• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    BL00DER: to by mě zajímalo kolik procent personálu co obsluhuje mašinu za 20k má vůbec nějaký baristický kurz...protože narazit na dobrou kávu v kavárnách kde tyhle mašiny mají je imho pořád zázrak....

    BTW všechni pochybovači o kvalitě kávy z plastových bazmeků se klidně můžou zastavit na ochutnávku v košířích:-)
    BL00DER
    BL00DER --- ---
    MACATA_PRDELKA: Ja jsem treba za ty informalce o tom nejdrazsim pristroji, ktery si zde nemuzeme koupit rad. Je dobre vedet, ze z bezneho domaciho presovace clovek nemusi dostat o moc lepsi kave ne z moka konvicky a plati si v podstate akorat za design & pohodli. Spouste lidi takove doporuceni usetri hodne penez. A alespon to rozbiji onu marketingovou masaz o vynikajicim kafi, ktere z toho tece. Dobry pristroj na preso stoji pres 20 tisic a abych z nej dostal vyborny napoj, tak musim byt v srdci skrytym baristou? Dobre, to mi za to nestoji. Ale jsem rad za to, ze vim, ze pristroj o pet tisic levnejsi muze delat kafe srovnatelne s moka konvickou, kterou uz davno mam.

    Me taky chutna kdejaka "brecka", ale prijde mi, ze diky tomuto foru mam alespon moznost volby. Muzu jit na opravdu dobre kafe, protoze zde k tomu ziskavam zivotne dulezite informace. A tim myslim oficialne dobre kafe. To znamena kdyz se na nem sejde deset baristu, ci ochutnavacu kavy, tak budou vsichni chrochtat blahem. A o tyto informace uplne prijdem, kdyz budem psat, ze ernest nema pravdu, protoze me chutna kafe z "toho kavovaru co mame v praci".

    Ja tu profesni aroganci chapu, podle me je opravnena. Treba se ji bariste uci v petisemestrovem kurzu a ma jim pomoci, aby se na prvni pohled odlisili od bezne obsluhy kavovaru ;-).

    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    LUKAS87: ach jo. možná to tak vyznělo, ale rozhodně jsem to tak nemyslela.

    na jednu stranu oceňuji informace, kterých se mi tu dostává.

    na druhou stranu, možná sem jen hloupá, tam uvnitř furt čtu: z žádného přístroje, co tady můžete koupit neuděláte nikdy to nejlepší espresso. ani trochu dobré espresso. a už vůbec nemáte šanci si dát v praze dobré cappuccino. a ten skvělý kávovar si tu stejně nemůžete koupit. už mi tam chybí jen ten dlouhý nos.

    já si třeba pochutnám na espressu s pěnou z některých domácích laciných pákových strojů. a dokonce mi chutná i to nespresso, ať je to chemka nebo ne.
    taky mi chutná presso lamborghini ve fitku na mělníku, latté je slabší, ale není špatné.
    užívám si cappuccino tady http://www.cuketka.cz/?p=2751 i jinde. a orca latté v coffee heaven, aťsi je to fastfood.

    existuje tisíce chutí a já chci zpochybnit, že jenom jedna je ta nej a všechno ostatní daleko za ní.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    a přitom by stačilo překousnout tu trochu závisti, že má někdo doma lepší kávovar, aby se člověk dostal k tomu důležitýmu, co se píše uvnitř...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    je pravda, že se to tu trochu stává oneman show. ernest má doma nejlepší kávovar, jaký v okolí 500km není a ostatní toho nejlepšího kafe nikdy nedosáhnem, neochutnáme a můžem se leda posadit na prdel.

    mám zkušeost s vínem, že to nejlepší a nejdražší z celé ochutnávky mě nesedne, nebo teda chutná, ale víc mi chutná to za poloviční cenu. a tak radši strávím chutný večer s no. 4 než v lesku no. 1.

    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    VAMPIREGIRL: von má veselej život, bo má všechny tyhle luxusní věci doma.

    -------
    na druhou stranu - nebylo by od věci nechat osobní problémy každýho z nás doma, ne? ehm.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ERNEST_GASKIN: ne, i tady mají kapučíno.... a jestli jsi tak óbrvybíravej, jak se prezentuješ, tak máš smutnej život spíš ty než já :-D
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ERNEST_GASKIN: pokud uvaris v ciste konvicce zdalo se mi ze v tom citim ten hlinik. nejmarkantnejsi je to pokud cichnes uz k prazdne konvicce. ta s "patinou" krasne voni kavou, a i uvarena kava voni tak nejak interzivneji. umyta konvicka voni jak ešus. cili rekl bych ze ten nanos je v podstane nutny pro separaci kavy od hliniku.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    WITCHIE: sorry blbě čtu...ale fairtrade bych nezatracovala...byla jsem v guatemala na několika kávových plantážích a i místní potvrzovali že na těch fairtrade mají lepší podmínky...
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    GHOSTDOG: no ja jsem nemyslela fairtraide ale bio - co je jedno nemusi byt druhe a naopak. Ohledne fairtraide znacek si myslim svoje, bohuzel vic marketingu nez skutecne zlepseni podminek pracujicich v miste produkce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele nechcete někdo vymazat z nástěnky ten Jacobs?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    Domnívám se, že Fairtrade a Bio u nás nemá tak široký sortiment, aby si člověk mohl dobře vybrat.

    V tomhle mám naochutnaných spíš mnoho a mnoho druhů čokolády, včetně výletů do Vídně a Švýcarska, a v tom Fairtrade a Bio sortimentu to končí u nižší střední třídy. A k nám se z kvality stejně dováží minimum značek. Sorry za trochu OT.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: já mám doma kafe v množství na přibližně měsíc a to do lednice nedávám. takže bych ty piskly mohla mít teoreticky třeba na lince. stačí, že nebudou na přímém světle. v budoucí kuchyni by se to i vešlo, jenže jsem minimalista a mám ráda holé plochy, vše uklizeno za dveřma, jen kávovar na ozdobu.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    GHOSTDOG: ještě jsem si vzpoměla že jsem kdysi byla na testování fairtradových káv viz http://gurmetklub.cz/kava-vonava-degustace-fairtrade-kavy-espresso.html
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    WITCHIE: teď jsem koupila zrnkový fairtrade v marks a spencer a v porovnání s tím co kupuju normálně (Reformní káva z Arko) mi nechutnala vůbec...

    k nekončící diskuzi o automatických přístrojích - mám jeden takový doma (Saeco odea go) a umí lepší kafe než servírují v průměrné pražské kavárně...takže tak...

    BTW nebudete mít někdo cestu do londýna? strašně toužím po balíčku kafe odstud http://www.monmouthcoffee.co.uk/
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Já mám oldshoolovou mahagonovou lednici a miluju jí, jen do ní neni vidět:) Takhle, máme garsonku a už takhle stěhuju jednou do měsíce, abych to tu poskládala nějak vejditelně... přibejvaj nám hudební nástroje, pracovní věci a další lednice, byť malá by fakt nebyla kam dát:)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ANIQUE: směsi se prodávají zrnkové. pokusil bych se vybírat takové, u kterých je dáno "složení" a metoda pražení. tak se můžeš bavit i sledování toho ;)

    ne, řekl jsem že šlehač zvládne stejnou jarovou mrdku ;) respektive, předpokládám, že i s jeho pomocí by mělo jít vytvořit perfektní mikropěnu.. ale to jsem nezkoušel a pravděpodobně to budu muset podrobit bližšímu výzkumu ;)
    postup už se tu probíral. zahříváš mléko, do cca poloviny procesu ho stretchuješ tak, že pod povrch vháníš vzduch, pak ho rotuješ. velice zjednodušeně ;) mléčnej teploměr za pětikilo ti v tomhle může hodně pomoci.

    co se týče podmínek pro kafe, žádný zásadní rozdíl bych v tom nepozoroval. takhle mi ale lednička může stát vedle kávovaru.. a já nemusim šplhat o patro vejš k domácí lednici pokaždý, co si chci udělat kafe.
    a cool to vypadá, to ne že ne. nekecám, cejtim se hrozně dobře, když na to koukám ;)

    FONTAN: hele, jsme v zemi, kde správně připravený kafe nenajdeš ani v kavárně - dokonce z nich často mizí opravdové kávovary a jsou nahrazovány těma plastovejma mrdkama. trh pro domácí presovače tu prostě není. ale co se týče takové ceny, rozhodně bych hlasoval pro rancilio silvia. tady http://www.primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=102&t=293 se baví nějakej klučina, co si ho koupil, prej za něj dal 13,5k, což je podle mě nářezová cena.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ERNEST_GASKIN: "dovozu odněkud ze zahraničí." - a to je ta podstatna informace ,) diky - ma otazka opravdu smerovala jen na to, zda existuje mezi ceskymi obchody nejaky, ktery kolem 20tis neprodava "pouze" ty automatiky, ale i pakace (protoze ja jsem bud nalezal pakace za par supu - coz jsou i podle toho testu sunky - nebo za 40tisic+ - coz je naprosto "nevhodne" - tech 17+- si casem dovedu predstavit) takze jeste jednou diky .... a na "La Marzocco GS3" jsem se mrknul - vypada to zajimave, ale cena je nezajimava
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    FONTAN: no.. tak vždycky bude záležet na tvym rozpočtu.. moje hranice by byla někde na 17k včetně dovozu odněkud ze zahraničí. i tam máš ale kam šplhat a téměř co tisícovku tě to žene vejš a vejš v kvalitě. pointa je v tom, že na stroji za 17 tis bys měl bejt schopnej dodržet podmínky pro espresso.

    imho nemá žádnou zásadní cenu investovat do oněch masivních kávovarů, je už i slušně rozsáhlá scéna kvalitních domácích, jednopákových presovačů.

    nějaké ty kousky bych v hlavě měl, ale nikdy se v nich nebudu opravdu orientovat. v případě, že by opravdu došlo ke koupi něčeho takového, bych prostě konzultoval svůj rozpočet na home barista, což je podle mě opravdu relevantní fórum - koncentrují se tam lidé opravdu pohlcení baristou nejen jako profesí, ale jako koníčkem a vášní.

    jestli ovšem chceš něco, na co slintat... viděl bych to na La Marzocco GS3 ;)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Tak jasně, že do konvičky nebudu cpát jednodruhy, to mi bylo jasný už několik přízpěvků zpátky... ale na ty turky z toho nedám dopustit....
    Směsi si budu muset ošahat... Ty se prodávají i zrnkové nebo jen mleté?

    Tak to mi nedošlo, že má vlastní zdroj tepla, to by stálo za pouvažování... S krávou teda budu ještě chvilku váhat:D A říkáš že stačí minišlehač za pětikilo a spolu smokka konví to udělá dobrý kapučíno? Jakej je vlastně správnej postup výroby?

    A poslední dotaz... ty spešl ledničky řešíte jenom protože jsou cool anebo jsou nějaký zvláštní oproti normální ledničce? Jak dlouho je bezpečné kafe skladovat při 18 stupních?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam