• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    KURE: Tak naposled asi ve škole, když jsme se učili o eneolitu... :-)

    Hádám že by to mělo být něco jako sendvič, jako kombinace měkčího a tvrdšího materiálu, ale těžko říct jak na tom ta čepel bude po několika letech užívání.
    KURE
    KURE --- ---
    slyšeli už jste o mědi v četeli nože???
    INSANE COPPER KNIFE -Tog Kebony 260mm Sujihiki - My Review
    https://www.youtube.com/watch?v=tiMgZpdDP1Y
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    UBU: Hele s beznym nakupem tam nemam uplne zkusenosti, kamarad dela ve firme ktera od nich bere material ve velkym tak to tam nejak domluvil a prinesl kus pasoviny.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: Jenze to jeho 240 honyaki vazilo min nez tahle 180 bunka :-) to byl trochu omyl )
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: To mě zajímá, líbí se mi to, jen mám strach aby se to na to nelepilo jak kráva, Robert o tom honyaki gyuto říkal, že se na to všechno kurevsky lepí a když něco kraji, tak ti nad nožem roste kominek . Ale ty výhody chápu, to je jasný.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KALIF_WH: Az to bude aktualni, doporucuju to poslat na kaleni nekomu kdo s tim ma zkusenosti. Klidne se na me obrat, nekoho ti domluvim, moznosti je vic. Bude to za postu a par drobnych. Presnej heat treatment z te oceli umi dostat maximum.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: Jo, je to v podstate brouseny jak JP wide bevel. Dle me lepsi na udrzbu, na budouci thinning a lip to poleze do tvrdych veci jako mrkev, celer atd. Ja mam konvex vic osvedcenej na vic workhorse styl kudly. Toto je preci jen kratsi kudla ktera bude excelovat v krajeni mensi zeleniny a masa. Na to je bunka delana.
    UBU
    UBU --- ---
    KALIF_WH: Já tam minule mluvil s nějakým manikem, chtěl sem vědět v jakých to mají rozměrech a jaké minimální množství je potřeba vzít, ale na nic v zásadě neodpověděl a jen že mám poslat písemnou poptávku. Bral si pasovinu?
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HENNYVILLE: Ted doma nemam ale necha se sehnat na Kladne. http://toolsteel.cz/1-2562-142wv13/ obcas ji tam mivaj, jinak nemam kalici pec takze to co si vyrobim pokud to nechci kalit v grilu, coz taky nesnese kazda ocel, musim sam posilat do kalirny. Nad 900° celsia uz je to bez kalici pece celkem scifi, kor pokud tam je v materialovem listu dana nejaka vydrz na kalici teplote. V domacich podminkach se mi zatim povedlo zakalit jenom pruzinovku.
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: To je úplně bez konvexu?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZAPPO: Obcas kdyz se divam na svuj rack s kudlama tak si rikam jestli to je dobry :-) jo, ten vkus o kterym je tu rec, umi bejt obcas trochu nemoc.

    Matus to ma dost namakly co se tyce metalurgie, Breta z EM umi neskutecny kousky s pasovkou. Vsechny kudly od EM sou kaleny u Achima, ale celej ten proces smeruje k tomu to delat sam. Oba kluci chtej vyzkouset HT u Marco Guldimanna, ma prej neskutecny vysledky. Ale co tyce moji vlastni vyroby, mam v planu udelat par zkusebnich kousku, pokud to bude dobry, pustim se do toho taky, i kdyz se tomu zatim v zajmu zachovani vseobecnyho klidu branim :-)
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: Breta web má, jen tam nic moc nemá https://emknives.cz/
    UBU
    UBU --- ---
    ZAPPO: Matus má skvelej blog, nabitej info http://matuskalisky.blogspot.com
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZAPPO: weby nemaji, neni to jejich hlavni pracovni napln :-) delaji to ve volnym case. Jeden je vedec, druhej obchoduje se stavebnima technologiema :-) neco malo se da videt na jejich IG @emknives nebo @matus6x6. Matus je ted ve fazi testovani hamonu na SC125, a snad se konecne spusti projekt myho gyuta 290x58 z 1.2562. Ale s rodinama a delat to vedle hlavni prace je proste tezky )
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KALIF_WH: Tip na idealni brus ti muzu dat :-) a to je ta bunka s cervenou ruckou. Vypada to takto )

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KALIF_WH: Tak lidi co maj zkusenost s 1.2562 v nejake seriove malovyrobe mi pisou, ze pro zkusenejsi doporucujou Durixol V35, je rychlejsi=agresivnejsi (vyssi riziko prasknuti a ohybani) ale lepsi vysledek a zvlada to i SC125 (super cista uhlikovka, nastupce SC145 kterou skoro nikdo neumel zakalit) nebo osvedcenejsi stredne rychlej Durixol 4. Umel bych ty oleje pripadne zaridit. Rozhodne doporucujou nechat aspon 2mm na ostri a pripravit si hodne pasu a nervu na pasovku )))
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZAPPO: Ja ne! To by jeste schazelo proboha :-)

    Kamaradi je vyrabeji, ja jim delam designy profilu, rucek atd. Pak jim delam testera. Pak se pripadne upravuje grind atd.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KALIF_WH: Ty mas 1.2562?? Jako tu nemeckou, nebo nejakej jeji derivat?

    Achim Wirtz, clovek kterej se podilel na jeji vyrobe, stejne jako si nechal udelat 1.2442, doporucuje nechat 2mm na ostri tloustku pred kalenim. Z quenche to bezne dava 67-68hrc, lidem kteri to teda davaji do sendice. Popousteji bezne na 65hrc. 63 uz je na to prej skoda. Chce to prej rychlej olej. Mam ti zjistit do ceho to kali on? Achimovi se ne nadarmo v nemecku rika Stahlguru :-) kluci u nej nechavaji kalit vse! Je to fakt top.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HENNYVILLE: no jeste ma celkem slusnou tvrdost necha se z ni dostat az 62 HRC
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HENNYVILLE: dekuju toho, kdyztak rad vyuziju, respektive mam ted v planu udelat par pokusu s nastrojovkama 19312 a 1.2562. Chce to fakt celkem dost experimentovani, v jake forme muze jit dana ocel na kaleni aby tvarove zustala v pohode jakej vybrus je idealni pro rezivost, jak to udelat stejnomerne. S timhle vsim se porad jeste potykam. U te posledni varky jsem vyzkousel dve oceli a u kazde uplne jiny zpusob vybrusu, masu nechanou na ostri a proslo to bez deformaci nastesti, trochu jsem pocital s tim, ze aspon jedna bude zkroucena nebo prohnuta.
    DWAY
    DWAY --- ---
    HENNYVILLE: krasa, zajimalo me za kolik jde takovy nuz... Jednou mozna... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam