• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    Kdo to má těm lidem furt říkat: Ono by možná pomohlo víc kontextu... :-) Chcete-li něco přeložit Z češtiny, nezapomeňte taky, DO jakého jazyka.

A na triviální dotazy je tu klub Angličtina - slovíčka, fráze atd. aneb Jak se to sakra řekne?
    Takže ne, domácí úkoly ani práci za vás neděláme; a resumé diplomek taky výjimečně.

Nevrlý správce varuje: nemám rád flamewary a vůbec příliš vysoký poměr šumu k signálu; dvakrát měřte, přemýšlejte a používejte náhled. Zajímají nás fakta, ne vaše názory. Mažu běžně v zájmu přehlednosti diskuse (ZEJMÉNA: děkujte předem a nebudeme se muset prokousávat dodatečnými "jéé, díky"), a přílišné prudiče jsem už i banoval.
    Překládáte nějaký text a narazili jste na speciální termín z oboru, který neovládáte? Třeba je tu někdo z oboru a poradí vám.
    Měly by zde být pokládány a zodpovídány otázky typu "Jak mám přeložit CT-180 utility launcher?" společně s kontextem těchto termínů.

Varování: Try Googling It First.

php skript na vyhledavani v merriam-webster, cambridge advanced student's dictionary, ve slovníku na seznamu a v princeton wordnet dictionary v jednom okne - tadeas.net/slovnik/
    Po práci legraci: Perličky z překladů
    Pro práci organizaci (doložíte-li moderátorovi kredenciálie -- je lepší obracet se na moderátora tohoto klubu než tamtoho, neboť onen bývá offnyx): Překladatelské doupě - překlad jako živobytí, překlad pro radost, zkušenosti, disputace et cetera

Doupě translatologů: nosek.i-line.cz - asi chcíplo, zkuste Web Archive

rozbalit záhlaví
    MICANA
    MICANA --- ---
    MICANA: (ta jednotka je nasazená do akce v Londýně, jsem zapomněla)
    MICANA
    MICANA --- ---
    BOBASH: Tady je ta předmětná pasáž, od které se odvíjí terminologie používaná dál v knížce. Kontext je ten, že hrdinka, děvče z Cornwallu, se ve 40. letech přihlásí do ženských pomocných sborů, a po nějakých rozřazovacích testech je vzhledem ke své vysoké inteligenci zařazena do experimentální šestičlenné smíšené, většinou ženské jednotky protiletecké obrany coby obsluha protiletadlového děla. Tady se popisuje, jak měla ta jednotka fungovat v akci.

Although it was important that all of them had a working knowledge of the Luftwaffe’s craft, this would be the responsibility of the spotter, a woman assigned to peer through binoculars and call out approaching aircraft. Two more women would operate the height and range finder by pinpointing the aircraft through their eyepieces. Finally, the two predictors would turn the dials to calculate how far the gun would have to fire, and the woman on the Sperry would set the fuse so the shell would explode at the precise moment. Then the Sperry operator would yell when there was a read, and the information would be relayed from the predictor to the guns, and the gunner—always a man—would fire. The entire operation was supposed to take a matter of seconds.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MICANA: Hm, tak v tom případě to bude něco jiného gyroskopického - Sperry vyráběl mimo jiné analogové střelecké počítače (taky známé jako prediktory) nebo gyroskopické zaměřovače do letadel. Takže bych tipnul to první.

S kontextem to určitě půjde.
    MICANA
    MICANA --- ---
    BOBASH: Jenže to nebylo v letadle, bylo to takové to protiletadlové dělo na zemi (to je ten kontext, kterej musím dodat :) )
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    RIP: Jo, to nepochybně, ale ten autopilot byl asi jejich nejznámější věc, takže bych čekal, že když se něco označuje jako "Sperry" bez další identifikace, bude to autopilot. Každopádně to nebude radar, protože u Sperry dělali jen gyroskopický záležitosti.
    RIP
    RIP --- ---
    V daném kontextu nejspíš on, ale Sperry v zásadě může být zkrácený název pro cokoli vojenského, co vyráběla
    Sperry Corporation - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sperry_Corporation
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MICANA: Sperry určitě nebyl radiolokátor, ale gyroskopický autopilot.
    MICANA
    MICANA --- ---
    BOBASH: Nespěchá, zatím jsem si to jenom vyznačila k dořešení. Vypreparuju, co bych potřebovala, a hodím to sem (možná se to bude hodit ještě někomu).
    SPIKE411: Dík, já se na to všechno taky juknu, třeba mi z toho dojdou aspoň nějaký souvztažnosti. Ten radiolokátor z wiki by možná mohl ostatně být ten "Sperry".
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tady by se dalo něco vyzobat. Budou tam snad odkazy na zdroje.

Protiletadlový kanón – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Protiletadlov%C3%BD_kan%C3%B3n

Tohle bude hádám ten predictor:
    Centrální zaměřovač je poměrně složité mechanické nebo elektromechanické zařízení - prakticky analogový počítač, který na základě vstupních údajů - známé balistiky zbraně a optickým dálkoměrem nebo radiolokátorem zjištěné výšce, rychlosti a vzdálenosti cíle vypočítává údaje potřebné k zamíření zbraně do potřebného prostoru, nastavení časovacích zapalovačů tříštivých granátů a okamžik výstřelu tak, aby se vystřelené granáty dostaly do blízkosti cíle a jejich časové zapalovače právě tehdy zapracovaly.

(Ale dál už to nechám na odbornících. Navíc i tady na Nyxu musí být nějaký auditko pro military fetišisty, ne? :))
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SPIKE411: Nicméně my budeme potřebovat český ekvivalenty, což se bude možná na netu hledat blbě. Ale napadají mě knížky, ve kterých by to mohlo být...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Vím, nejsou to překlady; jen pro představu, kdyby to pomohlo v hledání vhodných termínů. (A taky mě to samotnýho zaujalo.))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    predictor

Director (military) - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Director_(military)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BOBASH: MICANA:

Coincidence rangefinder - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Coincidence_rangefinder

The angle of sight of a rangefinder and the range to the target can be combined in a simple computer to produce a measurement of altitude. The resulting instrument becomes a combined height-finder/rangefinder and was standard equipment for land and naval based anti-aircraft units.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MICANA: Letadla z WWII bývaly moje velký hobby a o RAF jsem toho míval načteno dost - nejsem si 100% jistej, jestli zvládnu ty termity co se netýkají přímo letadel, ale můžu to zkusit. Ale chtělo by to kousky kontextu.

A jak moc to spěchá? O víkendu budu u našich a tam mám bohatou zásobu česky psaný literaturu k tématu. Takhle bez kontextu si akorát tipnu že spotter bude pozorovatel, "height and range finder" bude nějaká zaměřovací pomůcky pro vizuální pozorování letadel (a našel bych, jak se to jmenovalo), predictor nevím, Sperry byl tehdejší primitivní autopilot.
    MICANA
    MICANA --- ---
    Prosím vás, není tady někdo, kdo by rozuměl systému protiletecké obrany RAF za 2. světové války, klidně do vzkazníku? Překládám takovou britskou válečnou romanci, a náhle přišla zrada - hrdinka dostala speciální bojový úkol a já v tom poněkud plavu. Pomohl by i třeba jenom link na českou terminologii obsluhy (osob i technologie) protiletadlových děl, nemůžu najít nic ve srozumitelné formě, hlavně ty názvy funkcí členů obsluhy nenacházím. Jde o termíny jako "spotter", "height and range finder", "predictor", "Sperry" a mnohé další. Je to na prostoru asi dvou vět, ale dost hustých.
    RIP
    RIP --- ---
    Hmm, existuje něco ustáleného na "braid salon"? O moc nejde, kadeřnictví to taky jakž takž popíše, čistě kdyby česky už bylo vymyšleného něco, co upřesní, že to je primárně typ podniku zápolícího se specifiky černošského vlasového porostu a podobně, zaplétání, kudrliny a tak :-)
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Jak se do češtiny ustáleně překládá Make America Great Again?
    MICANA
    MICANA --- ---
    MICANA: (ještě kontext - jedná se o text o umělecké avantgardě v době před 1. světovou válkou)
    MICANA
    MICANA --- ---
    Je zde prosím němčinář?
    Mám v textu větu: Po vzoru hlavních německojazyčných kritiků označuje ty, kteří ho zajímají nejvíc, za „moderní“ nebo „mladé“  (v obojím smyslu slova Jugend). Jde mi o ten dvojí smysl slova Jugend - jestli to takto funguje.
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    RIP: Jojo, je to uvodni kapitola a vsechno je podrizeny tomu, aby se ukazalo specifikum casu a prostoru, kde se postava nachazi, takze mam ted peknou davku slov typu hlodas :) Myslim, ze kontakt na znamou nebude nutny, jeste zkusim pohledat v knihovne, jestli neco neobjevim, a kdyz ne, tak to nejak zaonacim; prekladam jen uryvky, tak se to snese. Diky za pomoc!
    RIP
    RIP --- ---
    BRUSINKA: Jasně, dokonce je tam i ten hlodáš (Ajonc, anglicky gorse, všichni anglisti ho nenávidí, protože roste v každé druhé knížce :-)). Noroît jako vítr ze severu jsem měl v jedné knížce, co se odehrávala v Bretani.
    No, asi ti nikdo hlavu neutrhne, když to nějak zahraješ do autu, ale in extremis tě můžu nasměrovat na FB na jednu známou z Angouleme, to je tak zhruba v regionu, Poitou-Charentes, Charente Maritime, třeba by věděla nebo zjistila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam