• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    FINSON
    FINSON --- ---
    SN0WCRASH: D2 je kalitelná na vyšší tvrdost a má mít lepší retenci ostří, na rozdíl od N690 to není úplně nerezovka. Lišku jsem ji ale chytnout neviděl, na mých nožích jenom tak lehce to tmava patinuje (ale zdaleka ne tak vyýrazně jako uhlíkovka). N690 by se měla kapánek líp brousit, ta D2 pokud je fakt tvrdá na hranu svých možností (dost výrobců tvrdí, že ji honí na 60HRc), tak už pro broušení na kameni asi může být trochu výzva a řeší se to pak diamantovými brousky), nicméně třeba na zavíráku od Queen Cutlery D2 nabrousím na kameni a kůži úplně v pohodě. Osobně mezi nimi v praxi nepoznám rozdíl :-)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    FINSON: parada, vdaka.

    Nejake nazory ohladom N690 vs. D2? Rychlym googlenim na nete spadaju do rovnakej kvalitativnej kategorie, zda sa..
    FINSON
    FINSON --- ---
    SN0WCRASH, SN0WCRASH: Keramické / diamantové tyčinky. Lansky tuším dělá přímo nějaké kužely na broušení zubatých ostří, tyčinky na Spyderco Sharpmakeru mají trojúhelníkový průřez se zaoblenými hranami a ty jsou taktéž zamýšleny pro broušení takovýchhle tvarů...
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    ci su na to nejake "udelatka" :)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    IXTREMIST:
    KURE: jj, kvoli tvaru. Ked by som si ho kupil, chcel by som ho brusit rucne na kameni a ide mi o to, ako sa dostat okolo tohto bodu:

    KURE
    KURE --- ---
    SN0WCRASH: jako proc? kvuli tvaru? nebo kvuli té D2?
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    SN0WCRASH: kvalitním kamenem, optimálně diamant
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    Ako tu Z200 D2-ku moze nabrusit obycajny smrtelnik? Resp. ako sa to brusi?
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Tak jsem napsal na ANV, prý je to chyba a mám jim to poslat na seřízení pojistky.
    ALTAR_OF_FILTH
    ALTAR_OF_FILTH --- ---
    VOMAJDA: Mám Z100 a je to z mých nožů nošený nejčastěji. Klip byl naopak důvod, proč mne zaujal, já ty robustní plíškové nesnáším.
    FINSON
    FINSON --- ---
    VOMAJDA: Za mě suverénně nejhorší kup tohoto roku: FINSON + FINSON. Původně jsem ani neplánoval to tady zmiňovat, protože mi to jenom leží v komoře, ale tak asi sem nějaký malý hejtík s fotkou postnu.
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: mam plastovou Z100 koupenou vloni na Příbramský výstavě, jedinou výtku bych měl ke klipu, bylo dost hrozný ho přendat na levou stranu, ty drátky se různě kroutily a nespolupracovaly.
    A pocitově bych byl razši za bytelnější než jen drátovej, ale drží. A přijde mi že se relativně rychle otupí, ale možná jsem zmlsanej.
    Pojistka je naprosto perfektně padnoucí.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Jaké máte zkušenosti s noži od Acta Non Verba? Já dostal k narozeninám Z200 D2 a po opadnutí prvního nadšení (ten nůž vypadá fakt super a je nádherně lehoučkej) jsem zjistil, že je potřeba ho otevírat poměrně razantním švihnutím, aby liner lock správně zamknul čepel. Pokud při otevírání švihnu jen o trochu málo, nebo ho zkusím otevřít "obouručně" pomalu, tak liner lock stávkuje a už jsem se takhle málem pořezal, když se mi nečekaně začal zavírat. Než jsem na to přišel, tak to chvilku trvalo, protože pojistka trochu cvakne, ale nezaskočí správně.

    Mluvím přesně o tomhle modelu (varianta Dural/Liner Lock):
    Z200 D2 - ACTA NON VERBA
    Z200 D2 - ACTA NON VERBA
    https://www.anvknives.com/clearance/z200/
    VLKOUNEK
    VLKOUNEK --- ---
    KURE: sorry, psal jsem to ve spechu.
    Jen jsem se zamyslel, jestli bude zmena u Hippovych nozu zmenou vyrobce.
    Dost pouzivanych nozu od Hippika/Madarice jsem videl znicenych.
    Ale vetsina to ma ve vitrine, takze asi ok. PS:Cetl jsem o spolupraci mjr. Hippika s Mikovem, ale na vlastni oci jeste zadny nevidel
    FINSON
    FINSON --- ---
    Když už jsem tady zmínil Hejkala, uvědomil jsem si, že jsem se tady ještě nepochlubil customem od něj, přitom ho už mám rok nebo spíš dva, hm...
    A sedmičku teda rozhodně nestál :-) Dokonce ani pětku. Jednoželízkový, pružina a čepel z pera V3S, na střenky jsem z osobních důvodů chtěl ovocné dřevo, takže je tam třešeň.
    Fotka z dneška, modří vědí :-)

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    FUNIAK: Jestli s ním nemáš v plánu dělat nějaké extra velké prasárny, tak mohu rozhodně jen a pouze doporučit. Zvláště pak tu verzi s framelockem a D2, co mám já. Krájel jsem s ním chleba, vykrajoval a porcoval ovoce a zeleninu, napichoval žrádlo, nařezal stovky kartonových krabic, ořezával klacky či špejle, špičkou dělal díry do kůže či látky, když jsem je potřeboval, v práci jsem s ním odblaňoval maso na tatarák a spoustu dalších činností, na které si už ani nevzpomenu. Jo, a v nynější době koronové jsem na jeho sponě nosil pověšenou roušku, když jsem ji zrovna nemusel mít na držce (neuvěřitelně praktická věc!). Nikdy mě nenechal na holičkách.

    A takovou tu opatrnost, o které píše VACA, jsem k němu choval jen zpočátku. Postupem času jsem se nebál ho používat prakticky na cokoliv - a tím nemám na mysli nějaké páčení či utahování/povolování šroubků, protože fakt nejsem kokot a na podobné věci používám v nejhorším švýcarský zavírák, který s sebou nosím v tašce.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Tvl za sedmičku, pravda bez pilky, s tou ho tipuju spíš na devět, můžu mít zavírák od Hejkala. V jediném unikátním originále, ručně vykovaný a broušený, z podstatně lepší oceli. A se střenkami z pravého parohu, samozřejmě.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    leatherman je fajn srovnani a tohle je pokus o porovnani z poobneho soudku i typove https://www.knifecenter.com/item/BO4021/boker-folding-hunting-knife-stag-handles
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    KURE: jasně no...akorát Leatherman je trochu jiná liga...

    Charge TTI shodou okolností mám, akorát ještě tu starší verzi, ne plus... :-)
    KURE
    KURE --- ---
    LEON_KOWALSKI: NEVILL: :D tak vzhledem k tomu že ten mikov je víceželízkový nůž, "pracovní", tak se celkem nabízí tohle porovnání
    Leatherman CHARGE® PLUS TTi | LEATHERMAN - Oficiální dovozce multitoolů Leatherman
    https://www.leatherman.cz/produkty/multitooly/leatherman-charge-r-plus-tti/
    sice to nemá paroh, a to ani falešnej, ale titanový šasí a S30V čepelka taky nejsou marný
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: *za par asi tak 20let :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam