Hele co jsem dostal!!!
a
a ještě jednou :)
a při této příležitosti bych se vás, kteří již kávovar používáte delší dobu, rád zeptal, jakže to vlastně je...
Když v tom dělám, tak to nejprve trochu rozhycuju (na plný plyn - pár minut). Potom stáhnu na minimum a čekám dokud to nedofučí/prská. Je to správně nebo je lepší to nechat celou dobu na větším plynu, ať je tam větší tlak??
Ať to ale dělám jakkoliv, tak mi zezačátku vždycky kafe do konvičky teče - chrčet a prskat to začne až tak v polovině procesu. Je to OK nebo by to tak mělo být už od začátku?
Jinak jsem si k této příležitosti koupil své první "zahraniční" kafe - Etiopii. Jako dobré (každopádně je míň kyselá než obyč), ale asi jsem čekal větší bombu :) Zkusím zase něco dalšího. Máte typ na nějakou "silnější"/aromatičtější odrůdku?
MATTAM: to v žádném případě ne. Kafe (čaj) obsahuje kofein (tein), který je vědecky prokázaným povzbuzovadlem :) Pokud by sis to chtěl znázornit na grafu, tak vybuzení kávou je intenzivnější (vyšší křivka) a netrvá tak dlouho a u čaje je to mírnější (nižší křivka) a delší ;)
//mimochodem pokud to dáš před sportem, tak by se to mělo taky projevit - tzn. ne jenom proti spánku//
Je to taky (jako většina věcí návyková látka), takže si na to můžeš zvyknout a potom je to různé. za A to nemusí mít tak velké účinky jak dřív za B stačí ti "pomyslet" a už jsi vzhúru ... Což trochu souvisí s tím placebem. Taky nevím kolik ti je - u mě zamlada (řekněme tak 20-) to nějaké kromobyč znatelné účinky taky nemělo a i teď (25+) jsem schopen si dát kafe a jít si lehnout. Ale během učení se na zkoušky (v mém případě večerní a noční hodiny) mi bylo neocenitelným pomocníkem :) No a když dáš do vyhledávače sovo kofein, tak se dočteš víc než já vůbec kdy uvidím :)
JEDI: tak s tím bych byl raději opatrný - slabším (a třeba nemocným) by to taky mohlo urvat srdce :) a časem pajšl
DAVE_PAGE: placebo a účinek - asi přesně. K tomu se nejspíš dopracujem všichni.
U alkoholu bacha. Kafe na sebe "váže" alkohol a tělo ho potom pomaleji odbourává (nebo tak nějak) a taky odvodňuje (kteroužto fci má i alkohol), takže proložit to nějakým nealkem je záhodno