• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    VALDA
    VALDA --- ---
    No můžeš to nahradit presem (já nemám mašinku) nebo předžezvovanou, kapávanou, filtrovanou, atd. kávou, ale mě tam ten instant přišel zajímavý.

    A máslo? ... no přece kalorie!! :) - no vlastně přesně nevím. Je to experiment a prostě jsem ho do receptu přidal. Praktický efekt tam asi nemá (jako aby to nehrudkovatělo, ap.), snad to jen trochu zjemní a ten tuk chuť taky trochu pozmění (dává se třeba do grogu). No a inspirací pro mě možná bylo i to, že jsem ho zahlédl v jednom receptu na čokoládu.

    Ten recept:
    Montezumův recept na přípravu čokolády
    Potřebujete 20 g kakaového prášku, dvě lžíce cukru. lžíci MÁSLA, půl litru vody, trochu soli, na špičku nože chilli, asi 5 cm vanilkové tobolky, špetku mleté skořice a nového koření.
    V pánvičce promícháte kakaový prášek s cukrem, solí a mletým kořením, přidáte máslo, které necháte rozpustit a pomalu budete dolévat vodu. Spolu s vanilkou vaříte za stálého míchání asi dvě minuty na mírném ohni. Pak vyjmete vanilku a čokoládu můžete před podáváním ještě našlehat.

    Je mi jasné, že tady to máslo efekt má - nedává se mléko, ve kterém je tuk obsažen, tak je to ošetřeno máslem - to může mít i odlišnou chuť (mně třeba klasické (kostka) máslo mo chutná
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    VALDA: zní to fér...:) akorát ten inštant..., k čemu je dobrý to máslo?
    VALDA
    VALDA --- ---
    klasický velký kafáč :) - 2,5 dl
    ale jinak dle chuti a nálady.
    Jo a s tím instantem jsem to asi trochu přehnal - nemám zkušenost. Po spánku a zatím ani stopa :? Ale stojí to zato
    MUXX
    MUXX --- ---
    VALDA: a množstí? objem hrnku tím myslím
    VALDA
    VALDA --- ---
    Právě jsem si udělal a popíjím chuťovku.
    Rozpustil jsem si čokoládu s trochou másla, zalel mlékem, uvedl do vysokých teplot a pořádně rozmíchal. => čokoláda
    Do hrnku jsem dal instantní kafe (hodně) (jinak ho nepoužívám, ale tady mi přišlo vhodné), zalel trochou vody (samozřejmě vřelé :) a dolel čokoládou.
    Voalá. Hotovo.
    Poměr vody a čokolády je cca 1 ku 1 ve prospěch čokolády. Chutná to :)
    ani špetka chilli, ani kapka rumu :) - ale dát by to tam šlo
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    PARANOIDANDROID: to je náhodou skvělej napravovák, ale toho instantního kafe bych tam nedával víc jak lžičku a pak to chce přidat aspoň dva cukry, jinak je to moc hořký... :O)
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    rano jsem zkousel to kafe v jogurtu a malem jsem ho v sobě neudržel, chrrr,... to je fakt jenom pro silný nátury!
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    mlíko plnotučný!!
    VALDA
    VALDA --- ---
    super to provedu. Používam figaro na vaření - není žádná, která by mi chutnala víc (snad jen hořká s oříškama nebo studentská :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALDA: Čokoládu ( ne mléčnou, čím větší obsah kaka tím lépe jde rozpustit) -nalámat na kousky a rozvařit v troše mlíka/ vody - míň se připaluje.
    VALDA
    VALDA --- ---
    PARANOIDANDROID: jojo. rumová tresť mě taky napadla. Jinak dávám přednost rumu (když na něj dojde), ale tady mi asi opravdu stačí vůně :) a rozvařit čoko ... mám strach, abych to kafe nepřepálil, ale asi je to jediná možnost, jak tu čokoládu kvalitně rozpustit a nemít presovač
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    VALDA:pojud nemáš doma presostroj s tryskou ( na roztavení čokolády s kapkou mlíka) tak doporučuju předžezvit, slít a potom v čisté kávě rozvařit čokošku... a koneckonců rumová tresť stačí... teda pokud jde o vůni :)
    VALDA
    VALDA --- ---
    PARANOIDANDROID: musím vymyslet, jak to udělat, aby se mi tam ta čokoláda rozpustila úplně - dělám si kafe v džezvě a kybych dával čokoládu už do ní, tak se obávám velkých ztrát (??). Dál musím opatrně s chilli - máme domácí, trochu hrubší a asi ostřejší, tak jde dost cítit a rumu mi asi stačí slza na ovonění - ta chuť mě tam trochu ruší. Jinak OK
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    chuť
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    Třeby když mám chť na pekelnosti, tak si koupím normální pytlik random robusťáka, párkrát ho zlehka přepražím na pánvičce, pak vařím rovnou na té pánvi s vodou (ev. špetkou koření či co...), párkrát převařím, sleju přes velehusté slévaci sítko a tradá... vcelku chutná silná a hlavně tuze voňavá kardiovaskulární masáž se podává...:)
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    NEVILL: A to já podle nálady. :-)
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    Áááá, právě držím v ruce pytlíček Jamaica Blue Mountain a nemůžu se dočkat, až si ho ve středu s kamarádkou umeleme a nasypeme do mašinky... :-)
    CNV
    CNV --- ---
    SMK: Zkus Colombii od Cafe Corsini, jestli máš možnost. Cafe Corsini dělá taky jednodruhovky a jednu lepší než druhou.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    PARANOIDANDROID: čistá robusta jo?? no nevim, co jsem to párkrát zkoušel, tak mi to zdaleka nechutnalo tolik jako arabica...tak ještě když se to v nějakém poměru namíchá, ale samotnou robustu bych snad ani nemusel...
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    SMK: reklamní slogan zní takhle:

    "India Taj Mahal

    Pro všechny, kdož si myslí, že pouze Arabica má druhově čistou chuť – překvapení! Tento druh kávy Robusta, kterému se daří v oblastech Tamil Nadu, Kerala, Malabar a Baba Budan, poskytuje jemnou, ale silnou kávu, která je díky tmavšímu pražení minimálně rovnocenná s většinou druhů top-espressa. Zcela bez nakyslé příchuti, se střední plností, se výborně hodí také pro všechny speciality jako je cappuccino a Latte Macchiato."

    ...no, nerad bych křivdil ale podle mne se hodí akorát tak pro ty "speciality".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam