• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: No fuj!
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    CROPPCA
    CROPPCA --- ---
    DARLIN: zaujal mě ten tvůj nápad s vanilkovým cukrem a hnedka sem ho vyzkoušela s mým kafem: kafe, půl vody, půl ohřáté našlehané 12% smetany s tím vanilkovým cukrem a navrch skořici. A je to vážně výborné.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Se ti dostal nejakej bordel do kavovaru asi.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Tak nic, chuť se mi vratila :)
    AGOG
    AGOG --- ---
    Je možné, že mi zkysla káva a to všechna najednou ač jedna byla téměř nová a další dvě jsem skladoval cca 10 dni ve vakuových dózách s tím, že jsem z nich odsypával. Dneska odpoledne prostě ať dělám o dělám při pití je nakyslá. Nebo nějaká fiziologická reakce, jsem přepitej, nebo teď jsou všude chřipky... fakt nevim.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AGOG: k prazeni.
    AGOG
    AGOG --- ---
    GHOSTDOG: No prodává se, ale nevím jestli se zpracovává k pití, nebo jestli je k pražení.


    ERNEST_GASKIN:
    ZUZKAOU: Díky
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: S tema mechanikama vazne nevim, varil jsem jen na tehle Faeme - viz. pekny odkaz - http://vanklinkenbergsoftware.nl/faema/Faema/Faema%20Ariete%20Overhaul.html akorat se dvema hlavama a zda se mi to stejne, jako u te nove Enova.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    AGOG: a na co se používá nepražená?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    AGOG: ne. je tvrdý jak pecka. po pravdě pražený zrno je hrozně křehký, drží pohromadě skoro jen díky klenbovitý skladbě ;)
    ZUZKAOU: mnop, máš materiál, tvar a design, žejo, všechno se tak nějak počítá. dobrej hrneček se dá správně nahřát, ale hned nechladne.. proto porcelán (ještě se dělaj sklenice z dvojitýho skla).. zbytek už je ale jen o designu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AGOG: Nevím jak kafe, ale kakaové boby se nepražené melou hodně špatně, protože jsou měkké a mastné, takže mi ucpávaly mlýnek.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Jak je to se zelenou nepraženou kávou? Zrno je stejně tvrdé jako pražené, jde tedy normálně umlít?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ERNEST_GASKIN: hele jakej je rozdíl mezi různejma tupátkama na kafe? Kamarád si z Kanady objednávla nějaké děsně kultovní a patřičně drahé.
    Mně nějak mi nedochází, v čem jsou rozdíly.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BOTA01: no, to je jasný, že jsem nejlepší ;))
    hele, paradoxně, na nejlepších strojích mám to nejhorší kafe. snad 40/60 mix od bristotu a nemám sebemenší kontrolu nad mlýnkem, předemletá káva se tam skladní klidně i tejden, než mi vypadne do portfaileru - navíc je dávka imho podvážená, nekecám, může mi z toho padat tak 4g kafe. mlíko samozřejmě šlehat můžu, ale kde je chuť šlehat mlíko, když ho stejně naleju do patoku ;)
    ... takže se bohužel žádný vyžitý na wega strojích nekoná, což mě mrzí.
    v druhý práci, na brasilii, je to už mnohem lepší. nějakej 100 mix od bohémů, kterej bych sám o sobě sice za krále nepasoval, ale slouží dobře. otevřenej mlýnek, na kterej můžu sahat. čistě teoreticky se tak dá říct, že tam mě od dokonalosti dělí lepší volba směsi a lepší kávovar, ale i tak zvládnu snad nejlepší kafe v holešovicích, ne-li ve větším okruhu.

    ... zbývá mi tedy ještě ten doma. tam mám samozřejmě několik káv, vč. různých rostlin na příležitost. jedu ovšem jen jednodruhy, nevím, zda-li budu v budoucnu eperimentovat se směskama, moc to ale nevidim.
    plus mě tam čeká ještě pár investic, na který v současný době nemám, musím nakoupit pitcher, pořádnej tamper (nějakej sem sehnal, ale je na hovno), šlehací trysku (mám klasickou parní), možná držák na portfailer, abych si nekurvil klouby na každym pátym kafi. samotný portfailery by potřebovaly upgrade taky, mám hluboký 57ky a raděj bych 59/60. pak kraviny jako porcelán, chemky na protažení, atd atd. celkově ty investice vidim tak na 5t, a jak říkám, nemám na to a nějakou dobu mít nebudu.

    už tak ale říkám, že u mě doma je nejlepší kavárna v praze, a nijak extra se nebojím, že by tomu bylo jinak ;)

    btw, když říkáš, že jedeš na novejch faemách, maj e61 mechaniky, nebo ne?
    o tom jsem jen slýchával, rád bych si na to sáh ;)
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    dnes rano som si spravil latee

    a dobre bolo :)

    inak vzdy ked robim late, tak si dam do mlieka hned na zaciatku vanilkovy cukor a tok ho spenim, potom je late sladke hned s prichutou vanilky.
    je to tak hodne fajn
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: to dokonce doma někde mám...asi zajdu do tchiba a vyzkouším to jejich z kapslí a porovám je...

    BTW poslední dobou kupuju kafe v Arko v palladiu a nemůžu si vynachválit (mají víc druhů - kupovala jsem tu reformní kávu)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: No musim rict, ze ted delam na novych Faemach a je to opravdu dost sila, ale ses samozrejme nejlepsi, tak neflamuj;-)
    btw. co varis za kavu?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BOTA01: prosím? máš tyvole proudovej motor v nějakym kávovaru?
    neříkám, že dělám mikrop stějně, ale rozhodně velice podobně - doma mám la san marco, v jedný práci dvě wegy a v druhý nějakou cosicosi brasilii, všechno jsou to profi stroje, a že bych stříkal mlíko všude okolo, to teda ne ;)

    navíc, tohle je očividně taky nějakej profi, jenom jednopáka.

    ... a nakonec, co se týče toho videa, líbí se mi, jak je jednoduchý, a přesně ukazuje tu nejjednodušší cestu, kterou to zvládne brzo každej nováček, a nic víc.. ani hned nevystřihne perfektní rozetu, nekecá do toho žádný píčoviny a tak. prostě to je video, co se dá sledovat pořád dokola, aniž by nějak extra sralo.

    GHOSTDOG: tak ti nevím, pořád jsem dost zásadně skeptický.. ale doma to zkusím, proč ne.

    GHOSTDOG: bialettiho mocca konvička, vždycky. neomezuješ se na kafe v kapslích a kafe to dělá.. ne přímo perfektní, ale hodně, hodně blízko. a dá se to sehnat za kilčo. jsou i mutanti, který jsou na elektřinu.
    žádnej kapslák ti v tom nemůže nijak konkurovat, ať ti kdo chce říká co chce.

    jediná propast by mohla bejt v čištění, ale hádám, že někdo, kdo se zúčastní baristickejch kurzů, nebude línej udělat pro dobrý kafe trochu víc práce ;)

    AGOG: no, a kde to sme, vole, když musí kafe lahodit očím, protože pít se nedá? ;)
    AGOG
    AGOG --- ---
    GHOSTDOG: Sice na primacafé foru o rowentě říkají, že je to nespolehlivý přístroj, ale v práci mají kolegové pákovku která by měla umět všechny druhy kapslí. Původně jsem o ní uvažoval. A taky mají typ jen na kapsle. Jako příležitostný přístroj bych to zkusil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam