ZOE81: O mně se obecně ví, že mne zajímají historické zbraně, takže mi jednou za čas někdo z rodiny věnuje nějakou výpravnou a asi i drahou encyklopedickou publikaci typu "Středověké zbraně" s velkými barevnými fotografiemi a nějakými popisky. Ty popisky budou víceméně relevantní, ale asi nic, co bych už nečetl mnohokrát předtím, ty fotky budou velké a hezké, ale povětšinou asi takových hodně profláklých věcí, které jsem si taky už prohlížel mnohokrát. Jednou si tu knížku večer prolistuju u čaje a pak jí založím do knihovny na půdě. (Když budu hledat nějaký takový obrázek nebo informaci, tak asi spíš na internetu.) Kdybych místo té knihy dostal podobně drahou flašku tokaje, byl by ten večer mnohem zajímavější. ;D
Když si sám pořídím nějakou tematickou knihu obsahující fotky, bývá to spíš katalog nějakého muzea, zbrojnice či výstavy, kde se vyskytly zajímavé věci, co v těch běžných encyklopediích ani na internetu moc nejsou, protože jsou třeba v soukromé sbríce a ten katalog není volně k dispozici v elektronické podobě... Chápu, že by se taková věc blbě vybírala někomu, koho ten obor nezajímá - ale taky vůbec netrvám na tom, abych dostával dárky spojené s tímhle koníčkem. ;) (Tak nějak jsem se smířil s tím, že třeba kamarádce, co studuje teoretickou fyziku, knihu z jejího oboru asi nikdy nekoupím. :D)
ZOE81: Ta ročenka by mohla fungovat... Mám z ní pocit, že je spíš pro nadšence a sběratele, ale třeba bude inspirativní a budou v ní věci od amerických výrobců, s nimiž se tolik nesetkává a nemá je nakoukané. (V době internetu je to dost ošidné, ale zas kdyby měl sledovat všechno, neměl by čas vyrábět vlastní věci.;))