• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    AGOG: a na co se používá nepražená?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    AGOG: ne. je tvrdý jak pecka. po pravdě pražený zrno je hrozně křehký, drží pohromadě skoro jen díky klenbovitý skladbě ;)
    ZUZKAOU: mnop, máš materiál, tvar a design, žejo, všechno se tak nějak počítá. dobrej hrneček se dá správně nahřát, ale hned nechladne.. proto porcelán (ještě se dělaj sklenice z dvojitýho skla).. zbytek už je ale jen o designu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AGOG: Nevím jak kafe, ale kakaové boby se nepražené melou hodně špatně, protože jsou měkké a mastné, takže mi ucpávaly mlýnek.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Jak je to se zelenou nepraženou kávou? Zrno je stejně tvrdé jako pražené, jde tedy normálně umlít?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ERNEST_GASKIN: hele jakej je rozdíl mezi různejma tupátkama na kafe? Kamarád si z Kanady objednávla nějaké děsně kultovní a patřičně drahé.
    Mně nějak mi nedochází, v čem jsou rozdíly.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BOTA01: no, to je jasný, že jsem nejlepší ;))
    hele, paradoxně, na nejlepších strojích mám to nejhorší kafe. snad 40/60 mix od bristotu a nemám sebemenší kontrolu nad mlýnkem, předemletá káva se tam skladní klidně i tejden, než mi vypadne do portfaileru - navíc je dávka imho podvážená, nekecám, může mi z toho padat tak 4g kafe. mlíko samozřejmě šlehat můžu, ale kde je chuť šlehat mlíko, když ho stejně naleju do patoku ;)
    ... takže se bohužel žádný vyžitý na wega strojích nekoná, což mě mrzí.
    v druhý práci, na brasilii, je to už mnohem lepší. nějakej 100 mix od bohémů, kterej bych sám o sobě sice za krále nepasoval, ale slouží dobře. otevřenej mlýnek, na kterej můžu sahat. čistě teoreticky se tak dá říct, že tam mě od dokonalosti dělí lepší volba směsi a lepší kávovar, ale i tak zvládnu snad nejlepší kafe v holešovicích, ne-li ve větším okruhu.

    ... zbývá mi tedy ještě ten doma. tam mám samozřejmě několik káv, vč. různých rostlin na příležitost. jedu ovšem jen jednodruhy, nevím, zda-li budu v budoucnu eperimentovat se směskama, moc to ale nevidim.
    plus mě tam čeká ještě pár investic, na který v současný době nemám, musím nakoupit pitcher, pořádnej tamper (nějakej sem sehnal, ale je na hovno), šlehací trysku (mám klasickou parní), možná držák na portfailer, abych si nekurvil klouby na každym pátym kafi. samotný portfailery by potřebovaly upgrade taky, mám hluboký 57ky a raděj bych 59/60. pak kraviny jako porcelán, chemky na protažení, atd atd. celkově ty investice vidim tak na 5t, a jak říkám, nemám na to a nějakou dobu mít nebudu.

    už tak ale říkám, že u mě doma je nejlepší kavárna v praze, a nijak extra se nebojím, že by tomu bylo jinak ;)

    btw, když říkáš, že jedeš na novejch faemách, maj e61 mechaniky, nebo ne?
    o tom jsem jen slýchával, rád bych si na to sáh ;)
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    dnes rano som si spravil latee

    a dobre bolo :)

    inak vzdy ked robim late, tak si dam do mlieka hned na zaciatku vanilkovy cukor a tok ho spenim, potom je late sladke hned s prichutou vanilky.
    je to tak hodne fajn
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: to dokonce doma někde mám...asi zajdu do tchiba a vyzkouším to jejich z kapslí a porovám je...

    BTW poslední dobou kupuju kafe v Arko v palladiu a nemůžu si vynachválit (mají víc druhů - kupovala jsem tu reformní kávu)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: No musim rict, ze ted delam na novych Faemach a je to opravdu dost sila, ale ses samozrejme nejlepsi, tak neflamuj;-)
    btw. co varis za kavu?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BOTA01: prosím? máš tyvole proudovej motor v nějakym kávovaru?
    neříkám, že dělám mikrop stějně, ale rozhodně velice podobně - doma mám la san marco, v jedný práci dvě wegy a v druhý nějakou cosicosi brasilii, všechno jsou to profi stroje, a že bych stříkal mlíko všude okolo, to teda ne ;)

    navíc, tohle je očividně taky nějakej profi, jenom jednopáka.

    ... a nakonec, co se týče toho videa, líbí se mi, jak je jednoduchý, a přesně ukazuje tu nejjednodušší cestu, kterou to zvládne brzo každej nováček, a nic víc.. ani hned nevystřihne perfektní rozetu, nekecá do toho žádný píčoviny a tak. prostě to je video, co se dá sledovat pořád dokola, aniž by nějak extra sralo.

    GHOSTDOG: tak ti nevím, pořád jsem dost zásadně skeptický.. ale doma to zkusím, proč ne.

    GHOSTDOG: bialettiho mocca konvička, vždycky. neomezuješ se na kafe v kapslích a kafe to dělá.. ne přímo perfektní, ale hodně, hodně blízko. a dá se to sehnat za kilčo. jsou i mutanti, který jsou na elektřinu.
    žádnej kapslák ti v tom nemůže nijak konkurovat, ať ti kdo chce říká co chce.

    jediná propast by mohla bejt v čištění, ale hádám, že někdo, kdo se zúčastní baristickejch kurzů, nebude línej udělat pro dobrý kafe trochu víc práce ;)

    AGOG: no, a kde to sme, vole, když musí kafe lahodit očím, protože pít se nedá? ;)
    AGOG
    AGOG --- ---
    GHOSTDOG: Sice na primacafé foru o rowentě říkají, že je to nespolehlivý přístroj, ale v práci mají kolegové pákovku která by měla umět všechny druhy kapslí. Původně jsem o ní uvažoval. A taky mají typ jen na kapsle. Jako příležitostný přístroj bych to zkusil.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    máte někdo zkušenosti s kávovary na kapsle? chtěla bych tak pořešit dobrý kafe na chalupě, kde nejsme pořád, aby jsme pořizovali dražší přístroj, ale zase docela často na to abychom "trpěli" nescafe a podobný hnusy...takže uvažuju pořídit nespresso nebo tchibo na kapsle...
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: V podstate s tebou souhlasim, ale clovek v praxi stejne vetsinu navodu zavrhne a najde si svoji cestu..K tomu videu bych dodal, ze je rozdil v tlaku v trysce mezi domacima masinkama a profi kavovarem. Kdybych rozjel vir podle tveho navodu na nasi Faeme, tak stiram mleko ze vsech sten kolem, takze tolik k youtube-skole;-)

    GHOSTDOG: Zkousel jsem opoakovane a nenasel jsem rozdil..ale pokud nekomu pomuze placebo, proc ne..
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: já ho používám protože z normálního mlíka to doma prostě neudělám...krom toho ji používá pán tady http://www.dumkavy.cz kde jsem ochutnala imho jedno z nejlepších v praze...a taky ji doporučovali na tomto kurzu http://www.skolakavy.cz (asi že školitel vyvíjel tu pro tatru)
    AGOG
    AGOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: Á jazzman :) Díky za názor.

    ERNEST_GASKIN: Možná, protože sklo a štíhlé k tomu vypadá více moderně než bucláček.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    samozřejmě, pro vlastní užití, jet jenom v mikropěně ;)

    a ještě jedna věc, další retardovanej českej zvyk je servírovat kapučíno do latté hrnků a laté do skleniček, což nedává žádnej smysl. klasika, preso malej, americano/doppio/cappucino velkej, latté obřík bucláček.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hm,
    barista, kterej dělá články pro bohémy vede pouze k mikropěně, což je sice teoreticky, z hlediska chuti, dobře, ale prakticky je to špatně.

    existuje totiž pěna a mikropěna. nejočividnější rozdíl je v tom, že na pěně jsou vidět bublinky, kdežto na mikrop ne. Oficiálně se používá mikropěna k přípravě latté a pěna k přípravě kapučína (machiata a podobných minoritních nápojů). Většina dnešních baristů (včetně tučka) se snaží buďto všechno připravovat z mikropěny a srát na to, anebo vytvářet jakýsi hybrid v pěně, která je sice jemná, ale stále ne tolik - je tedy lehčí a udělá na povrchu bílej koláč, kterej vypadá jako pěna.
    jenže, čeští zákazníci jsou zvyklí na pěnu na všem, včetně latté. právě u nás vznikl hybrid v podobě semaforu v longové sklenici. získal označení latté machiato, kvůli podobnosti - pěna se válí na kafi.
    takže paradoxně, servírujete-li kávu tak, jak máte, můžete se taky nechat slušně vyřvat.

    pravděpodobně nejlepší škola k mikropěně je tohle http://www.youtube.com/watch?v=bNJXJ_toW6c . není to nic závratného, ale za to to dělá učení se mikropěny velice jednoduché (a věřte mi, já kdysi prolil mléka...)
    cca deset sekund drží trysku pod povrchem a mléko tím vzdušní, pak zhruba stejně dlouhou dobu rotuje.
    následně s pitcherem několikrát udeří o stůl, aby rozbil bublinky a pak kafe promíchá a trošku zchladí pěnu.

    při přípravě pěny se nerotuje, tryska se pořád drží u povrchu.

    a nějaký mléko na kapučíno bych mrdal, v ruce jsem to neměl, ale určitě je to nějakej reklamní trik anebo jsou v tom přidaný nějaký humusy - když to jde z normálního plnotučnýho mlíka, nebudu do toho cpát nic navíc, přeci.
    sám mám zatim nejlepší zkušenosti s plnotučnym od tatry, ale zkoušel jsem tak tři značky, možná najdu něco lepšího, jednoho dne ;)
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    AGOG: zkus ho a uvidíš...fakt není...
    AGOG
    AGOG --- ---
    BOTA01: Díky, taky pěkný odkaz.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    AGOG: Prvni delas vzdy penu a pote ji vmichas zpet do mleka co je dole v latiere. Neni to nic tezkeho..zkus mrknout treba sem - http://blog.labohemecafe.cz/2008/10/01/kava-a-mleko/ Je to jen o praxi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam