• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    ROMMIE: Tak sorry... Pardon, přehlídl jsem se. Mělo to být pro NEVIEM. Ten sháněl 3 nože do 50 euro.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    NEVIEM: 50E je malo na 3 noze, to leda tak kombinaci malej a velkej http://www.ebay.com/...JAPAN/321435986995?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649 az ho zas budou mit za freeshipping nebo gyuto za cca to same a pak 12-15cm malej petty za cca 550 k tomu az bude tez za free shipping - tohle mam a je to takovej starter kit, nic extra, ale ocel se brousi vcelku jednoduse (aus-8) a neorve ti to ruce, protoze to ma opracovanou rukojet narozdil od vetsiny nozu v teto cenovce, ale podle me snese bezproblemu srovnani s F-80X radou od Tojiro, kterou taky mam doma a ty noze od nich stoji 2-3x tolik a sou tu obecne doporucovany jako takovej standard, i kdyz me teda nijak zasadne nepresvedcili, ze za to stoji

    Navic je fakt rozdil krajet neco vetsiho 210mm gyutem a timhle 180mm a to sem levaso na krajeni, takze se zamysli co vlastne chces, pac za 50E to bude jen kompromis, tak abys nekupoval 2x

    pripadne z tech levnejch sem jeste brousil toto (a utkvel mi v pameti):
    LAMART LT2045 NŮŽ KUCHAŘSKÝ 20cm DAMAS od 319 Kč - Heureka.cz
    https://kuchynske-noze.heureka.cz/lamart-lt2045-nuz-kucharsky-20cm-damas/#
    ocel mekka docela, ale brousi se uplne suprove, jen to nevydrzi nabrouseny dlouho ale dosazena ostrost vic nez dobra - holil fakt hezky, v Dtestu si tez nevedl spatne, rukojet chtela trochu dopracovat (min na tom kusu co sem mel v ruce) a ma to fejkovej design ala damasek, ze kteryho se mi chtelo zvracet, ale pouzitelny to urcite je oproti tescoma a jinejm shit steel nozum
    a k tomu nejaky jejich mensi, pro ocel bude plus minus to same
    DAHY
    DAHY --- ---
    NEVIEM: Do rozpoctu by ses mel vejit s Victorinox Fibrox nebo Swibo, ale koukam, ze sly cenove trochu nahoru, takze mozna někdo doporuci něco vyhodnejsiho. Rozhodne si od nich kup skrabku, ta je perfektni :) https://victorinoxcz.cz/pomocnici-do-kuchyne/skrabka-na-brambory

    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NEVIEM: nevim kolik je ted euro ale samura ted ma sadu 3 nozu z aus8 za cca 1800. o kvalitach pouzivani muzu poreferovat.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    NEVIEM: samozrejme ocelove, brusit noze viem, mam aj kamene
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    Ahojte, prosim o rady, chcel by som si do novej domacnosti kupit sadu nozov (idealne so stojanom).
    Viem, ze za malo penazi nemozem ocakcavat vela muziky, ale: strop 50 eur, stacili by mi 3 noze, nie som narocny, ale uplny smejd mi pije nervy (aktualne noname shity z marketu, ktore zatupim pri jedom vareni). maly stredny velky. Zubkovaty na chlieb kupim akykolvek.
    Nechcem totiz sadu z ikea 10 eur 10 nozov.
    Je mozne nieco za tu cenu vybrat? DAkujem za nazory
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    JIKE: 14C28N sandvik se mi lehce vylomil na spicce pri obtahovani na kuzi, od te doby preferuji stale AUS8 na levnejch nozich
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    KOUDY: ty mas hodne specifickej vkus takze je pomerne tezky ti neco radit, ale pokud ti vyhovuje tenhle styl tak se spis nez po tovarnich nozich podivej na prace nejakejch noziru. V podobnem stylu delaji treba http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=18230&p=7 (id bearpaw) nebo Pavo Jarabica https://pavoljarabica.blogspot.cz/p/galeria.html ale tam to bude chtit trochu prohledat, protoze je hodne plodnej a ruzny tvary a napady z nej padaji v jednom kuse.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    Díky všem za rady. Mám z D2 velkou kudlu a jsem s ní maximálně spokojen, takže na D2 u Leeku se těším. 8-)
    Vzal jsem k tomu ještě doplněk k sbírce dozierů - pevný Skeleton.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Sakra chtel sem si poridit dafyho od pokornyho a je na nej cekacka pres pul roku...neni nekde na trhu neco podobne designove hezkeho a zaroven odolneho a funkcniho?..do deseti litru?
    JIKE
    JIKE --- ---
    GALENIUS: D2 kompozit, jednoznačně. Sandvik - nevím jak tento typ, spíš někdo jiný může říct, má spíše tendenci se vylamovat při větší zátěži - záleží na výrobci. Ale D2 pokud je dobrá, je neuveřitelná... Já bych se rozhodl rozhodně pro D2 a ani bych nepřemýšlel dál. (pokud to ta firma umí vyrobit kvalitně)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GALENIUS: Též vlastním a užívám kompozit a též hlasuju pro něj. Retence ostří je u D2 neuvěřitelná!
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    GHOSTDOGG: Žádné problémy s tím nejsou.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Poraďte prosím, mám možnost, aby mi někdo koupil nůž v USA a obyčejně ho dovezl, vyhnu se tím clení, nebo s tím můžou být nějaké problémy?
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    GALENIUS: ja mam ten kompozit a nemuzu si vynachvalit zatim
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    KALIF_WH: Díky. Byl jsem kompozitu nakloněn, takže vyhraje D2. 8-)
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    GALENIUS: Slozenim legur by mela byt stejna jako bezna D2 jenom je vyrabena jinou technologii a mela by mit mirne odlisne mechanicke vlastnosti http://faq.customtacticals.com/steels/carbon_d2.php kazdopadne D2 je super nozirska ocel kor pro drobnejsi cepele, a je i pomerne korozivzdorna pokud ji nevykoupes v mori. Ja bych asis el do toho kompozitu. Nuz z d2ky jsem mel, nejakou cinskou produkci (ganzo tusim) a super drzel ostri i se nechal nabrousit do slusneho jedu. Sice to trvalo dyl nez treba u Rat 1 ale vysledkem se nechalo oholit uplne vpohode.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    Měl bych dotaz na někoho, kdo se trochu vyzná v materiálech čepelí.
    Chci si po nějaké době udělat radost, pořídit opět nějakou tu čepel a doplnit sérii od Kena Oniona. Mám už Kershaw Chive a Shallot, volba padá na Leeka. Chtěl bych ho nějakou dobu používat jako hlavní EDC a volím mezi základní (KS1660 - http://www.noze-nuz.com/kershaw/KS1660.php ) a kompozitovou verzí (KS1660CB - http://www.noze-nuz.com/kershaw/KS1660CB.php )
    Rozdíl je v materiálu. Základní je Sandvik Sandvik 14C28N, kompozit má ostří z CPM-D2.
    http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/14C28N.php
    http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/cpm-d2.php

    Tady ještě odkaz na stránku Kershaw
    https://kershaw.kaiusaltd.com/knives/knife/leek
    https://kershaw.kaiusaltd.com/knives/knife/leek-composite-blade

    Zatím se trochu přikláním ke kompozitu, ale váhám.

    Moc díky.
    SUVA_
    SUVA_ --- ---
    UBU: tak rychle jsem to ani necekala, dekuju!
    UBU
    UBU --- ---
    SUVA_
    SUVA_ --- ---
    Ahoj, mozna je to marna snaha, ale neznate nekdo ceskeho nozire, ktery vyrabi noze z pruzinove oceli s vyrazenou znackou ve tvaru maleho listecku? Muj muz si od nej pred X lety jeden koupil kdesi na trzich v Plzni, vizitku zahodil a ted mu ho ukradli. Rada bych mu sehnala nahradu, mel ho rad. Stal asi petikilo a nejspis je v uplne jine kategorii kvality nez je zdejsi standard, ale nevim, kde se jinde zeptat.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    AZIM: zrovna tydle 4 kudly jsou prakticky ve vsem uplne rozdilny. Treba Ikeda, kterej ma 203g je z nich pocitove uplne nejlehci, i kdyz realne je nejlehci Konosuke. Nejtezsi v realu a hlavne i kvuli tezisti je seriozne Watanabe. Ono hodne dela treba rukojet, Watanabe te vylozene od spicky tahne dolu, Kato citis vahu po cele delce, Ikeda pusobi celkove hodne obratne a lehce, Konosuke je zase takovej rychlik, ale citis v nem trochu jeho vahu, ktera ti samozrejme pomaha v krajeni, u me predevsim v sekani. Myslim si, ze kdyby jsi si stoupl takhle treba u me doma k prknu, mel tydle 4 noze a krajel cokoliv, urcite by jsi ty rozdily poznal celkem rychle.
    AZIM
    AZIM --- ---
    HENNYVILLE: je to asi pekny ale me prijdou prakticky totozny, ok, vyska a sklon hrbetu se lisi ... v praxi jako neprofesional, pozna clovek vubec rozdil mezi tema kudlama?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Hledam uz nejakou dobu nahradu za muj hlavni pracovnak, coz je moje Kato (Yoshiaki Fujiwara) a rekl sem si, ze si konecne koupim poradnou kudlu. Hlavni pozadavek byl, aby byl "fakt velkej". V podstate jediny dva adepti byli Watanabe/Toyama coz jsou skoro identicky kudly. Starej Watanabe ucil Toyamu a Toyama zase ucil mladyho Sinichiho Watanabe. Jedno hodny ID z KKF mi poslalo na test jeho 240 gyuto z blue 2 a jsem z nej prijemne prekvapenej. Stredne tezka a robustni kudla, ktera je porad relativne "thin behind the edge". Teziste ma hodne vepredu, 56mm vysoky u patky, realna 240mm na ostri, 230 vaha. Dal jsem tomu rychlej touch-up na Ohira yama shiro suita aka renge a finish na Ohira yama Asagi a ostrost je brutalni a fakt krasne drzi ostri. Watanabe je vyhlasenej skvelym HT, takze jsem si rikal, ze se to bude brousit tezko, treba jako Kato, ktery ma na uhlikovku fakt brutalne tvrdy jadro, ale opak je pravdou, brousi se super lehce. Vzhledem k tomu, ze jsem od zacatku chtel 270ku a vim ze Watanabe a Toyama dela ty kudly fakt velky, mel jsem trochu obavy, ze by uz i ta 240 mohla byt az moc velka, ale nastesti je to takovej prijemnej domaci nozik, objednam si urcite 270ku. Vlastne vsechno co mam ted objednany jako "custom order" konvertuje k 270kam. Konecne budu mit velkej nuz! Tady davam fotku na porovnani Sanjo vs Sakai gyuto 240 styl
    Watanabe
    Yoshiaki Fujiwara (Kato dragon)
    Yoshikazu Ikeda
    Konosuke Sakai

    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    KLATIC: já docela dobře poklábosil s tímhle nožířem a nabízel i workshop...
    Sharp Knives | ...nože v ohni zrozené
    http://www.sharpknives.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam