LUKAS87: hele, já řikám klidně. fotek naked extrakce je spousta a jsou všechny víceméně stejný. maj někomu říct "čum, jakej jsem barista", ale namísto toho říkaj "hele, jak to krásně teče"..
s latte artem to zas tak slavný neni. přecijen tam, kde dělám latte (natožpak cappucino-machiato) moc nejede a dělat to jen za účelem focení a vylévat by bylo bohapusté plýtvání. to prostě musim mít kompakt u sebe a dělat sračky fotky, když už to příjde ;)
... nehledě na fakt, že mi většinou pár káv trvá, než se dostanu do grifu a nejen správně kreslím, ale také šlehám pěnu...
no, tak já to právě dělám, spouštim norm. portafilterem cremu po okraji a ona vytváří takovou.. mno, potěmkynovu pěnu po povrchu té horké vody, espresso to zvládne pokrýt celý. jenže to se právě hrozně lehce potrhá a zmizí... každý kafe navíc dělám doublem a co hned neudám, vypiji, což je celkem plýtvání.
občas, když mám nějakého hosta, který vypadá, že si kávu opravdu užije, udělám mu tam ten double tight ristretto z naháče. tak i tak ale pokaždé "vyplýtvám" jednu porci zbytečně.
ideální řešení je přidávat konvičku s horkou vodou k espressu v cappucino hrnku - navíc to pochopitelně trochu vzdělá některé hosty (jak o tom kdysi mluvil bota).. jenže to je pro mé zaměstnavatele přílišnou investicí.
LUKAS87: jen v rychlosti - teplota zahřívání je celkem jedno. hlavním činitelem je tam voda.. a ta se vždycky bude vařit stejně (za stejnýho tlaku žejo)