PALEONTOLOG: prosím? pokud správně počítám, na videu extrahuje přesnejch 27 vteřin +- 1-2.. je pravda, že běžnější pro naked extrakci je 14-15s ristretto, ale to nestanoví žádný standart - spíše je to o tom, že ti, co dělají nakedy preferují ristretto. žádný standart to pro to nestanoví.
navíc, tohle prostě (relativně schopně) simuluje hlavu pákového kávovaru, čas extrakce tedy ovlivníš grindem. nebo nechápu, co tím myslíš?
imho nejde o zázrak techniky. jen chytrej koncept a precizní, kvalitní a masivní zpracování, který tohle umožní...
AGOG: na to bych se vybod. je to sice milý, ale tak na cestování. připlatil bych si a pokusil se sehnat tu silvii - jestli se nová prodává za 13, neměl by bejt problém jí sehnat mnohem levněji použitou. a bude na ní spousta milý práce, co budeš moct postupem času odpracovat.. když tě přestane bavit, prostě si uřízneš portafilter. pak nainstaluješ PID.. a do aleluja ;)
ANIQUE: z jamajky se, co se týče arabik, pokud vím dováží dva druhy - HM (high mountain) a BM (blue mountain). obyčejně se spojuje s blue mountain, jednim ze slavnějších a dražších jednodruhů. v dobrý ceně by tě mohla vyjít na 3 000-4 000 kč/kg..
imho za dvacetinásobek ceny normální vysokohorský arabiky ale nestojí.