• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BL00DER
    BL00DER --- ---
    MACATA_PRDELKA: Supr, diky za info, aspon je tu vice objektivnich prispevku. Dostavame se tak k podstate toho, co vlastne ktery ten pristroj umi. Dulezite je, ze to zjevne prave espresso neumi a vysledny napoj je tak otazkou preferenci. Jinak cekam ze u mocca konvicky to clovek ovlivni volbou smesi, ci delkou extrakce (odstavit na studeny mokry hadr driv nez se to vsechno vyvari).

    Jinak ja si take nechavam jednodruhovou kavu mlit nahrubo a delam si ji v praci ve french pressu. Stale je to lepsi nez cokoliv co tu nabizeji v tom okruhu, kam jsem si ochoten do kafe dojit ;-). A srovnavat to s espressem me nikdy nenapadlo. Chutna to proste jinak a chutna mi to vice nez spatne espresso.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    MACATA_PRDELKA: To je super, já ráda silný kafe!
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    BL00DER: takže, hodím sem svůj názor.
    mám doma domácí stroj za pár tisíc na espresso, není první.
    a mám i konvičku, taky asi druhou nebo třetí. moje první byla od ety někdy okolo roku 92.

    kafe z obojího je dobré. ale já vidím sakra rozdíl. z domácího stroje teče středně silný kafe, na povrchu má celkem pevnou hustou oříškově hnědou pěnu. trochu vyšší, než požadovaný standard - asi 3mm. lehce stírá rozdíl mezi chutí jednotlivých odrůd/ směsí. ale i tak je to trochu poznat. značku sem klidně hodím, ale model už není na trhu, stálo to určitě do 2500. lze udělat víc porcí za sebou, tak 6-8 v pohodě. maličký hrnek - těch 30ml, i pro mě chutné větší kafe cca 120ml.

    z kouzelné konvičky mi teče velmi silné temně hnědé až černé kafe, leč bez pěny. chutná jinak, dobře, ale že by to porazilo vola :-). jde z toho udělat právě tolik porcí, na kolik je konvička, na další se musí čekat, až vystydne. extra silná káva nejde ředit na slabší, jen zjemnit mlékem, cukrem.

    nejvíc mi chuť jednodruhovky/směsi zachová french press, zde zavrhovaný. středně silné, spíš větší objem, podobné k filtrované kávě.

    Z MÉHO LAICKÉHO POHLEDU JE TVRZENÍ, ŽE KOUPÍ KONVIČKY UŠETŘÍM 5 TISÍC A DOSTANU STEJNOU MUZIKU ZCESTNÁ.
    Má-li někdo rád střeně silné kafe s kávovou pěnou, nazývané možná lehce nesprávně presso, dostane ho doma v pohodě ze stroje za 3000 kč. Káva z moka konvičky bude zcela jiná a nemusí každému vyhovovat. Zejména tím, že je mocca, teda echt silná.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    MACATA_PRDELKA: mně to trochu připomíná Pelíšky a tu diskuzi o dvou úplně stejných krabičkách sirek, přičemž o jedné by bylo řečeno, že je z USA :-))) Mám dojem, že přelejt například Portský z makra do archivní lahve Portskýho a říct, že ta flaška stála deset tisíc, 90 procent pseudo znalců se bude rozplývat blahem.....


    GHOSTDOG: Amen. Když se kolikrát díváš, jaký kopyta za těma nádhernejma kávovarama stojej, tak se ti chce brečet. A je úplně fuk, jestli je to stroj za třicítku nebo Nespresso z Datartu, když to obsluhuje někdo, kdo k tomu nemá vztah a šikovnej je asi jako slon v porcelánu.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    BL00DER: to by mě zajímalo kolik procent personálu co obsluhuje mašinu za 20k má vůbec nějaký baristický kurz...protože narazit na dobrou kávu v kavárnách kde tyhle mašiny mají je imho pořád zázrak....

    BTW všechni pochybovači o kvalitě kávy z plastových bazmeků se klidně můžou zastavit na ochutnávku v košířích:-)
    BL00DER
    BL00DER --- ---
    MACATA_PRDELKA: Ja jsem treba za ty informalce o tom nejdrazsim pristroji, ktery si zde nemuzeme koupit rad. Je dobre vedet, ze z bezneho domaciho presovace clovek nemusi dostat o moc lepsi kave ne z moka konvicky a plati si v podstate akorat za design & pohodli. Spouste lidi takove doporuceni usetri hodne penez. A alespon to rozbiji onu marketingovou masaz o vynikajicim kafi, ktere z toho tece. Dobry pristroj na preso stoji pres 20 tisic a abych z nej dostal vyborny napoj, tak musim byt v srdci skrytym baristou? Dobre, to mi za to nestoji. Ale jsem rad za to, ze vim, ze pristroj o pet tisic levnejsi muze delat kafe srovnatelne s moka konvickou, kterou uz davno mam.

    Me taky chutna kdejaka "brecka", ale prijde mi, ze diky tomuto foru mam alespon moznost volby. Muzu jit na opravdu dobre kafe, protoze zde k tomu ziskavam zivotne dulezite informace. A tim myslim oficialne dobre kafe. To znamena kdyz se na nem sejde deset baristu, ci ochutnavacu kavy, tak budou vsichni chrochtat blahem. A o tyto informace uplne prijdem, kdyz budem psat, ze ernest nema pravdu, protoze me chutna kafe z "toho kavovaru co mame v praci".

    Ja tu profesni aroganci chapu, podle me je opravnena. Treba se ji bariste uci v petisemestrovem kurzu a ma jim pomoci, aby se na prvni pohled odlisili od bezne obsluhy kavovaru ;-).

    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    LUKAS87: ach jo. možná to tak vyznělo, ale rozhodně jsem to tak nemyslela.

    na jednu stranu oceňuji informace, kterých se mi tu dostává.

    na druhou stranu, možná sem jen hloupá, tam uvnitř furt čtu: z žádného přístroje, co tady můžete koupit neuděláte nikdy to nejlepší espresso. ani trochu dobré espresso. a už vůbec nemáte šanci si dát v praze dobré cappuccino. a ten skvělý kávovar si tu stejně nemůžete koupit. už mi tam chybí jen ten dlouhý nos.

    já si třeba pochutnám na espressu s pěnou z některých domácích laciných pákových strojů. a dokonce mi chutná i to nespresso, ať je to chemka nebo ne.
    taky mi chutná presso lamborghini ve fitku na mělníku, latté je slabší, ale není špatné.
    užívám si cappuccino tady http://www.cuketka.cz/?p=2751 i jinde. a orca latté v coffee heaven, aťsi je to fastfood.

    existuje tisíce chutí a já chci zpochybnit, že jenom jedna je ta nej a všechno ostatní daleko za ní.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    a přitom by stačilo překousnout tu trochu závisti, že má někdo doma lepší kávovar, aby se člověk dostal k tomu důležitýmu, co se píše uvnitř...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    je pravda, že se to tu trochu stává oneman show. ernest má doma nejlepší kávovar, jaký v okolí 500km není a ostatní toho nejlepšího kafe nikdy nedosáhnem, neochutnáme a můžem se leda posadit na prdel.

    mám zkušeost s vínem, že to nejlepší a nejdražší z celé ochutnávky mě nesedne, nebo teda chutná, ale víc mi chutná to za poloviční cenu. a tak radši strávím chutný večer s no. 4 než v lesku no. 1.

    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    VAMPIREGIRL: von má veselej život, bo má všechny tyhle luxusní věci doma.

    -------
    na druhou stranu - nebylo by od věci nechat osobní problémy každýho z nás doma, ne? ehm.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ERNEST_GASKIN: ne, i tady mají kapučíno.... a jestli jsi tak óbrvybíravej, jak se prezentuješ, tak máš smutnej život spíš ty než já :-D
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ERNEST_GASKIN: pokud uvaris v ciste konvicce zdalo se mi ze v tom citim ten hlinik. nejmarkantnejsi je to pokud cichnes uz k prazdne konvicce. ta s "patinou" krasne voni kavou, a i uvarena kava voni tak nejak interzivneji. umyta konvicka voni jak ešus. cili rekl bych ze ten nanos je v podstane nutny pro separaci kavy od hliniku.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    WITCHIE: sorry blbě čtu...ale fairtrade bych nezatracovala...byla jsem v guatemala na několika kávových plantážích a i místní potvrzovali že na těch fairtrade mají lepší podmínky...
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    GHOSTDOG: no ja jsem nemyslela fairtraide ale bio - co je jedno nemusi byt druhe a naopak. Ohledne fairtraide znacek si myslim svoje, bohuzel vic marketingu nez skutecne zlepseni podminek pracujicich v miste produkce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele nechcete někdo vymazat z nástěnky ten Jacobs?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    Domnívám se, že Fairtrade a Bio u nás nemá tak široký sortiment, aby si člověk mohl dobře vybrat.

    V tomhle mám naochutnaných spíš mnoho a mnoho druhů čokolády, včetně výletů do Vídně a Švýcarska, a v tom Fairtrade a Bio sortimentu to končí u nižší střední třídy. A k nám se z kvality stejně dováží minimum značek. Sorry za trochu OT.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: já mám doma kafe v množství na přibližně měsíc a to do lednice nedávám. takže bych ty piskly mohla mít teoreticky třeba na lince. stačí, že nebudou na přímém světle. v budoucí kuchyni by se to i vešlo, jenže jsem minimalista a mám ráda holé plochy, vše uklizeno za dveřma, jen kávovar na ozdobu.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    GHOSTDOG: ještě jsem si vzpoměla že jsem kdysi byla na testování fairtradových káv viz http://gurmetklub.cz/kava-vonava-degustace-fairtrade-kavy-espresso.html
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    WITCHIE: teď jsem koupila zrnkový fairtrade v marks a spencer a v porovnání s tím co kupuju normálně (Reformní káva z Arko) mi nechutnala vůbec...

    k nekončící diskuzi o automatických přístrojích - mám jeden takový doma (Saeco odea go) a umí lepší kafe než servírují v průměrné pražské kavárně...takže tak...

    BTW nebudete mít někdo cestu do londýna? strašně toužím po balíčku kafe odstud http://www.monmouthcoffee.co.uk/
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Já mám oldshoolovou mahagonovou lednici a miluju jí, jen do ní neni vidět:) Takhle, máme garsonku a už takhle stěhuju jednou do měsíce, abych to tu poskládala nějak vejditelně... přibejvaj nám hudební nástroje, pracovní věci a další lednice, byť malá by fakt nebyla kam dát:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam