XMEDA: Tak po nejake dobe pouzivani par poznatku k SCH308.
Prislo to velice ostry a holilo to, ale trochu jsem to jeste vylepsil. V zakladnim stavu to nebylo mozny otevrit jednou rukou palcem za kolik, pokud se vyrazne nepovolil sroub. Tim se ale cepel v zavrenym stavu tlacila nesymetricky na jednu bocnici. Tak jsem to cely povolil, promazal silikonovym olejem a mnohosetkrat to zavrel a otevrel. Postupne slo ten sroub utahnout, aniz branilo utazeni otevirani. Ted jsem uz ve stavu, je cepel je kde ma byt, a jde to otevrit palcem jak ma. Kudla je to neuveritelne bytelna. I kdyz to bylo povoleny, tak v otevrenym zacvaknutym stavu neexistoval valk ani do strany ani v otviracim/zaviracim smeru. Jak je videt na fotce, udelal jsem si na tu kudlu poutko. Prestoze nema douru na provleceni, tak dva spacery v zadku jsou dost daleko od cepele, aby se tam pohodlne vesel paracord a nedotykal se ostri. Cepel je ukazka masivnosti a pri zamceni se opira nikoliv o nejakej klacickej kolicek uvnitr, ale o ty dva velky otviraci kolik a o masivni temer 3mm tlustej framelock. Ostri ma malou nesoumernost u spice ve smyslu vybrusu, ale to je jenom kosmetika. Podobne jsou hrubeji opracovany zafrezovany drazky kolem framelocku. Povrchovka se jevi velice odolne. Sedi to pekne v ruce. Klips je taky dobrej a nevytrepe se to ani z otocenych gati. V zavrenym stavu trci nahoru trochu ty doliky s ostrou hrankou, ale neni to nijak kriticky. Je to 20.5cm dlouhy (ostri 60+25mm tanto) a pres 450g tezky a urcite to snese priserny zachazeni. Rozhodne vic nez nektery lehky pevny noze (treba Mora proti tomu nema vubec sanci co se odolnosti tyka). Framelock sedi na miste i kdyz se s tim plnou silou opakovane triska hrbetem cepele o spalek (a ani po tomhle nenastal zadnej vakl) + pokud drzite kudlu v ruce, tak jeste sami ten framelock drzite = samozavreni kudly pri praci nemozny. Pri drzeni v ruce se palec krasne opre o sirokou horni stranu a drzi se to pohodlne. Nekolika vrstvama lepenky z krabic pres sebe to prohuli jak maslem. Retence ostri je velice dobra, od myho doladeni ostri po rozbaleni jsem s tim uz porezal dve skrine starych krabic (20+ks na maly kousky) a porad to holi chlupy z ruky. Cepel neni tak ziletkove jedovata, jako mam na Bökeru, ale to je dany tim tupejsim uhlem. Pri drzeni jen za poutko je z toho kladivo, kterym by asi nikdo nechtel dostat do skeble. Netreba se bat, tim pribit hrebik nebo neco rozdrtit :)
Shrnuto: Za 460kc naprosto skvela kudla na hruby zachazeni, praci a rozhodne doporucuju. Prvni momenty jsem si rikal co je to za krumpl a bolel z toho otvirani rozmackanej palec, ted mi uz po prvotnim ochozeni dela jenom radost.. a stale zadnej vakl. Jiste budeme kamaradi po dlouha leta a mozna poridim jeste jeden zalozni, kdybych to nekde potratil :)
http://www.noze-nuz.com/schrade/SCH308.php pripadne bracha
http://www.noze-nuz.com/schrade/SCH307.php
Zde v porovnani s mym oblibenym Böker Magnum Mission, ktery se mnou travil poslednich 6+? let kazdy den.