• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    dnes rano som si spravil latee

    a dobre bolo :)

    inak vzdy ked robim late, tak si dam do mlieka hned na zaciatku vanilkovy cukor a tok ho spenim, potom je late sladke hned s prichutou vanilky.
    je to tak hodne fajn
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: to dokonce doma někde mám...asi zajdu do tchiba a vyzkouším to jejich z kapslí a porovám je...

    BTW poslední dobou kupuju kafe v Arko v palladiu a nemůžu si vynachválit (mají víc druhů - kupovala jsem tu reformní kávu)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: No musim rict, ze ted delam na novych Faemach a je to opravdu dost sila, ale ses samozrejme nejlepsi, tak neflamuj;-)
    btw. co varis za kavu?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BOTA01: prosím? máš tyvole proudovej motor v nějakym kávovaru?
    neříkám, že dělám mikrop stějně, ale rozhodně velice podobně - doma mám la san marco, v jedný práci dvě wegy a v druhý nějakou cosicosi brasilii, všechno jsou to profi stroje, a že bych stříkal mlíko všude okolo, to teda ne ;)

    navíc, tohle je očividně taky nějakej profi, jenom jednopáka.

    ... a nakonec, co se týče toho videa, líbí se mi, jak je jednoduchý, a přesně ukazuje tu nejjednodušší cestu, kterou to zvládne brzo každej nováček, a nic víc.. ani hned nevystřihne perfektní rozetu, nekecá do toho žádný píčoviny a tak. prostě to je video, co se dá sledovat pořád dokola, aniž by nějak extra sralo.

    GHOSTDOG: tak ti nevím, pořád jsem dost zásadně skeptický.. ale doma to zkusím, proč ne.

    GHOSTDOG: bialettiho mocca konvička, vždycky. neomezuješ se na kafe v kapslích a kafe to dělá.. ne přímo perfektní, ale hodně, hodně blízko. a dá se to sehnat za kilčo. jsou i mutanti, který jsou na elektřinu.
    žádnej kapslák ti v tom nemůže nijak konkurovat, ať ti kdo chce říká co chce.

    jediná propast by mohla bejt v čištění, ale hádám, že někdo, kdo se zúčastní baristickejch kurzů, nebude línej udělat pro dobrý kafe trochu víc práce ;)

    AGOG: no, a kde to sme, vole, když musí kafe lahodit očím, protože pít se nedá? ;)
    AGOG
    AGOG --- ---
    GHOSTDOG: Sice na primacafé foru o rowentě říkají, že je to nespolehlivý přístroj, ale v práci mají kolegové pákovku která by měla umět všechny druhy kapslí. Původně jsem o ní uvažoval. A taky mají typ jen na kapsle. Jako příležitostný přístroj bych to zkusil.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    máte někdo zkušenosti s kávovary na kapsle? chtěla bych tak pořešit dobrý kafe na chalupě, kde nejsme pořád, aby jsme pořizovali dražší přístroj, ale zase docela často na to abychom "trpěli" nescafe a podobný hnusy...takže uvažuju pořídit nespresso nebo tchibo na kapsle...
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: V podstate s tebou souhlasim, ale clovek v praxi stejne vetsinu navodu zavrhne a najde si svoji cestu..K tomu videu bych dodal, ze je rozdil v tlaku v trysce mezi domacima masinkama a profi kavovarem. Kdybych rozjel vir podle tveho navodu na nasi Faeme, tak stiram mleko ze vsech sten kolem, takze tolik k youtube-skole;-)

    GHOSTDOG: Zkousel jsem opoakovane a nenasel jsem rozdil..ale pokud nekomu pomuze placebo, proc ne..
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: já ho používám protože z normálního mlíka to doma prostě neudělám...krom toho ji používá pán tady http://www.dumkavy.cz kde jsem ochutnala imho jedno z nejlepších v praze...a taky ji doporučovali na tomto kurzu http://www.skolakavy.cz (asi že školitel vyvíjel tu pro tatru)
    AGOG
    AGOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: Á jazzman :) Díky za názor.

    ERNEST_GASKIN: Možná, protože sklo a štíhlé k tomu vypadá více moderně než bucláček.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    samozřejmě, pro vlastní užití, jet jenom v mikropěně ;)

    a ještě jedna věc, další retardovanej českej zvyk je servírovat kapučíno do latté hrnků a laté do skleniček, což nedává žádnej smysl. klasika, preso malej, americano/doppio/cappucino velkej, latté obřík bucláček.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hm,
    barista, kterej dělá články pro bohémy vede pouze k mikropěně, což je sice teoreticky, z hlediska chuti, dobře, ale prakticky je to špatně.

    existuje totiž pěna a mikropěna. nejočividnější rozdíl je v tom, že na pěně jsou vidět bublinky, kdežto na mikrop ne. Oficiálně se používá mikropěna k přípravě latté a pěna k přípravě kapučína (machiata a podobných minoritních nápojů). Většina dnešních baristů (včetně tučka) se snaží buďto všechno připravovat z mikropěny a srát na to, anebo vytvářet jakýsi hybrid v pěně, která je sice jemná, ale stále ne tolik - je tedy lehčí a udělá na povrchu bílej koláč, kterej vypadá jako pěna.
    jenže, čeští zákazníci jsou zvyklí na pěnu na všem, včetně latté. právě u nás vznikl hybrid v podobě semaforu v longové sklenici. získal označení latté machiato, kvůli podobnosti - pěna se válí na kafi.
    takže paradoxně, servírujete-li kávu tak, jak máte, můžete se taky nechat slušně vyřvat.

    pravděpodobně nejlepší škola k mikropěně je tohle http://www.youtube.com/watch?v=bNJXJ_toW6c . není to nic závratného, ale za to to dělá učení se mikropěny velice jednoduché (a věřte mi, já kdysi prolil mléka...)
    cca deset sekund drží trysku pod povrchem a mléko tím vzdušní, pak zhruba stejně dlouhou dobu rotuje.
    následně s pitcherem několikrát udeří o stůl, aby rozbil bublinky a pak kafe promíchá a trošku zchladí pěnu.

    při přípravě pěny se nerotuje, tryska se pořád drží u povrchu.

    a nějaký mléko na kapučíno bych mrdal, v ruce jsem to neměl, ale určitě je to nějakej reklamní trik anebo jsou v tom přidaný nějaký humusy - když to jde z normálního plnotučnýho mlíka, nebudu do toho cpát nic navíc, přeci.
    sám mám zatim nejlepší zkušenosti s plnotučnym od tatry, ale zkoušel jsem tak tři značky, možná najdu něco lepšího, jednoho dne ;)
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    AGOG: zkus ho a uvidíš...fakt není...
    AGOG
    AGOG --- ---
    BOTA01: Díky, taky pěkný odkaz.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    AGOG: Prvni delas vzdy penu a pote ji vmichas zpet do mleka co je dole v latiere. Neni to nic tezkeho..zkus mrknout treba sem - http://blog.labohemecafe.cz/2008/10/01/kava-a-mleko/ Je to jen o praxi.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Aha tak už mi bylo porazeno nechat to odstát. Tak uvidíme.
    AGOG
    AGOG --- ---
    GHOSTDOG: Párou se mi to ještě nepovedlo. A možná, že to nebylo ještě dost napěněné. Četl jsem i názor, že mléko na capp. je obyčejné mléko jen s jiným názvem.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    AGOG: koupit mlíko na capuccino /dělá tatra a kuí - tatra se mi zdá lepší/...ale i tak teda nevím jak s ručním šlehačem...já dělám párou...
    AGOG
    AGOG --- ---
    Když už se mi podařilo našlehat pěnu ze smetany v ručním člehači na kávě hned zmizí. Je nějaký postup, nebo fígl aby pěna ka cappucchinu vydržela?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    XDAISYX: Vetsine lidi staci na povzbuzeni 10-15mg. Akorat lidi co jedou v energydrincich maj pocit ze potrebujou vic, ale tam byva problem jinde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam