• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KALIF_WH: ja mam taky nejaky tydle vykopavky doma a jak rikas, umi to i po vsech tech letech udelat paradu :-)
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HENNYVILLE: Ja si na tebe vzpomnel v souvislosti se svym nejoblibenejsim kuchynakem :-) co me stal 30 Kc na blesaku na berounskych trzich. vubec nevim co to je zac, ale tenka cepel uhlikovka stazeny od hrbetu temer do nuly a minimalne tak 35 let starej. jsem si puvodne rikal ze to na neco pouziju ale potom, co jsem opucoval cepel, sem ho jen pro zajem nabrousil a vyzkousel v kuchyni a uplne me dostal :-) i tim jak se brousi a drzi ostri, v ten moment jsem pochopil, ze uhlikovka do my kuchyne taky patri, a ze proste budu muset vychovat manzelku :-) Kdyztak poslu fotku az budu doma.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    HENNYVILLE: taky postupne prechazim na delsi noze, stim jak pestujua krajim vic a vic zeleniny, zjistuju ze cepel hlavniho noze pod 24cm pro me postrada smysl
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    SAMOUT: zaklad je nebat se o ruce ) a ja teda krajim zcela bezne, v porovnani s nekterejma magorama )
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    HENNYVILLE: Hennyville je clovek, kterej nas nuti porizovat stale lepsi a drazsi kuchynaky abysme mohli krajetr jako on (minimalne do chvile, nez definitivne nazname, ze to je rukama, ne blbym nozem) :-).
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    HENNYVILLE: super, diky moc! asi budu muset trosku upravit techniku, no :) doma mam nejakou levnou tescomu a zvyknul jsem si s tim to kejvani

    LEXXA: diky za nabidku :) asi nakej rovnou vezmu, aspon jeden poradnej nuz do kuchyne bych fakt rad
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    HOBORG: nakiri je sice na krajeni zeleniny a masa, ale je potreba si uvedomit, jak vypadaji JP jidla :-) santoku je takovy nakiri se spickou, neni to ani tradicni JP kudla, vychazi to z Kamagata usuba, ale ta je single bevel a western svet s tim moc neumi ) ja ti doporucim gyuto. Ja sem driv preferoval kratsi kudly 21-24cm ale postupne se toho zbavuju a ted uz me v podstate tajimaji jen delsi kudly. Cili ja krajim 27cm gyutem a dalo by se to nazvat "chopping"
    tady krajim cinu s nakiri https://www.youtube.com/watch?v=O-NZo_4c_5Y
    tady krajim cinu s gyutem https://www.youtube.com/watch?v=vr89dCpYTH0&t=5s

    takhle nejak krajim ja v podstate vsechnu zeleninu, jemny salaty spis trham )
    pokud te zajima neco konkretniho, mrkni na ty linky co sem postoval a muzeme to probrat.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    HOBORG: gyuto. jestli chces ti svuj muzu na par dnu pujcit
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    prosim o radu :)
    chtel bych nejakej poradnej nuz na krajeni prevazne zeleniny, kejvavym pohybem (rocking)
    vim ze na zeleninu jsou urceny nakiri a delsi dobu po nejakym pokukuju, ale par jsem koukal na naky yt howto a vyslo z toho ze tim se takhle nekraji.. takze co? naky santoku?
    nebo se mam radsi naucit spravne pouzivat nakiri?

    HENNYVILLE: cim a jak nakrajis zeleninu na velkej salat?
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    HENNYVILLE: to vypada ze bude krajet rajcata uz na dalku :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KLATIC: kdyby te zajimalo neco trosicku jinyho, tady je maj skopcaci i v V2 (ne white2 aka shirogami2) , mam z toho v praci jednu kudlu a je to kurevsky dobry :-) je to derivat shirogami 2 z Takefu, ale v Sanjo se ji naucili kalit lip nez v domovine, umi to bejt 63-64 tvrdy a pritom pouzitelny. Yoshikane z ni kdysi delalo jejich vrcholnou serii Tamamoku, bohuzel se to uz nikde neda sehnat.

    Wakui - japan-messer-shop
    https://www.japan-messer-shop.de/Wakui-Schmiede/Wakui-V2-Kurouchi-Hocho/
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    EDAK: Hele ja mu nechci kazit kseft, ale nemam rad todle oblbovani lidi a to, ze to hraje na neznalost kupujicich. Ty kecy co je schopnej vyplodit o kudlach Gekko sou sileny. Plus me teda dostal kdyz poradal brusnej kurz na kterej sis musel donyst svy sutry, nebo sis je na miste mohl koupit a na 25 lidi mel bejt 1 clovek co to bude skolit. Plus to taky bylo za nekrestansky penize.
    EDAK
    EDAK --- ---
    HENNYVILLE: dik za info, to ze je to z vystav a ebay, to mi doslo uz davno, obcas to tam i pise, ale vicemene mi prislo ze to pomerne odpovida cene, ale asi jsem proste podlehl jeho souvisle reklame a tapetovani.
    Aspon mi to ulehcilo to nekupovani :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    HERR_FLICK: primo s timhle konkretnim ne, ale brousim dvou kolegum Yoshikane Hakata SKD 165, coz ma taky tendle tsuchime pattern. Mel jsem v ruce jejich nejaky kratsi gyuto z te serie ktery ty postujes. Ty zmineny hakaty o kterych mluvim sou polonerez clad stainless a neco jsem s nema taky nakrajel. Sou krasne udelany, krasne ostry a umi to dost dobre drzet ostri. Finish te urcite nebude nijak omezovat, ma to ciste estetickou funkci. Yoshikane je vyhlaseny top heat treatmentem a jejich Shiro 2 je ultimatni. Yoshikane naucilo spoustu mladejch jak se to dela, je to v podstate nejvetsi nozova manufaktura v Sanjo. Z jejich dilny padaj lidi jako je Naoki Mazaki, Masashi Yamamoto apod. Pokud do nej pujdes, budes z kudly nadsenej.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    HENNYVILLE: nemas osobni zkusenost konkretne s timhle? Resp. S necim blizce podobnym
    Uz driv jsem na nej koukal, ze se mi libi ten finis cepele, zas bych nechtel, aby to bylo na ukor funkce
    Yoshikane: Santoku
    https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/yoshikane/santoku-8-2098-detail
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    EDAK: jestli ti muzu poradit, tak ze zminene skupiny na FB nekupuj nic. Je to vse preprodej kudel z Ebaye, kudly z vystav atd. Jeho prodejni blaboly stylu "only one" jsou k smichu. Kdyz sem mu par mesicu zpet kritizoval jeho vosoupany Yanagiby ktery mely svuj zivot za sebou a frajer to seriozne prodaval jako funkcni nuz, tak se do me pustil ze vim hovno a podobne.) Kupujte kudly jen od serioznich vyrobcu :-) neco o tom vim.

    a Shun sou americky kudly vyrobeny v JP. Za tydle penize se da koupit nasobne lepsi kudla. Kazdopadne kdyz ke me jde na opravu nejaka kudla s masivnima zubama nebo ulomenou spickou, je to v 95% prave Shun :-)
    EDAK
    EDAK --- ---
    tvl, povazuju tuhle diskusi fakt za testera moji odhodlanosti. vzdycky kdyz usoudim ze dalsi drahej a skvelej japonskej nuz do kuchyne nepotrebuju, tak se tady objevi dlouha a narocna diskuse se spoustou doporuceni. A tomu velice solidne sekunduje na fb skupina noze zvostra.
    Zatim jsem nerozebiral kvalitu nabizenych noze pac na tom nemam cas, ale noze Shun Hikari me fakt dostali jenom tim jak vypadaj....
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    HENNYVILLE: dam sem par hot tips na skvely kudly za "par" penez.
    https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/wakui-sanjo
    https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/masashi-yamamoto
    https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/mazaki-migaki
    https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/yoshikane
    http://www.japanesenaturalstones.com/munetoshi-sanjo/
    http://www.japanesenaturalstones.com/kaeru/

    neco je full nerez, neco polonerez, neco carbon clad stainless, neco je celorez. Wakui je podle top pomer vykon/cena. Yoshikane a Mazaki ma top tepelny zpracovani.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZAPPO: jak sam pises-je dulezity odhadnout jestli zvladne uhlikovku, pokud ne, odkazat do na nerez. dulezity je i to, jestli zvladne nejakou udrzbu tech kudel jako je treba brouseni. podle tohodle vseho je potreba vybirat kudlu pro ciziho. je uz i spousta dobrych shopu v evrope ze kterych se da rozumne objednavat. cleancut.se, japanesenaturalstones.com, japan-messer-shop.de a dalsi, toto je asi to s nejlepsim zbozim v evrope. je to za dva dny doma a je to preci jenom trochu vyhodnejsi :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam