hm,
barista, kterej dělá články pro bohémy vede pouze k mikropěně, což je sice teoreticky, z hlediska chuti, dobře, ale prakticky je to špatně.
existuje totiž pěna a mikropěna. nejočividnější rozdíl je v tom, že na pěně jsou vidět bublinky, kdežto na mikrop ne. Oficiálně se používá mikropěna k přípravě latté a pěna k přípravě kapučína (machiata a podobných minoritních nápojů). Většina dnešních baristů (včetně tučka) se snaží buďto všechno připravovat z mikropěny a srát na to, anebo vytvářet jakýsi hybrid v pěně, která je sice jemná, ale stále ne tolik - je tedy lehčí a udělá na povrchu bílej koláč, kterej vypadá jako pěna.
jenže, čeští zákazníci jsou zvyklí na pěnu na všem, včetně latté. právě u nás vznikl hybrid v podobě semaforu v longové sklenici. získal označení latté machiato, kvůli podobnosti - pěna se válí na kafi.
takže paradoxně, servírujete-li kávu tak, jak máte, můžete se taky nechat slušně vyřvat.
pravděpodobně nejlepší škola k mikropěně je tohle
http://www.youtube.com/watch?v=bNJXJ_toW6c . není to nic závratného, ale za to to dělá učení se mikropěny velice jednoduché (a věřte mi, já kdysi prolil mléka...)
cca deset sekund drží trysku pod povrchem a mléko tím vzdušní, pak zhruba stejně dlouhou dobu rotuje.
následně s pitcherem několikrát udeří o stůl, aby rozbil bublinky a pak kafe promíchá a trošku zchladí pěnu.
při přípravě pěny se nerotuje, tryska se pořád drží u povrchu.
a nějaký mléko na kapučíno bych mrdal, v ruce jsem to neměl, ale určitě je to nějakej reklamní trik anebo jsou v tom přidaný nějaký humusy - když to jde z normálního plnotučnýho mlíka, nebudu do toho cpát nic navíc, přeci.
sám mám zatim nejlepší zkušenosti s plnotučnym od tatry, ale zkoušel jsem tak tři značky, možná najdu něco lepšího, jednoho dne ;)