• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ARMADILLO: Spis prumernym mnozstvym mozkovych bunek tech debilu, co o tom rozhodujou...
    FINSON
    FINSON --- ---
    ARMADILLO: Přitom by člověk řekl, že kokoti jsou to docela velcí...
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    NEVILL: "Jestli to takhle půjde dál, srovná se zanedlouho délka povolené čepele nožů v Německu s průměrnou délkou německého penisu."
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Ještě kratší čepele. Německo kvůli množícím se útokům nožem zvažuje zpřísnění zákonů - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...-1451091?fbclid=IwAR28i8AfptJRcV7_LbYEpjD3l3iVgCcnbmbJGHYNyijZaxrC-k-rYh_HtQc

    hm, nůž s čepelí do 6cm, jak daleko asi půjdou až tam někdo někoho pobodá nebo pořeže rybičkou? :-)
    RASHEEN
    RASHEEN --- ---
    tenhle nuz dela strasne dlouho,akorat driv to jel vsechno rucne :)
    AZIM
    AZIM --- ---
    moc peknej nuz, akorat to 62 HRC si clovek jen tak asi nenabrousi ...

    Collections – Gough Custom
    https://store.goughcustom.com/collections
    Making a knife the high-tech way
    https://www.youtube.com/watch?v=JxAH6TGgNSA
    KURE
    KURE --- ---
    KOUDY: kdybych mel nejake vyuziti pro pevny nuz, tak P200 by byl horkej kandidat. ale nemam a bohuzel jeho zaviraky mě esteticky neoslovuji.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    mate nekdo neco od nej?

    Unikátní nože mladého designéra používají i čeští vojáci
    https://www.forbes.cz/odesel-z-mikova-a-zalozil-vlastni-znacku-jeho-noze-pouzivaji-i-cesti-vojaci/
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    STEPNI_VLK: nemuzu rict, protoze netusim, jaky hrc ci slozeni maji ty obycejny noze. ja si vybiral primarne podle tvaru, protoze z 90% pouzivam jen sheepfooty nebo kratky santoku, a spicatej nuz mi staci jeden dva, na obcasny bourani a odblanovani velkyho masa z Makra. takze jsem kupoval, rozciloval se, vyhazoval, za nejakej ten rok se mi to vyvrbilo na par modelech, ktery fungujou.
    ono to mas jedno, jak to vezmou do ruky barbari, ztupi se vsechno. nez bych si doma delal furt dusno, tak jsem se na ten nozirskej fetisismus vyprdnul a vzal jsem to pres kvantitu, ve ktery se opotrebeni rozprostre. pro me je lepsi kazdej den dvacet vterin preliznout nejakej z hromady generickejch nozu, nez se kazdej tejden hodinu a pul vztekat nad dvema peknejma kudlama.
    EDAK
    EDAK --- ---
    STEPNI_VLK: no a co tohle? ja mam sice jinej, ale tohle je za primerenou cenu, vg10 bude drzet ostri dobre a velikost to ma podle me tak akorat aby to zvladlo i nakrajet cibuli...
    719059 Shigeki Hocho, Gyuto (fish and meat knife) Japonský nůž Nože Nůž
    http://www.noze-nuz.com/dick/719059.php
    Akorat brouseni bude asi na delsi dobu....
    DAHY
    DAHY --- ---
    STEPNI_VLK: Co něco z těchto? Sám s nima žádnou zkušenost nemám, ale ve fórech si je američtí kuchaři chválí. Mohlo by to být něco mezi blátem a japoncem.

    Série CHEF — MAC japonské kuchyňské nože
    https://www.macnoze.cz/serie-nozu/serie-chef/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YGGDRASSIL: Protahovátko Fiskars v kuchyni máme, jak už jsem psal hned v tom prvním příspěvku. O zbytku zkusím popřemýšlet. Nicméně stejně by se mi spíše hodil tip na nějaký konkrétní nůž, ne takhle obecně. Jinak radíš tedy obecně raději měkčí než tvrdší ocel, chápu to dobře?

    DILDOO007: Moc pěkné, akorát s těmihle velkými noži si to čištění masa dost dobře nedovedu představit. Ale i tak díky za nasměrování.

    PETER_PAN: Jestli jsem dobře dešifroval nápis, tak používá nože Wüsthof. A podle toho, jak ztuha mu šel do toho jablka, tak je teda moc dobře nabroušené nemá. :)
    DILDOO007
    DILDOO007 --- ---
    STEPNI_VLK: http://www.noze-nuz.com/recenze/test_kuchynaku/test_kuchynskych_nozu.php
    Proti doporučovanému Saku Hocho ( Gyuto + Santoku ) nemůžu říct křivého slova. Brousím tak jednou za měsíc na vodních kamenech + samozřejmě před použitím přetáhnu na ocílce.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    STEPNI_VLK: stejny problem jako ty jsem vyresil tak, ze mam na liste patnact stejnych nozu z blata za tri ctyri stovky. Jelikoz mas patnact generickych nozu, ktere tocis, netupi se tak rychle, ani kdyz s nima zena kraji kolac primo na plechu a hazi je v hromade vidlicek do drezu. jeden dva pekny noze se ostry udrzet nedaj, to se pouzivaj furt a na vsechno a cunata je zprasej, ty to pak brousis hodinu, to se neda. vtip je v tom mit jich hromadu a tocit je, a pak je klid. v levny laci nikdy nevis, takze to chce vybirat podle tvaru a vyzkouset, kterej levnej je nenabrousitelnej a kterej naopak ujde, a pak si jich dokoupit spoustu. vsechny se otupi trosku, a pokazde, kdyz se dostane nejaky do ruky mne, tak ho pred pouzitim jen rychle pribrousim brouskem, co mam primo na lince, a nestoji me to tolik nervu, jako kdybych musel od nuly delat ostri na uplne vylagrovanym nozi. Krome pasovky je imho nejrychlejsi dvacet vterin jezdit v protahovatku Fiskars (https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71Ci6aM5UOL._SL1500_.jpg) a jsou pouzitelne, ta mekka "ocel" se rychle brousi. dostacujici uroven kuchynske ostrosti pro me je, kdyz to jakz takz holi a nepizla to mekky rajcata, pak me to nerozciluje, a specialne nabrouseny veci mam schovany.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    STEPNI_VLK: Ja mam jako hlavni nuz do kuchyne Santoku 16 cm FOUR STAR® ZWILLING (nejaka edice k nejakem vyroci, ale to asi neni dulezite). Tvrdost 57 CHR.

    Jako nuz to neni spatny, brouseni mi trva cca 20 minut. Cena byla kolem 1500 CZK. Ostry je cca 3-4 dny intenzivniho pouzivani (zena je doma na materske a vari ze zakladnich surovin, pouziva ho po cely den jako hlavni nuz). Pak to jde o neco dolu a o vikendu uz je ho treba nabrousit. Neni to spatny, ale neni to ono proste. Mozna je to mnou ze neumim brousit, nevim.

    Osobne hledam nejaky 12-14 cm nuz, klasicke konstrukce. Dost se mi libi mensi noze, neco takoveho co puziva Jacques Pépin ve svych poradech. Treba tady https://www.youtube.com/watch?v=8e2aBVRHZdI&list=PL1LaW-AR98H8-Hf3ft0g3sUuV5FCjvDsr&index=2
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NEVILL: Ocílku tam máme, byť tedy netuším, zda zrovna keramickou. Ale po její použití kolegyní jsem ty nože neshledal nijak zvlášť ostrými. Papír spíše ohýbaly, v lepší případě trhaly.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    STEPNI_VLK: Co třeba keramickou ocílku? Jsem si ji před pár lety koupil na pražské výstavě nožů a na takový ty starý kuchyňský nože z měkkého nerezu je to docela dobrý, párkrát to přejedu a nůž je ostrej že se s ním dá řezat papír na proužky. Ono to ostří samozřejmě moc dlouho nevydrží, ale to už jsem si tak nějak zvyknul že to před vařením musím trochu nabrousit.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KURE: A nějaký konkrétní tip na konkrétní ostřidlo?

    Jinak tedy ještě počkám na ID HENNYVILLE, příp. na další tipy. Říkám si, že bych snad nějak dokázal těm ostatním natlouct do hlavy, že jeden nůž bude jen a pouze na čištění masa, a že se s ním bude zacházet pozornějí než s ostatními. Možná jsem naivní. A v tom případě si říkám, že by snad aspoň ta vyšší tvrdost v kombinaci s lepší ocelí mohla pomoci alespoň s tou retencí. Nebo se pletu?

    LODBROG: Nejde tak ani o to proplacení, ale o ten opruz na to furt myslet. Už i tak trpím, když si občas zapomenu vzít na směnu do kuchyně Sharpmaker a mám krájet cibuli či čistit maso. To je s těmi tupými noži fakt doslova a do písmene za trest. Ale to vám určitě nikterak sáhodlouze a barvitě popisovat nemusím.
    KURE
    KURE --- ---
    CAR2N: to fakt neni do kuchyne.


    STEPNI_VLK: problem kterej vidim je prostredi kde nikoho nezajima stav noze. lepsi nuz nepomuze, stejne bude tupej. vyhozeny prachy.

    poridte nejaky snadny ostřidlo, klidne elektricky, kterym tu kudlu protahnes vzdy kdyz ti prijde tupa.
    nebo LODBROG:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam