• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: tak to se omlouvam zase já :D

    mimochodem, že s tím pořád otravuju, tuhle enduru bych si fakt nechal líbit
    Endura® 4 Mahogany Pakkawood HAP40/SUS410 Exclusive - Spyderco, Inc.
    https://www.spyderco.com/...og/details/C10WD/Endura-4-Mahogany-Pakkawood-HAP40-SUS410-Exclusive/1100
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: Souhlasim a pripadne se omlouvam, linkovany Paysan bych do bezne seriove produkce neradil :-) Jinak zrovna mne rikat, ze nad Spyderco ohrnuji nos, to neni fer :-))
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: fakt nejsem spyderco fanboy:D ale musim se jich zastat. Oni dělají (taky) premiový nože.
    Dělají docela hodně malých serií kdy vydají nějaký svůj model nějak vyšperkován. Nebo dokonce ve spolupráci s nějakym slavnym xichtem. bejvá to drahý, bejvá to z exotickejch materiálů a po té co serie zkončí, jde to blbě sehnat. třeba zde:
    Paysan™ - Spyderco, Inc.
    https://www.spyderco.com/catalog/details/C238TI/Paysan/1781

    Zároveň je jasný že endura nebo delica v plastu je přesně ten workhorse spotřebák nad kterym ohrnuješ nos :)
    Asi bych radši ztratil nějakou blbou sebenzu za trapnejch $520, než toho Paysana :D :D *)

    *) obsah příspěvku byl psán s notnou dávkou nadsázky a humoru.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    VACA: V poradku, rad tomu budu rikat jinak, treba "běžná sériová produkce", nebo "nářadí" nebo nize uvedene "velkovýroba".

    Hlavne mi slo o to, ze v kontextu tohodle boardu bych nedaval Spyderco pod "lepší značky nožů", coz mi zavani premiovkou.

    Kdyz mistni Spyderco nebo BM spadne z utesu, asi se u toho zavztekame, ale odkracime si do obchodu pro jiny, at uz ten samy, nebo novejsi design tehoz.

    Jenze kdyz tohle predvedes treba s CRK nebo Spartan Blades a ke vsemu s custom designem, ktery se proste uz nedela, tak hodne stesti se shanenim noveho. A i financne to bude asi bolet vic, nez takovy ten mistni sedy prumer.

    A nemusi to byt nutne jen o cene nebo sehnatelnosti, nebo exoticke oceli - Rekneme kdybys mel rybicku po dedovi, sice za par korun, ale "byla po dedovi". Nerekl bych o ni "spotrebka", protoze ta emocialni hodnota je tam velka.

    MATT
    MATT --- ---
    nevite, maj nekde v praze vystaveny Esee Avispu a Zancudo?
    CROSS
    CROSS --- ---
    VACA: já už jsem se k tomu vyjadřoval, ale i kdybych se toho pojmu podržel, tak je spotřebka a spotřebka. Když zlomim Moru z Hornbachu, dojedu si tam pro novou za pět franků. Když zlomim čepel na Charge, pošle mi Leatherman novou. ;-] Jinak bych řekl, že spotřebka je z principu každá kudla, kterou člověk používá, protože kudlu můžeš ztratit, zapomenout v zavazadle při odbavení na letišti a podobně.

    Ale on to Launcher nemyslel nijak negativně, spíš asi v tom smyslu, že zavírák za litr si nikdo nedává do vitrínky, je to nástroj na práci. Že ti vydrží deset a víc let asi neni zas tak divný, koneckonců je to ze železa. :-]

    Když tak o tom přemejšlim, vlastně nevim, jakou kudlu používám nejdýl. Asi nějakej švýcarák, kde taky na nějakým tom roku pěti deseti moc nesejde.
    VACA
    VACA --- ---
    me jen fascinuje vase uzivani slova "spotrebka". BM mam asi 13let, z toho valnou cast jako edc, ten nuz udelal mnoho tvrde prace a jeste dalsich xx let udela.
    Pojem spotrebni material si predstavuju uplne jinak.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NEVILL: To me CRK je Chris Reeve Knives ;-)

    Jinak z toho co pises, mym pohledem:

    ZT - Spotrebka
    Rocksteak - Neznal jsem, uznavam to nevypada jako spotrebka
    Viper - spotrebka

    Rozlisuji to s dovolenim velmi jednoduse podle ceny, od toho Viper a ZT mas spoustu nozu za 5k CZK. To by se u CRK stat nemohlo :-))

    Jinak to "spotrebka" nemyslim vubec zle, ostatne z nozu nejvic nosim Benchmade Phaeton, Benchmade Bugout, Leatherman MUT. A nevim co muze byt vic spotrebka nez Leatherman a Bugout...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: Ano, s timto zcela souhlasim. Omlouvam se, ze jsem tam nenapsal rovnou "coz nic nemeni na tom, co rikas" - coz jsem tam napsat chtel, ale nejak mi to vypadlo.
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: to co píšeš je pravda ale nikterak to neodporuje tomu co jsem psal já.
    spyderco a benchmade a třeba to ZT, jsou spotřebky ale "lepčí", maj značku za kterou si lidi ochotně připlatí.

    NEVILL: jo dobrejch značek nožů je víc :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    Nevim, jestli "spotřebka" je ten správnej termín, spíš masová výroba nebo velkovýroba, ale zrovna u Spyderca bych řekl, že se snažej pokrývat velký spektrum úrovní, rozlišujou to i podle místa produkce (vyráběj i v USA nebo v Japonsku) etc. Nepíšu to proto, že bych měl ke Spydercu nějakej osobní vztah (Delicu jsem prostě kdysi u někoho viděl a líbila se mi, jinej nůž od nich nemám), spíš mi přijde, že je těžký to shrnout jednim slovem. Taková Toyota v nožích. ;-]

    Je asi jasný, že u kudel za $500 a víc to s masovou výrobou nebude snadný, protože poptávka po takovejch má svoje limity. Pro velkovýrobce je snadnější si do těchto cenových relací udělat výlet, než pro nějakou handmade garážovku nasekat kudly za $50. Navíc s velkovýrobou to ztrácí punc exkluzivity, bezpochyby důležitej pro určitej typ zákazníka.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    KURE: K tomu co psal Launcher bych asi přidal ještě Chris Reeve (hlavně Sebenza, že jo), Rockstead, určitě Zero Tolerance, a celkem pěkné nože dělá taky Viper byť nevím nakolik širší okruh lidí tuhle značku zná...na jejich nožích je sympatické že snad skoro všechny mají čepel z M390...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: "lepší značky nožu" - Jestli je rec o folders, tak treba CRK, Spartan Blades, Hinderer...

    Benchmade a Spyderco, ktere uvadis, jsou spotrebka. A nic proti tomu, zvlast ty Benchmade mam moc rad.
    KURE
    KURE --- ---
    CROSS: protože můžou. jaký jsou teď lidma vnímaný lepší značky nožu? benchmade a spyderco.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    CROSS: Dolar určitě tak výrazně neposílil, je jen o fous slabší než švýcarský frank. Pár let zpátky to bylo naopak, ale víceméně se drží na zhruba stejné úrovni.
    CROSS
    CROSS --- ---
    HERR_FLICK: ok. 190 vs 280 chf. Takovýho posunu v kurzech dolaru vůči franku jsem si nevšim.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    CROSS: mozna je to prostym faktem, ze dolar vuci korune vyrazne vyskocil nahoru
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    CROSS: jednou ze strategii boje proti kopiim je to ze kopirujou strategii luxusnich znacek jak v marketingu tak v tom ze se delaji limitovany edice, casto treba primo pro jednoho obchodnika, cislovany atp. kery pak jdou na tyhle nonsense ceny
    CROSS
    CROSS --- ---
    STALK: zrovna u spyderca jsem o tom nedávno dumal. Přijde mi, že v nějakej moment před pár lety masivně zdražili a netušim proč. Před šesti lety jsem si jako náhradu za jinou ztracenou Delicu koupil tuhle (telefon to krapet rozmazal, sorry za to), v přepočtu za nějakých 4500, nedávno jsem na ni ve stejném obchodě narazil v přepočtu za sedmičku. A co jsem koukal na jiný modely, ty ceny mi přišly celkově jako hroznej přestřel.

    STALK
    STALK --- ---
    MATT: imho je to často jako s hadrama - platíš taky značku :) ale taky se na tohle někdy ptam. - proč musí stát spiderco delica trojku když dozier kabar stojí sedum stovek - pro mě jsou to podobný nožíky (a jo mam oba :) nevyznam se moc v ocelích. poznam akorát že se něco brousí snadno a něco ne a že na uhlíkovou musim dávat bacha aby mi nezrezla :) znalci prominou
    KURE
    KURE --- ---
    IXTREMIST: v malo seriovce 10ky kusů v nějaký manufaktuře možná. Ve veliky fabrice pochybuju.
    Celej ten nůž má 42g, takže cena materiálu je pár centů (benchmade z toho dělá všechno takže bude nakupovat tuny...). Fabrika na nože si to bude kalit sama,ve svým zařízení, cena toho kalení rozpočtená na jednu čepelku budou taky centy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam