivě předem:
    "[There’s something] in the appearance of the unaccustomed furniture, to which your idle glance turns in vain in search of a memory and a fellow-feeling, something freezing and repellent. All these objects belong, as it were, to nobody, by dint of belonging to all comers; no one has left any trace of being there, except for an unknown name sometimes left on a card in the frame of the mirror; this bought refuge has sheltered so many poor travellers, so many lonely strangers, but was hospitable to none of them; it has seen the passage of so many agitated human beings but cannot say anything about them."
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    VANEK: a to mají tvé nebohé nervy ještě štěstí, že jsem si šla "bursar" ověřit do slovníku.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MADIETTA: "Sušené žabí"?! A zrovna tady?

Jinak prosím boje o OS jinam.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    FIN: Ja se odmitam zabyvat bezpecnosti nezabezpecitelneho systemu. Takze tak.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    MADIETTA: Co to? :-)
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    SPIKE411: Ja spis pouzovam verzi partyšna :-).
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CEPAL: sušené žabí pilulky, doporučuje devět z deseti kvestorů.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Nečekal jsem, že zrovna v překladatelském auditku natrefím na paslovo "partice".)
    FIN
    FIN --- ---
    CEPAL: Popravdě mi politické hledisko připadá při volbě pracovního nástroje zcela nesmyslné, ale to je každého problém. Já jen mohu případným majitelům Macu potvrdit, že instalace partice Windows, která je přes bootcamp hračkou, a na ní instalace zvoleného cat toolu, kterých je většina určena pro Windows, je stabilní a skvěle fungující řešení, které překonává jak různé verze některých nástrojů pro jiné systémy (unixy, linuxy atp.), tak i simulace virtuálního strojů, které někteří jedinci rovněž používají, aby se vyhnuli nečistým a silami pekelnými poznameným Windows. Jenže právě ty (instalované přes bootcamp na Mac OS) fungují zdaleka nejlépe a plně, tak to jen zmiňuji, abych někomu ušetřil případnou frustraci a marné hledání. Funguji s touto konfigurací již asi 7 - 8 let a bez problému.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    FIN: Tak to ani nahodou, to radsi prekladst nebudu! Windows jsou u me doma zakazana! OSX, Linux, FreeBSD, a treba neco novyho lepsiho nez hnusnej UNIX pokud se objevi, ale nic od Mrkvosoftu nebo na bazi jejich fekalii :-).
    FIN
    FIN --- ---
    CEPAL: Popravdě, ono je lepší opačné řešení: na Mac si nainstaluj partici Windows, do ní libovolný tool, z nichž většina existuje právě pro Windows, a v něm pracuj.
    IDLE
    IDLE --- ---
    CEPAL: Nestahuju nic, pracuju jenom s tím, co si tam doplním sama. V glossary mám jen pár hesel. Jednou jsem si vyráběla překladovou paměť z anglického a českého textu jedné směrnice, jinak jsou tam jen mé vlastní texty (čímž se pochopitelně chyby nevylučují, naopak).

Ale já nejsem full-time překladatel, jen mi občas v práci hodí něco na krk.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    IDLE: A stahujes si do toho nejake extra doplnky, jako glossary apod., nebo si to vsechno ‘kultivujes’ ve vlastni rezii? Ono to je docela dost prace to rucne krmit, zejo... ale zase stahnout si neco plny chyb nebo czenglismu appd., to by taky clovek nechtel.
    IDLE
    IDLE --- ---
    CEPAL: CHILLATOR: OmegaT je pro všechny běžné platformy, používám to střídavě na Windows a Linuxu. Ale nemám zkušenosti s ničím jiným, takže nemůžu srovnat.
    CHILLATOR
    CHILLATOR --- ---
    CEPAL: Aha, dobré, tak to se mě netýká, protože na Apple jsem po mnoha špatných zkušenostech zanevřela. :D Ale i tak díky. Trados je pořád brutálně licencovaný, ale už ne přes HW klíče, takže aspoň že tak. Docela určitě se nějaká upirátěná verze dá sehnat, ale pro mě ta možnost není, oni jsou na to bohužel psi. Takže stále doufám, že se mi investice časem vyplatí.
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    CHILLATOR: děkuju moc!
    CNV
    CNV --- ---
    Píše se v Rolls-Royce spojovník, nebo pomlčka?
    CHILLATOR
    CHILLATOR --- ---
    SOMBRA: Ve všech českých textech jsem našla jen Grand Trunk Road. Do ostatních jazyků se s výjimkou japonštiny zjevně taky nepřekládá, takže tipuju, že to i v češtině prostě zůstává anglicky.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    CHILLATOR: Ja nasel OmegaT pro Apple. Trados jsem myslik kdysi pouzival a byl natolik brutalne licencovanej, ze k nemu byly hw klíče..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam