• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    Kdo to má těm lidem furt říkat: Ono by možná pomohlo víc kontextu... :-) Chcete-li něco přeložit Z češtiny, nezapomeňte taky, DO jakého jazyka.

A na triviální dotazy je tu klub Angličtina - slovíčka, fráze atd. aneb Jak se to sakra řekne?
    Takže ne, domácí úkoly ani práci za vás neděláme; a resumé diplomek taky výjimečně.

Nevrlý správce varuje: nemám rád flamewary a vůbec příliš vysoký poměr šumu k signálu; dvakrát měřte, přemýšlejte a používejte náhled. Zajímají nás fakta, ne vaše názory. Mažu běžně v zájmu přehlednosti diskuse (ZEJMÉNA: děkujte předem a nebudeme se muset prokousávat dodatečnými "jéé, díky"), a přílišné prudiče jsem už i banoval.
    Překládáte nějaký text a narazili jste na speciální termín z oboru, který neovládáte? Třeba je tu někdo z oboru a poradí vám.
    Měly by zde být pokládány a zodpovídány otázky typu "Jak mám přeložit CT-180 utility launcher?" společně s kontextem těchto termínů.

Varování: Try Googling It First.

php skript na vyhledavani v merriam-webster, cambridge advanced student's dictionary, ve slovníku na seznamu a v princeton wordnet dictionary v jednom okne - tadeas.net/slovnik/
    Po práci legraci: Perličky z překladů
    Pro práci organizaci (doložíte-li moderátorovi kredenciálie -- je lepší obracet se na moderátora tohoto klubu než tamtoho, neboť onen bývá offnyx): Překladatelské doupě - překlad jako živobytí, překlad pro radost, zkušenosti, disputace et cetera

Doupě translatologů: nosek.i-line.cz - asi chcíplo, zkuste Web Archive

rozbalit záhlaví
    RIP
    RIP --- ---
    BRUSINKA: Jasně, dokonce je tam i ten hlodáš (Ajonc, anglicky gorse, všichni anglisti ho nenávidí, protože roste v každé druhé knížce :-)). Noroît jako vítr ze severu jsem měl v jedné knížce, co se odehrávala v Bretani.
    No, asi ti nikdo hlavu neutrhne, když to nějak zahraješ do autu, ale in extremis tě můžu nasměrovat na FB na jednu známou z Angouleme, to je tak zhruba v regionu, Poitou-Charentes, Charente Maritime, třeba by věděla nebo zjistila.
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    RIP: obavam se, ze B je spravne, autor vzletne popisuje, ze se jeho postava nachazi v 18. stoleti na Ile d'Aix. Ono ani jiny terminy z ty vety nejsou na googlu uplne frekventovany. Touyes je to jediny, kde nemam ani predstavu, z toho obili se nejak vylzu

kontext: Au vent de noroît, le sable vole, gagne les terres, balaye le blé mûr, bladette ou saraigne, avant d’épandre sa fine poussière sur les ajoncs et les touyes des marais.
    RIP
    RIP --- ---
    BRUSINKA: Buď překlep, nebo nějaké fest, ale fest lokální pojmenování; jinak silně pochybuju, že by jméno kytky nebylo absolutně nikde na webu k nalezení.
    Další kontext?
    /K bažině mi jde touer / toué, což je vlečení člunů a lodí po kanálech přes bažiny, ale to asi nebude ono.../
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    Ahoj, netusite prosim nekdo, co je to "touyes des marais"? Bude to zrejme neco typickeho pro blata v okoli La Rochelle, nejaka rostlina mozna, ale nemuzu najit zadnou stopu, o co konkretne by melo jit. Diky
    KAREN
    KAREN --- ---
    RIP: nezapomeň si v poště vyjednat honorář! ;)
    RIP
    RIP --- ---
    plastic - no longer fun-tastic
    :-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BARUNKA: хуванцарууд хэзээ ч нисэхээ больсон, myslím, že to celkem sedí.
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    Ahoj, potřebovala bych poradit jak nejlépe byste přeložili termín Plasty už neletí tak aby to zachovalo význam. Poradí někdo?
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    MICANA: mashup? hezky cesky nevim
    MICANA
    MICANA --- ---
    LEWIN: vonička písní!
    E42
    E42 --- ---
    LEWIN: V tom případě se bojím, že ti celkem zaužívané "směska" nejspíš přijde jako kopanec do rozkroku.
    LEWIN
    LEWIN --- ---
    Zdravím, měl bych dotaz: je nějaký ustálený překlad slova "medley" ve smyslu směsice na sebe navazujících melodií z různých písní?

List of musical medleys - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_musical_medleys

Překládám teď biografii jedné kapely, v níž se tento termín vyskytuje relativně často. Používá se někdy přímo anglický výraz v tomto kontextu? Moc se mi nelíbí to pokaždé překládat opisem, nehledě na to, že slova "směs" či "směsice" mi tu přijdou jako pěst na voko.

Díky za podněty :)
    MICANA
    MICANA --- ---
    CNV: Děkuju, tohle jsem si myslela - hlavně mi šlo tedy o ten fitted structure look, jestli mi neuniká nějaký termín. Byla to, řekla bych, tkanina, o úpletu nikde ani slovo. IMHO to byl akorát revoluční protiklad k různým těm pevným až tuhým vlněným látkám, ze kterých se tehdy šily svrchníky.

KAREN: Na koho myslíš, že jsem to tady políčila? ;)
    CNV
    CNV --- ---
    Už jsem tady :)
    Protože se ta látka tahala a dělala si, co chtěla, nebylo možné z ní ušít precizně vytvarované oděvy, jak bylo tehdy zvykem (x dílů a fůra záševků k tomu). Byla to určitě tkanina, nebyl to úplět?

"Nebylo možné vytvářet z ní přesně tvarované/strukturované oděvy/šaty, protože se natahovala."
    KAREN
    KAREN --- ---
    MICANA: napiš Adéle CNV ;)
    MICANA
    MICANA --- ---
    MATHEZ: Jak tak na to koukám (nějaká ta fitted structure se na netu sem tam najde), tak to asi bude "přiléhavý" obecně, jenom nevím, jestli je to dostatečně haute couture termín.
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    MICANA: ...nedaly se konstruovat vypasované přesně padnoucí...
    pasování je imho slovo který hledáš..
    na víc se dneska necítím :)
    MICANA
    MICANA --- ---
    Nenapadá prosím někoho, jak by se dalo popsat toto?

Because you couldn’t make what was called a fitted structure look to it because it would stretch

Kontext je poněkud specifický: je to úryvek z přepisu vyprávění módního návrháře z 50. let a týká se to revoluční jemné mohérové tkaniny, která byla splývavá (na rozdíl od dřívějších těžších vlněných tkanin), takže se najednou daly šít lehké vlněné oděvy, pláště apod. Představuju si to zhruba tak, že se z ní "nedaly konstruovat přesně padnoucí oděvy, protože by se vytahovala". Co?
    RIP
    RIP --- ---
    Nejenže mi chvilku zabralo, než jsem zjistil, že strom francouzsky zvaný flamboyant jde lineárně přepsat jako "flamboján"; navíc mi po cca šmrdliliónu let práce s písmenky henten stromček, dosud zcela neznámý, vyrostl hned ve dvou textech překládaných v jednom měsíci. Jaká je pravděpodobnost téhož? (Ne, Sheldone, nechci to počítat.)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SPIKE411: Byla bych pro hrubý odhad...
    RIP
    RIP --- ---
    Na první dobrou? Z jedné vody načisto? Levou zadní? S prstem v nose? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam