• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    FUNIAK: No fuj, nachystejte kameny!
    KURE
    KURE --- ---
    FUNIAK: tak je lepší mít nože ohoblovaný timhle než úplně tupý. :)
    FUNIAK
    FUNIAK --- ---
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    mě se líbí ten nápad s hrnkem. proč to tak nedělat dál, když funguje?
    mizí hrnek?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    DOCKINEZ: Mám něco trochu menšího co dělá Lansky, na ty staré kuchyňské nože z měkkého nerezu, co byly tisíckrát přebroušené, to bohatě stačí párkrát protáhnout.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DOCKINEZ: Keramická ocílka, hrubost 800 je to co hledáš
    MATT
    MATT --- ---
    DOCKINEZ: ja obtahuju keramickou tyckou, na vetsi brouseni mam lanskyho a nedavno jsem kupoval cinsky diamanty.
    https://www.knifestock.cz/arkansas-sharpeners-ceramic-rod-4-1-2-inch-ac72-p54849
    KURE
    KURE --- ---
    ale pochopitelně esli ti tenhle tvar nevyhovuje, tak prostě mít po ruce podobně hrubej kamen plochej.
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: ocelová ocílka má uhladit ostří, tahle keramická je prostě kulatej keramickej brousek se zrnitostí tak asi 1000
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DOCKINEZ: Ty keramicky asi budou fungovat trochu jinak nez ocelova ocilka, ne?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ocílku mám, nefunguje mi (což bude rukama, ale prostě mi není dáno se to naučit a nechci v tom marnit další čas)
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: tohle by mohlo fungovat dobře na obtažení.
    Ocílky na každodenní a spolehlivé ostření kuchyňských nožů
    https://www.knifestock.cz/ocilky-c149?f=sort=custom_recommended|properties[]=411;1663,411;2792

ale konkrétní zkušenost nemam, já koupil nějaký keramický tyčky na příbramský výstavě nožů už před děsnou dobou.
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: no jestli si ochotnej obtáhnout to na hrnku, tak to vidim na nějakou keramickou tyčku/ocílku,
    nebo nějakej přiměřeně jemnej kamen na kterym to obtahneš.

DOCKINEZ: lansky se mi nelíbil ani kameny ani ta konstrukce, taky jsem to dal pryč. když chci něco seriozně nabrousit, mam kmfs rival. Ty diamanty jsou super na udělání novýho ostří a mam i dokoupeny kameny na vyleštění.

Na takový to přelíznutí kuchyňáku uprostřed cibule vyndam tohle
    SHAPTON Glass Stone HR grit 2000 medium SH-50302 - Brusné kameny | KNIFESTOCK
    https://www.knifestock.cz/shapton-glass-stone-hr-grit-2000-medium-sh-50302-p81856
    položim to na vlhkou utěrku na desku, a párkrát to obtáhnu. Nebo mam kůži na kusu prkna s brusnou pastou a obtáhnu to na tom.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    REDSNAKE: Ano, o to mi přesně jde. Když uprostřed krájení rajčat nebo cibule zjistím, že už to není ono, tak není čas na dlouhý operace.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: A nepredstavuj si nejaky profi pulhodinovy brouseni, fakt smrdli mrdli obtah na to abych mel cerstve obtazenej nuz na odblaneni typicky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    REDSNAKE: Díky, to zní hodně dobře.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DOCKINEZ: Lansky jsem mel a prodal jsem to. Ty kameny nikam nepridelavam, maji zespodu gumu, drzi to na procovni desce. Vytahnu, obtahnu, uklidim. Imho to bude casove srovnatelny s hledanim hrnku o kterej brousis ty.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    REDSNAKE: Já do budoucna pořídím Lansky brousky na systematičtější údržbu, ale to neřeší můj problém. Při práci doma v kuchyni nemám čas vyndávat kameny, přidělávat je ke stolu, brousit atd. Mezitím se mi na pánvi pětkrát spálí oběd :)

https://www.waragod.cz/lansky-professional-sada-brusnych-kamenu-lkcpr-5-ks/?g=1&gad_source=1
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DOCKINEZ: Mam nejaky diamanty z aliexpressu a jsem s tim moc spokojenej. Zadny velky srany, zadni maceni, obtahnu na 600, obtahnu na 1200 a zas to reze krasne.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zdar, čím brousíte nože, když pracujete v kuchyni a potřebujete rychle dobrousit ostří? Nemám čas v takovou chvíli vytahovat brusný kameny, ocílka nefunguje (nebo to s ní neumím) a takovej ten bazmek od Fiskars (viz foto) taky ne.

Tak prostě šáhnu po hrnku a nůž obtáhnu o něj. To funguje krásně, ale přeci jen bych možná rád něco sofistikovanějšího :)

Díky

JOHY
    JOHY --- ---
    REDSNAKE:
    MATT:
    DOKKTOR:

díky, pro mě je to prostě na běžný užití, nejsem fajnšmeker, ani snob, zároveň nemám úplný znalosti o kování. rád bych nůž ne běžný vaření, ten litr je prostě takovej bonus "vyber si co by se ti líbilo za 1000 - já: hezkej funční nůž".
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam