• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KURE: já nevím jak to popsat, už tu padlo, že ten nepoměr ručky a čepele je záměr, ale mě to prostě irituje. Asi je to holt pracovní nůž a tak bych k tomu měl přistupovat.
    KURE
    KURE --- ---
    REDSNAKE: no musíš říct co lahodí tvému oku, nebo alespoň co ti vadí na vzhledu mory.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KURE: Prave proto rikam, ze Moru kdykoliv. A proto dodavam, ze vetsi karbonky (ne nerezy) od Opinelu. Oboji to nevazi nic, kdyz mas stesti (ne jako nekteri, kdo ve Spanelsku dostali 1200€ pokuty za plechovi pseudoparuzek od mikovu v kosiku se zeleninou a chlebem), tak Te za to zas az tak nebudou popotahovat...

    Ten nuz je proste nastroj. Ale sileny. Ma to parametry skalpelu a protom je to vicemene nesmrtelny survival nuz.

    Chtel jsi nuz na cundr, gulas, a tak. To je on.

    Chtel jsem se vlastne vyznat z lasky k Morakniv, podobne jako k Fiskars.

    Potreboval jsem ted v dobe covid-19 kamosce pomoct s nejakym drevem, a nemel jsem patricnou sekeru, tak jsem koupil to, co bych v 1990 povazoval za tabornickou... o 2h pozdej jsem sednul do auta, zaplatil 1000,- za kus plastu a ostri od Fiskarsu.

    To same jsou Mory. To je, za pouziti plastu a minimalizace-velkovyroby uplne jina hra, uplne jinej sport, uplne jinej nastroj.

    Nekupuju plastove veci na jedno pouziti, ani nic na jednu sezonu.

    Mam hruzu z plastu a zbytecnosti.

    Proto mam proste Moru v kazdem baglu a nekolik seker Fiskars.

    Jinak mam samo noze, a sekacky a skalpely a dlata a... to uz kazde ma konkretni zamer.
    Ale kdyz bych utikal z horiciho domu, nebyla by to japonska kuchynska ocel ...

    Tot vse. A potesila me tahle diskuze, ac pisu jak chuj, snad to dobrovzdani ma smysl.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    REDSNAKE: Když ono je to v tomhle segmentu spíš o ergonomii. Mora i ten hultafors (což je stejně v podstatě obšlehnutá mora) jsou pracovní nože. Jakmile to máš v ruce, tak pochopíš, že ta rukojeť je prostě geniální. Vlastně moc nechápu, jak je to možný, protože ručka je dost malá, já mám velkou ruku, ale stejně se mi drží skvěle. Cílem v tomhle segmentu je, aby se ten nůž dobře držel, neklouzal a nebolela tě ruka, když s tím děláš dlouho. Proto taky mají vesměs krátkou čepel, protože dlouhá má větší páku a ruka dřív bolí. Jestli je to hezký nebo ne, je až vedlejší problém. Já nosím v kapse CRKT M16, což je pro mě krásnej nůž, ale že by to byl při držení extra velkej komfort, to fakt ne:)).
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    na všechny ty mory jsem slyšel samou chválu, ale nedělá někdo něco podobného s designem který bude lahodit oku běžnému BFU evropských genů? Přijdou mi ty nože ošklivé jako čert.
    Vím že o tom to v tomhle segmentu asi není, ale pro mě je to docela důležité.
    KURE
    KURE --- ---
    OVERDRIVE: díky, obrázek nad tisíc slov. už si asi rozumíme.
    a ještě zřejmě pro tebe kuchyně = bourání zvířat, pro mě spíš ta cibule na prkýnku.
    a někde na špacíru králíka pytlačit nebudu :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Jinak ad Mora a vyřezávání. Mora dělá nejlepší řezbářský nože, co znám. Ne ty jejich normální řady, ale nože určené na řezbu. Už roky mám Moru 106 a je to naprostá špička: https://www.morakniv.cz/morakniv-rezbarske-noze/morakniv-rezbarsky-nuz-wood-carving-106/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KURE: Pardon, kdyz to po sobe ctu, taky jsem si dal par facek. Jsem utahany. Neni to o brouseni je to o tvaru cepele jako celku. A jsem na mobilu, tak mi moc nejde img src...

    Logika je takova:

    Kdyz se podivas na ostri mory, od spicky cekele do cca 1” vidis relativne ostre zkoseni.

    To je super na diry, rez tahem ala skalpely a pidobne, ale zkus tim vyrezavat, nebo zbavovat maso kuze, uvidis, ze ten tvar zajizdi do kuze v mistech kde nechces, a platky sushi jsou ti nahovno. Nechces udelat v kuzi diru a maso nakrajet jak cibuli.

    To same tvar noze, co daval predchvili Josef K, me sedi vybouleniny ve tvaru D, pripadne uplne rovne kuchynaky vivemene ve tvaru V.
    Mory se moc chovaji jako ziletka, a na praci s kuzi nebo drevem je to VELMI obtezujici.

    Neznamena to, ze ji neoddelis, vubec. Jen to znamena, ze to moc boda, a moc dela diry. Tvarem D tahnes po oblouku, mora je na orezavani pastelek, nebo na vykrajovani sablon...

    Nevim, jak vic to popsat, ale vysvetli to treba obrazek z krabicky skalpelu, ktere pouzivam vcelku vic...

    Mora ma tvar cepele jako ty v levo, na praci z masem a zviraty potrebujes ty v pravo (z pohledu na obrazek)



    KURE
    KURE --- ---
    OVERDRIVE: já se omlouvám ale přestože používáme stejný jazyk, u pulky věcí který píšeš nevím co máš na mysli. hned první věta nedává smysl: mam proste oblibeny tvar brouseni, treba vetsina japonskych kuchynaku
    můžeš to nějak dopsat?

    mam radej vyraznej vykrouzenou cepel to vypadá jak?

    Mory jsou proste do kuchyne prilis agresivni co to znamená, agresivní?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KURE: mam proste oblibeny tvar brouseni, treba vetsina japonskych kuchynaku (ktere mi ale casto zas nevyhovuji z jineho duvodu). To je proste asi moje uchylka, kdy Mora moc pripomina uhlenim wakizasi style. Je to dobre na praci s vydelanou kuzi, neni to dobre v kuchyni (aspon za me). Pro “odsrstovani, odblanovani a jine zbavovani se” mam radej vyraznej vykrouzenou cepel, kdy prinkrajeni tak jako hladim, prave opinely ji maji uplne typicky... to mi sedi, a zaroven Mory jsou proste do kuchyne prilis agresivni. Zkus tim neco nakrajet bez odolne podlozky.

    Mluvim samo o beznych tvarech, filetovaci opinelka i mora maji jine parametry.

    Mory jsou z meho poledu nesmrtelny, ultra levny, ultra lehky nuz, ale na kazdodennost to neni, zato na cundr a konec sveta... klidne.

    V tom smyslu, ze doma mam asi 10 ruznych kuchynaku, sekacek a podobne, ale kdyz bych mel vystacit se dvema, mora bude na pasku, opinelka no.10 v kapse... a muze prijit konec sveta.

    Ale vzdycky muzes naklepat maso kanadou, jen je o tom, jestli v kanade jde i chodit. S Morou jo (uz jsem tim hazel - a trefil, uz jsem tim ryl v ohni a neznicil, uz jsem tim stahoval zajice, krajel tim zrovna prave kanadu a strouhal tuzku... asi tak; jo a taky varil gulas)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Jo, mora je super. Ale trochu mi přijde, že jak se poslední roky snaží dělat různý spešl cool nože, už to není ono. Ocel je asi furt super, ale ten obyč pracovní nůž už to není. Já jsem si oblíbil tenhle hultafors. Je to v zásadě to samý co Mora, taky uhlíkovka, ostrý jak deset pekel, a přitom nůž za sto pade. Mám ho v nářadí a občas tahám na čundry.
    Nůž řemeslnický HVK - Profi oděvy CZ
    https://www.profi-odevy.cz/nuz-remeslnicky-cepel-93mm-hvk.html
    KURE
    KURE --- ---
    OVERDRIVE:
    "Co taky neni dobry je brouseni od spicky po cca 1/3 az 1/5 cepele, ktery je prilis agresivni, a malo prohnuty. Nuz tak ziskava spis vlastnosti pro bodani, nez treba pro stahovani z kuze (a na bodani zas z principu tvaru puuko chybi zastita)."

    vůbec nechápu jak to myslíš. prohnutý broušení? vlastnosti pro bodání? wtf?

    "V opravdove kuchyni preferuju stare karbonove opinelky, ale od te doby, co posrali pojistku, nevim, zatim. Morakniv ma prilis “abstraktni” brouseni, je to strasne jedovate a na caste vareni to proste moc nici podkladove plochy."
    promin, ale tohle je naprostej blabol.
    Už si měl v ruce opravdový kuchynák?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KURE: pokud je i se skrtatkem, je pres litr. V porovnani s vetsimi brasky za 200-400 je to drahe jaxsvin. Jo mam i par vyrazne drazsich kousku od 15k+, pokud jde o to. Ale u Mory je pres litr draho.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KURE:
    HAWKWIND:

    Heh! Vratim se sem po 2 letech a uplne me zahral Hawk, s tim, ze noze, ktere proste miluju a stoji od par stovek do dvou litru vyhodnoti kovar a nozir takhle.
    Taky tech +11 obsahuje i jeden muj like.

    Mory maji nekolik vyhod, z tech zasadnich:
    - neuveritelne jedovate brouseni (doporucuju si na nuz zvykat pobliz dostupne lekarnicky)
    - falesne ostri na spicce, zalomene podobne jako u japonskych nozu, takze jsou dobre treba na krajeni kuze, maso od kosti i od kuze (bacha VUBEC NE NA VYREZAVANI Z DREVA, to muze hodne bolet)
    - uzka cepel dost na taborniceni... cibule se proste spatne kraji tlustym ostrim
    - strenka - hluboko vsazeny cep ostri, za roky jsem zadny neznicil tlakem (za roky jsem zadny neznicil, kdyz se to tak vezme)
    - vaha a vydrz v jakemkoliv batohu, na veky. Mam je v ruznych bocnich kapsach, jeden vsazeny sitim i v popruhu batohu na hrudi, ostrim nahoru; drzi jak z trestu, jak vsechny materialy, tak ostri, tak nuz v pochve
    - pochva - klad i zapor, tak k zaporum:

    Pochva, hlavne, pokud ma pevny uchyt na pasek:
    - je z pevneho plastu a uz jsem ji ohnul pri drepech, plazeni a jinych urbexovych padech a drzkopadech. Zatim se nezlomila ani jedna, ale z tech bilych ocividne zalomenych plastovych uchytu na opasek mam hruzu. Jak jednou zlomis plast, co s tim?

    Jak jsem psal vys, obtah jsem to kuzi, muzes to lepit, natahovat za mokra a nechat vyschnout, zalezi na skillu, ja jsem lama, tak lepim.

    Drazsi varianty maji zaves pouzdra/pochvy na cepu z plastu a tudiz by mel vydrzet vic, za me furt ne-dobry.

    Co taky neni dobry je brouseni od spicky po cca 1/3 az 1/5 cepele, ktery je prilis agresivni, a malo prohnuty. Nuz tak ziskava spis vlastnosti pro bodani, nez treba pro stahovani z kuze (a na bodani zas z principu tvaru puuko chybi zastita).

    Na praci s kuzi nebo drevem to fakt neni.

    Jako tabornicky kuchynak i nuz na rezani lan, krajeni kuze, a vlastne krajeni cehokoliv : dokonale.

    Mam i rybarskou filetovaci variantu, a taky dobry.

    Pokud bys nehral na konec sveta (coz ja hraju furt, tudiz mi veci musi vydrzet vecne), myslim, ze za ty penize s tim klidne muzes stipat polinka za pouziti polinka.

    V opravdove kuchyni preferuju stare karbonove opinelky, ale od te doby, co posrali pojistku, nevim, zatim.

    Morakniv ma prilis “abstraktni” brouseni, je to strasne jedovate a na caste vareni to proste moc nici podkladove plochy.

    Ale mam jej ve vecech, v kapsach bund, na pascich kalhot vezmi a odejdi, v ruznych batozich, v aute v prihradce.


    (Jo jeste: ani klips, ktery by mel jit vycvaknout z pasku snadno nesundas, to je lepsi shodit pasek, ale tenhle klips docela drzi na kapse, nebo na pase katat).

    (Sorr za lama recenzi, ale MoraKniv proste CHCES... zkusenost 6-7 let, doplnuju Opinelem, kde potrebuju to, co mi na Morach vadi... bacha na hnaty!)
    KURE
    KURE --- ---
    OVERDRIVE: drahe jaxsvine? fakt? nůž za 500?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    NEVILL: Me by zajimalo, jak moc je ve svete legal tohle “puuko”... je drahe jaxsvine, ale psal jsem nedavno, ze Morakniv jsou noze, ktere, podobne jako nastroje Fiskars (jo a jine, a mnohem drazsi) proste funguji. A to roky.

    Mam od MoraKniv asi 6-7 nozu, od rybarskych az po ten jejich survival z karbonky (blac, orange je stainless)...

    Tak jsem si udelal radost, a poridil jsem si nuz, ktery ma vsechny parametry jejich brouseni, ocele a strenek, a zaroven mi jej snad nikde na leristi nevybali (samo ne z prirucky). Uvidime. Ale kdyz drobecek, tak Morakniv Neck Knife

    (Jedine co, tak jejich plastova pouzdra “dopouzdrovavam” kuzi, pac jak to jednou rozlames - a ne, ze by zavesy netrpely, tak uz to neopravis. Takze ala kukri... plast nechavam vevnitr a potahuji kuzi)...



    KURE
    KURE --- ---
    HAWKWIND: diky.
    HAWKWIND
    HAWKWIND --- ---
    Ty Okský nože nemaj moc řapu uvnitř ručky...
    HAWKWIND
    HAWKWIND --- ---
    KUŘE -většina těchhle moderních ocelí, stejně jako nerezky se objevila v okamžiku kdys měl stroje který dokázaly frézovat nebo soustružit tak vysokou rychlostí, že ti normální nástroj shořel. Čili v okamžiku kdys měl motorizovanou fabriku a soustruhy točící přes 1500 otáček. Tak někdy kolem 1930 máš první rychlořezky, stejně jako nerez a průkopníkem krom Kruppa nebo některejch anglickejch fabrik byla naše Poldovka.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Best Knife You Can Buy Under $50!!?? | Terävä Jääkäripuukko
    https://www.youtube.com/watch?v=BlGP_5-m4_Y
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam